Annonce
Børkop

En ny verden åbnede sig i biografens mørke

Else Katrine Boel Johansen og Cecilie Jensen er med i Ordblindepatruljen på Smidstrup-Skærup Skole. De har lige været på en speciel tur i biografen. Foto: Jørgen Flindt

Else og Cecilie fra Smidstrup-Skærup Skole har svært ved at læse hurtigt, og det er et problem, når der skal læses undertekster. Men en ny opfindelse gør livet nemmere for alle, der har besvær med undertekster.

Smidstrup: Der er normalt meget langt mellem de engelsksprogede film, som Else Katrine Boel Johansen og Cecilie Jensens ser. For nok kan de lidt engelsk, men som snart alle andre danskere, skal de gøre brug af underteksterne for at få det hele med.

Problemet er bare, at de undertekster skal læses så hurtigt, at de to piger sjældent når at følge med.

- Jeg har set mange danske film i biografen, mens jeg ikke har set særlig mange engelske. Jeg bruger for lang tid på underteksterne, så det er svært at følge med. Så går al fokus på at følge med i underteksterne, og så ser man ikke filmen. Så hellere lade være med at prøve, siger Cecilie Jensen.

Men for et par uger siden prøvede de to piger noget, de ikke har prøvet før. Nemlig at få underteksterne læst op imens. Det hele sker via en app på telefonen og med høretelefoner i ørene.

- Det hjalp meget. Det giver en helt anden ro, og man kan følge med i, hvad der sker i filmen, siger Else Katrine Boel Johansen , og Cecilie Jensen giver hende ret.

Ny teknologi gør det muligt

Normalt må man ikke have mobilen tændt i biografen, når der vises film, men med det danske produkt, Subreader, gives nu mulighed for, at ordblinde kan tænde telefonen og via en app få underteksten læst op, mens filmen kører.Stemmen er den samme, og den lyder lidt monoton.

Meningen er, at man så, via en høretelefon i det ene øre kan høre kvindens stemme, mens man hører filmens lyd med det andet øre.

På Smidstrup-Skærup Skole findes en Orblindepatrulje, hvor ordblinde hjælper andre ordblinde. Det initiativ vandt sidste år 15.000 kroner, og det er pengene fra den pris, som blev brugt til en tur til Jelling Bio, hvor der er mulighed for at benytte Subreader.

Monoton stemme

De to piger er dog enige om, at ikke alt er lige perfekt.

- Det er en kvindestemme, man hører, og den er faktisk lidt irriterende. Hun snakker meget kedeligt, siger de.

Og de har derfor et ønske til udviklerne af appen.

- Der må gerne være flere stemmer. En mandestemme til mænd, kvindestemme til kvinder. Det vil gør oplevelsen meget bedre, siger de.

Men når det er sagt, så var det stadig en kæmpe hjælp.

- Det var en vildt god film, som jeg nok ikke ellers havde fået set. Bare det, at man ikke er presset og skal kæmpe for at følge med, gør oplevelsen meget bedre, siger Cecilie Jensen.

Annonce

Vil hjælpe

De to piger er 12 år gamle og går i 6. klasse. De kan godt læse, men de skal have tiden til det.

Også i biografen.

- Det her kan være med til at forbedre tingene, for på den her måde kommer man ikke bagefter fra start, men kan godt følge med. Og måske det så bare bliver bedre og bedre med tiden. Det tror jeg, det gør, siger Else Katrine Boel Johansen.

Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne fra kronprinsparrets besøg i Jelling: Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Børkop

Her skal bygges for en kvart milliard kroner: Jorden skal flyttes men ikke særligt langt. Og det er der flere grunde til

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce