Annonce
Vejle

En rose til min elskede: Valentinsdag er både romantik og en blodig historie fra det gamle Rom

Blomsterbinder Catalina Schou var i fuld gang fra morgenstunden på valentinsdag. Foto: Mie Sparre
Valentinsdag betyder travlhed fra morgenstunden i blomsterbutikkerne. Avisen besøgte Blomsterhuset, hvor roserne spillede dagens hovedrolle - og fortæller en historie fra det gamle Rom.
Annonce

Vejle: Man kan aldrig sige "Jeg elsker dig" for tit, så pyt med, at valentinsdag både beskyldes for at være kommerciel og amerikansk sødsuppe. Avisens udsendte besøgte Blomsterhuset på Fredericiavej fra morgenstunden, og her var der rift om roserne.

- Kan jeg få en buket med 25 roser - flest røde? spurgte en ung mand, som ikke ønsker sit navn frem i avisen.

- Så ryger overraskelsen, som han forklarede.

Valentin blev halshugget

  • Valentinsdag er en forholdsvis ny foreteelse i Danmark. Traditionen er - ligesom halloween - kommet til os fra USA.
  • Oprindelsen er dog ikke amerikansk: Sankt Valentin er en katolsk helgen, hvis navnedag er 14. februar.
  • Ifølge legenden var Valentin præst i en af de kristne menigheder i det gamle, hedenske Rom. Kejseren havde svært ved at skaffe soldater og forbød derfor unge, våbenføre mænd at forlove og gifte sig.
  • Valentin blev dog i al hemmelighed ved at vie de unge. Da det blev opdaget, blev han taget til fange og halshugget. Før henrettelsen 14. februar 269 nåede han at blive venner med fangevogterens datter og sendte hende et brev underskrevet: "Din Valentin".
  • Det var først i 498, at pave Gelasius udnævnte 14. februar til "Valentins dag". Nogle mener, at han netop valgte denne dato for at gøre op med en gammel romersk frugtbarheds- og elskovsfest, der begyndte denne dag. Dén fest gik for vildt for sig, så paven forsøgte at gøre kærligheden mere ærbar.
  • Et rigtigt valentinskort - amerikanerne skriver angiveligt 192 millioner af dem hvert år - er stadig anonymt. Man underskriver ikke sin kærlighedshilsen med navn, men netop med teksten: "Din Valentin".

Kilde: Wikipedia og videnskab.dk

Annonce

Mors dag er større

Blomsterbinder Catalina Schou gik i gang med at binde buketten, og imens havde indehaver Majbritt Jørgensen travlt med at ekspedere en ordre fra en anden herre med romantiske tanker.

- Vi har været sammen i 25 år, og på valentinsdag skal hun have en langstilket mørkerød rose. Selvfølgelig skal hun det, fortalte han og betalte med et smil de 130 kroner, som det koster at få rosen sendt ud med Interflora.

Ifølge Majbritt Jørgensen er valentinsdag den tredjestørste salgsdag for de fleste blomsterhandlere.

- Det er stadig mors dag, der er vores absolutte topscorer, og på andenpladsen ligger 23. december, fortæller indehaveren.

Annonce

Hele verden vil have roser

Men hvorfor er det så, at roser, særligt de røde af slagsen, på valentinsdag koster det dobbelte og nogle steder mere end det dobbelte af den normale pris?

- Det skyldes, at valentinsdag falder på samme dato i alle de lande, der markerer dagen. Mors dag fejres typisk på forskellige datoer, men på valentinsdag stiger efterspørgslen altså overalt, og det kan mærkes på priserne, siger Majbritt Jørgensen.

Normalt koster en langstilket, rød rose 25 kroner, men i hele ugen op til valentinsdag er prisen steget til 40 kroner hos Majbritt Jørgensen.

Majbritt Jørgensen hjalp en af dagens første kunder med at få sendt en langstilket rød rose hjem til en dejlig dame. Traditionen tro skal man være anonym, når man giver blomster på valentinsdag. Foto: Mie Sparre
Annonce

"Hun er alle pengene værd"

- Jeg har hørt, at man tager både 50 og 60 kroner nogle steder, og vi tjener da heller ikke så meget på vores valentinsroser, som vi kunne. Til gengæld håber jeg, at vi får nogle nye kunder ind i butikken, som måske har lyst til at komme igen, forklarer Majbritt Jørgensen.

At prisen ikke er afgørende for alle, kan blomsterhandleren tale med om: I går fik hun besøg af en mand, som bestilte en buket med 50 langstilkede roser og betalte de godt 2000 kroner uden at blinke.

- Hun er alle pengene værd, sagde han. Så bliver man da glad, tilføjer Majbritt Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Vejle For abonnenter

Efter Sofies død i badekarret: Nu måler Vejles bosteder badevandet med et termometer

Danmark For abonnenter

20-årige Sofie døde i badekar på bosted: Medarbejdere makulerede vigtig badeinstruks

Annonce