Annonce
Kultur

En kæmpetrold nærmer sig langsomt et velbesøgt naturområde

Kunstneren Thomas Dambo har været med til at bygge mange trolde. Her sidder han på en ret ny trold, der er blevet et samlingspunkt i Børkop. Foto: Poul Urbrand
Kommunen har givet landzonetilladelse til en stor troldeskulptur ved Isenbjerg, men der mangler stadig et par tilladelser.

Gludsted: Landsbyerne Gludsted og Isenvad er nu nået et skridt nærmere i bestræbelserne på at opsætte en kæmpestor trolde-skulptur i Gludsted Plantage nær Isenbjerg.

- Vi er ikke i mål endnu, men nu har vi da fået en landzonetilladelse fra kommunen, siger Carsten Gjerløv, der er bestyrelsesmedlem i landsbyforeningen i Gludsted og en af tovholderne i trolde-projektet.

Gludsted er ikke alene om projektet. Landsbyforeningen i Gludsted har indgået et samarbejde med borgerforeningen i Isenvad, da begge byer har nær tilknytning til Isenbjerg.

Annonce

Og når det lige skal være en trolde-skulptur, så skyldes det, at der er en gammel troldemyte om Isenbjerg. Myten handler om, at der engang for længe siden levede en mægtig trold i Isenbjerg. Trolden fik tilranet sig en masse jord, men indgik en pagt med præsten fra Gludsted Kirke og rejste til Norge.

Fortællingen har givet inspiration til projektet, der går ud på at få opstillet en af kunstneren Thomas Dambos berømte kæmpetrolde ved Isenbjerg.

Troldefiguren skal bygges af genbrugstræ, nyt træ og får en indre konstruktion af stål. Trolden vil blive cirka fem meter høj, og skulpturen vil få en omkreds på seks meter.

Carsten Gjerløv er tovholder for troldeprojektet. Her ses han foran Gludsted Kirke, der spiller en vis rolle i den lokale troldemyte. Foto: Peter Hald

Placeringen bliver "et stenkast i nordøstlig retning" fra Isenbjerg, siger Carsten Gjerløv lidt kryptisk:

- Sagen er, at man skal lede lidt efter trolden. Men den bliver nok ikke så svært at finde, forklarer han.

Ikke i mål endnu

Carsten Gjerløv understreger, at man ikke er i mål med projektet endnu.

- Vi mangler stadig at få en byggetilladelse, og vi skal også bruge en dispensation fra skovloven. Derfor kan vi heller ikke sætte nogen dato på endnu, siger han.

Med zonetilladelsen i hus kan man dog godt begynde at tage hul på indsamlingen, og det kommer også til at tage lidt tid:

- Troldene er ikke helt billige. Vi får brug for at indsamle omkring en halv million kroner, siger han.

En træ-trold holder ikke evigt. Ifølge dagsordenen fra teknik- og miljøudvalget regner man med, at man 10 år efter opstillingen skal vurdere, om skulpturen kan blive stående eller fjernes.

Når skulpturen er forfalden, vil den blive fjernet af kunstneren og ansøger. Arealet vil herefter blive reetableret, lyder det fra kommunen.

Thomas Dambos trolde kommer i alle størrelser. Her er det en gigantisk trold ved navn Isak Heartstone, der blev skabt i 2018 af Dambo under en kunstfestival i den amerikanske by Beckenridge. Foto: Julian Dylan Lynch
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Navne For abonnenter

Karen Beldring optrådte i Operaen med verdensnavnet Efterklang: - Jeg befinder mig godt i rollen som korsanger

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Alarm 112

Sydøstjyllands Politi udpeger nattelivszoner i Vejle: Her må dømte ikke opholde sig i nattetimerne

Annonce