Annonce
Vejle

Én stemme gjorde udslaget: Byrådsflertal vil frifindes i sag om svigt ved incest

Jytte Jensen blev misbrugt af sin far som barn, selvom Vejle Kommune var advaret om risikoen. Hun lider af alvorlige senfølger og har rettens ord for, at kommunen svigtede hende. Men en millionerstatning mener byretten ikke, hun har krav på. Nu skal hele sagen behandles i landsretten - også om kommunen har et ansvar. Foto: Kaare Johansen
Med en stemmes flertal stod det onsdag aften klart, at kommunen anker byrettens dom sideløbende med incestofferet Jytte Jensen.

Vejle: Sagen om Vejle Kommunes svigt af incestofret Jytte Jensen skal bedømmes på ny.

Tirsdag eftermiddag ankede Jytte Jensen,  og onsdag aften afgjorde Vejle Byråd på den lukkede del af mødet med én stemmes flertal, at kommunen også anker byrettens dom.

Mens Jytte Jensen via sin advokat Lars Sandager vil forsøge at overbeviste landsdommerne om, at hun skal have 3,9 millioner kroner i erstatning fra kommunen, vil advokat Jens Andersen-Møller argumentere for, at Vejle Kommune anno 2021 ikke skal dømmes for svigtet i starten af 1980 .

Annonce

- Vi anker for at blive helt frifundet. Det er en principiel sag, i forhold til ansvar for noget, der er sket for så mange år siden. Derfor er det godt, at den nu kommer til landsretten, selvom jeg har ondt af Jytte Jensen efter det forfærdelige, der skete dengang, siger Vejles borgmester Jens Ejner Christensen.

Kommunens konservative viceborgmester, Dan Arnløv Jørgensen, mener også, at sagen er principiel - men er kommet til det modsatte resultat:

- Jeg stemte imod at anke, som jeg har gjort hele tiden. For mig er det principielt, at den store ikke skal tromle den lille - og det føler jeg, at kommunen har gjort, siden sagen blev rejst i 2012. Jytte Jensen blev svigtet som barn, og siden hun rejste krav om erstatning, har systemet kæmpet alt for hårdt for at få ret, siger Dan Arnløv.

Langvarig kamp

Jytte Jensen varslede sit sagsanlæg i december 2011, da hun via en langvarig kamp for aktindsigt fik bevis for, at kommunen var advaret om risiko for incest, allerede før hun og søsteren blev flyttet hjem til familien fra det børnehjem i Nørre Aaby, hvor de var anbragt.

Sagen blev anlagt i 2012, og her plæderede Vejle Kommune for, at sagen var forældet - en påstand, som både byret og landsret var enige i. Sagen var tæt på at blive optaget til dom i Højesteret, da Folketinget ændrede loven og fjernede forældelsesfristen i sager om seksuelt misbrug.


Ja til anke: Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og løsgænger Kim Hesel. Nej til anke: Socialdemokratiet, SF og den konservative Dan Arnløv.

Afstemningsresultatet


Med anken til landsretten står det klar, at sagen kommer til at strække sig over 10 år. Men som Jytte Jensen sagde til avisen i forbindelse med anken, er hun klar til at tage endnu en tur i retten:

- Kommunen skal ikke slippe så billigt i forhold til det mange års mareridt, jeg har været igennem.

Annonce

LA stemme afgørende

Liberal Alliances Anja Daugaard stemte onsdag anderledes, end hun gjorde i november 2019, da byrådet skulle afgøre, om den første dom fra byretten om kommunens svigt skulle ankes. Hendes stemme blev afgørende for, at kommunen nu anker til frifindelse.

Stemmeskiftet forklarer hun i en mail til avisen på følgende måde:

- For mig har sagen skiftet karakter, fordi Jytte Jensen selv har taget initiativ til, at sagen skal afgøres i landsretten. Dermed er der ikke længere det samme hensyn at tage. Vi har en interesse i det rigtige juridiske udfald. Og det er Jytte Jensen selv, der har taget initiativ til, at sagen skal afgøres i landsretten.

Jytte Jensens sag

  1. Jytte Jensen blev i årevis voldtaget af sin far - der i januar 1986 blev idømt tre års fængsel for incesten mod Jytte og hendes lillesøster.
  2. Fra 1980 var det Vejle Kommunes ansvar at holde øje med familien, fordi kommunen valgte at lade de to piger komme hjem til den dysfunktionelle familie fra børnehjemmet Brogården.
  3. På trods af klare advarsler blandt andet fra den tilsynsførende, der for eksempel skrev, at pigernes far "ikke kunne forstå, at han ikke måtte gå i seng med sine døtre", og Jytte Jensens selvmordsforsøg kort efter, at hun var fyldt 15 år, blev pigerne ikke fjernet fra hjemmet. 
  4. I oktober 2019 afgjorde Retten i Kolding, at kommunen havde svigtet sin handlepligt.
  5. 12. januar kom retten frem til, at hun ikke skal have yderligere erstatning end de 300.000 kroner i tort, der var en del af kendelsen i den første afgørelse.
  6. 9. februar lige før ankefristens udløb ankede Jytte Jensen med krav om erstatning. 
  7. 10. februar besluttede et flertal i Vejle Byråd at anke med krav om frifindelse.
Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Frygter, han er forulykket: Politiet efterlyser 64-årig mand

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce