Bredballe: Håndvask i det fri, telte i gården og en klokke, som ikke ringer.
Det er nye tider, når Hældagerskolen - som de øvrige skoler i Vejle Kommune - i denne uge atter slår dørene op.
De første elever kommer onsdag morgen, og sidst på uger støder de resterende til.
Normalt signalerer klokken, at timen begynder eller slutter, men klokken er sat på coronapause.
- Alle eleverne må ikke komme ud samtidig, så det bliver op til personalet at afgøre, hvornår der skal holdes pauser, siger Søren Klindt.
Han er skoleleder på Hældagerskolen og ser tilbage på en påske, hvor han brugte de fleste af sine vågne timer på at få skolen gjort klar.
For en uge siden fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at de yngste af folkeskolens elever skulle i gang som led i den langsomme genåbning af Danmark.
Siden er tiden gået med planlægning. Alt fra bestilling af mobile håndvaske til opmåling af klasselokalerne.
De mobile håndvaske er lejet hos det store udlejningsfirma Godik, som stod med et stort antal u-udlejede håndvaske, toiletter og så videre, da firmaet normalt leverer til sommerens festivaler.
- Vi er så heldige, at vi har toiletter i forbindelse med alle klasselokalerne, og derfor havde vi kun brug for ekstra håndvaske, siger Søren Klindt og fortsætter:
- Dem hentede vores tekniske serviceleder i påskedagene.
Håndvaskene er placeret i skolegården, fordi alle vasker hænder, inden de går ind på skolen.
Eleverne skal vænne sig til de nye vaner omkring hygiejne, men de skal også vænne sig til, at de igen modtager undervisningen på skolen, og så skal de vænne sig til nye måder at være sammen på.Søren Klindt, skoleleder på Hældagerskolen
Skærpede krav og nye vaner
Skærpede krav til hygiejnen er noget, alle skal vænne sig til.
For eksempel er brugen af skolens IT-udstyr nedprioriteret, da det skal sprittes efter brug, og Søren Klindt forudser, at der generelt skal bruges meget tid på hygiejne.
- Eleverne skal vænne sig til de nye vaner omkring hygiejne, men de skal også vænne sig til, at de igen modtager undervisningen på skolen, og så skal de vænne sig til nye måder at være sammen på, siger han.
For eksempel er samtlige borde stillet op, så der er to meter mellem eleverne, og når eleverne skal være sammen om at lege eller løse opgaver, foregår det i mindre gruppen.
Opdelt til undervisning og til leg
Opdelingen af eleverne i mindre grupper er noget, Sara Mandrup Nielsen og Kirstine Bestle bruger tid på.
De er klasselærere for 3.b, og 3.b på Hældagerskolen får i nærmeste fremtid til huse i to lokaler; musik- og billedkunst-lokalet.
Klassens 26 elever skal fordeles i de to lokaler, og eleverne skal også inddeles i endnu mindre grupperinger, når der skal leges.
- Vi forsøger at dele eleverne ind i grupper, som vi ved fungerer, siger Sara Mandrup Nielsen.
Når eleverne onsdag møder, er de sammen for første gang i mere end én måned, og det betyder, at det sociale igen skal op at stå.
- Og så skal vi have styr på alle de nye rutiner, og at en meget stor del af undervisningen kommer til at foregå ude, siger Kirstine Bestle og fortsætter:
- Selvom meget foregår i det fri, skal der proppes noget fagligt ind i hverdagen.
Ingen af de to er betænkelig ved at genoptage arbejdet, efter kontakten med eleverne den seneste måned foregik via nettet.
- Vi tager de nødvendige forholdsregler, så bange? Nej overhovedet ikke, siger Kirstine Bestle.
Alle er med fra på fredag
Det er 0. til 5. klasse, som i denne uge begynder på skolen, og så byder den desuden velkommen til næste års 0. klasser.
- Vi har cirka 70, som onsdag begynder i forskole, og de får en første skoledag, som nok bliver noget anderledes, end de regnede med, siger Søren Klindt.
Eleverne i forskolen får deres daglige gang i et telt - med varmekanoner, som er stillet op i skolegården.
Hældagerskolen modtager eleverne ad to omgange. Men de fleste møder onsdag, kommer 4. og 5. klasserne fredag.
Når alle er med, får cirka 450 af skolen i alt cirka 730 elever igen deres daglige gang på skolen. Indtil 10. maj skal eleverne fra 6. til 9. klasse fortsat modtage fjernundervisning.