Annonce
Vejle

En ny skoledag venter: Håndvask i det fri, telte i gården, og klokken får coronapause

Sara Mandrup Nielsen og Kirstine Bestle er ved at måle op, så bordene placeres, så der er to meter mellem eleverne. Foto: Mette Mørk
Efter en travl påske er Hældagerskolen klar til at modtage eleverne igen, men det bliver til en skoledag med nye vaner og en skoledag, hvor der er fuld fokus på hygiejnen.
Annonce

Bredballe: Håndvask i det fri, telte i gården og en klokke, som ikke ringer.

Det er nye tider, når Hældagerskolen - som de øvrige skoler i Vejle Kommune - i denne uge atter slår dørene op.

De første elever kommer onsdag morgen, og sidst på uger støder de resterende til.

Normalt signalerer klokken, at timen begynder eller slutter, men klokken er sat på coronapause.

- Alle eleverne må ikke komme ud samtidig, så det bliver op til personalet at afgøre, hvornår der skal holdes pauser, siger Søren Klindt.

Han er skoleleder på Hældagerskolen og ser tilbage på en påske, hvor han brugte de fleste af sine vågne timer på at få skolen gjort klar.

For en uge siden fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at de yngste af folkeskolens elever skulle i gang som led i den langsomme genåbning af Danmark.

Siden er tiden gået med planlægning. Alt fra bestilling af mobile håndvaske til opmåling af klasselokalerne.

De mobile håndvaske er lejet hos det store udlejningsfirma Godik, som stod med et stort antal u-udlejede håndvaske, toiletter og så videre, da firmaet normalt leverer til sommerens festivaler.

- Vi er så heldige, at vi har toiletter i forbindelse med alle klasselokalerne, og derfor havde vi kun brug for ekstra håndvaske, siger Søren Klindt og fortsætter:

- Dem hentede vores tekniske serviceleder i påskedagene.

Håndvaskene er placeret i skolegården, fordi alle vasker hænder, inden de går ind på skolen.

Eleverne skal vænne sig til de nye vaner omkring hygiejne, men de skal også vænne sig til, at de igen modtager undervisningen på skolen, og så skal de vænne sig til nye måder at være sammen på.

Søren Klindt, skoleleder på Hældagerskolen

Annonce

Skærpede krav og nye vaner

Skærpede krav til hygiejnen er noget, alle skal vænne sig til.

For eksempel er brugen af skolens IT-udstyr nedprioriteret, da det skal sprittes efter brug, og Søren Klindt forudser, at der generelt skal bruges meget tid på hygiejne.

- Eleverne skal vænne sig til de nye vaner omkring hygiejne, men de skal også vænne sig til, at de igen modtager undervisningen på skolen, og så skal de vænne sig til nye måder at være sammen på, siger han.

For eksempel er samtlige borde stillet op, så der er to meter mellem eleverne, og når eleverne skal være sammen om at lege eller løse opgaver, foregår det i mindre gruppen.

Annonce

Opdelt til undervisning og til leg

Opdelingen af eleverne i mindre grupper er noget, Sara Mandrup Nielsen og Kirstine Bestle bruger tid på.

De er klasselærere for 3.b, og 3.b på Hældagerskolen får i nærmeste fremtid til huse i to lokaler; musik- og billedkunst-lokalet.

Klassens 26 elever skal fordeles i de to lokaler, og eleverne skal også inddeles i endnu mindre grupperinger, når der skal leges.

- Vi forsøger at dele eleverne ind i grupper, som vi ved fungerer, siger Sara Mandrup Nielsen.

Når eleverne onsdag møder, er de sammen for første gang i mere end én måned, og det betyder, at det sociale igen skal op at stå.

- Og så skal vi have styr på alle de nye rutiner, og at en meget stor del af undervisningen kommer til at foregå ude, siger Kirstine Bestle og fortsætter:

- Selvom meget foregår i det fri, skal der proppes noget fagligt ind i hverdagen.

Ingen af de to er betænkelig ved at genoptage arbejdet, efter kontakten med eleverne den seneste måned foregik via nettet.

- Vi tager de nødvendige forholdsregler, så bange? Nej overhovedet ikke, siger Kirstine Bestle.

Søren Klindt, skoleleder på Hældagerskolen i Vejle, har skaffet mobile håndvaske. De placeres ude, så alle får muliged for at vaske hænder, inden de bevæger sig ind på skolen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Alle er med fra på fredag

Det er 0. til 5. klasse, som i denne uge begynder på skolen, og så byder den desuden velkommen til næste års 0. klasser.

- Vi har cirka 70, som onsdag begynder i forskole, og de får en første skoledag, som nok bliver noget anderledes, end de regnede med, siger Søren Klindt.

Eleverne i forskolen får deres daglige gang i et telt - med varmekanoner, som er stillet op i skolegården.

Hældagerskolen modtager eleverne ad to omgange. Men de fleste møder onsdag, kommer 4. og 5. klasserne fredag.

Når alle er med, får cirka 450 af skolen i alt cirka 730 elever igen deres daglige gang på skolen. Indtil 10. maj skal eleverne fra 6. til 9. klasse fortsat modtage fjernundervisning.

Klaus Bo Polsen har haft en travl påske. Han er teknisk serviceleder på Hældagerskolen og er her i gang med at gøre klasseværelserne parate til eleverne. Foto: Mette Mørk

Der skal møbleres lidt om, men der er masser af vandhaner i hjemmekundskabslokalet. Der er god plads, så det er et af de lokaler, der nemt kan leve op til de nye krav. Foto: Mette Mørk
Søren Klindt, skoleleder på Hældagerskolen, har haft en travl påske, hvor de fleste af de vågne timer er brugt på at gøre skolen parat. Foto: Mette Mørk
Alle legeredskaber bliver vasket, inden de tages i brug af eleverne, fortæller Søren Klindt, skoleleder på Hældagerskolen. Foto: Mette Mørk
Der har været stille foran Hældagerskolen, som i løbet af den måned, nødpasningen kørte, blot havde fra fem til lidt flere end en halv snes elever per dag. Foto: Mette Mørk
Sara Mandrup Nielsen og Kirstine Bestle er ved at gøre klar til 3.b på Hældagerskolen. Foto: Mette Mørk
Her viser Søren Klindt, skoleleder på Hældagerskolen, de stykker tov på to meter, som bruges til at sikre den korrekte afstand mellem bordene. Foto: Mette Mørk
Der er opstillet til et telt i skolegården, som bliver base for Hældagerskolens forskole-elever. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

VB spillede uafgjort med Horsens: Resultatet godkendt, men indsatsen haltede

Vejle

Jeg var den, som først registrerede tilstedeværelsen af Danmarks største slørvinge: Mød Christian i vores serie "Mennesker"

Erhverv

Generationsskifte: Banken sprang fra i 11. time, men 23-årig landmand nægtede at opgive livet som selvstændig

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Alarm 112

Kvinde kører spritkørsel gentagne gange - uden kørekort

Annonce