Jelling: "Kan stenene høre os nu?"
I århundrede har Jellingstenene været tavse. Men tirsdag kunne kunstnergruppen 'Kunst ud til folket' for første gang nogensinde tale med de to sten sammen med skoleelever fra Vejle Kommune.
Det var ved hjælp af en hel særlig teknologi, at kunstgruppen kunne kommunikere med de to gamle sten.
En sugekop blev sat på hver af de to glasmontre og de blev så forbundet til en stor højtaler. En person fra kunstgruppen stod med en mikrofon og talte til stenene. Hvad tilskuerne ikke vidste, var, at der inde i højtaleren sad en skuespiller, som kunne se ud på børnene, og han svarede på de spørgsmål, der blev stillet.
Ny måde at fortælle historien på
For Morten Teilmann-Jørgensen som er museumschef på Kongernes Jelling, kan moderne teknologi godt være fremtiden, når den danske historie skal formidles.
- Det er første gang vi prøver at fortælle om historien på den her måde, og vi er meget spændte. Hvis det viser sig at være en succes, vil vi da overveje, om museet i fremtiden skal bruge teknologi i formidlingen, sagde Morten Teilmann-Jørgensen.
Det er især børn og unge som er målgruppe ved denne form for teknologi, og ifølge Morten Teilmann-Jørgensen har man på Kongernes Jelling også leget med tanken om at bruge teknologi i nogle af museets andre fortællinger.
Morten Teilmann-Jørgensen, museumschefDet er første gang vi prøver at fortælle om historien på den her måde, og vi er meget spændte. Hvis det viser sig at være en succes, vil vi da overveje, om museet i fremtiden skal bruge teknologi i formidlingen.
- Vi har snakket om, at i fortællingen om 'Røde Orm,' - vores vikingeskib i Fårup Sø, vil det også være oplagt at bruge teknologi. Måske børn og unge kan få skibet til at tale ved hjælp af forskellige virkemidler, sagde Morten Teilmann-Jørgensen.
Børn fik fortalt historien
Foran Jelling Kirke tirsdag middag sad skolebørn fra Egtved klar til at føre deres - formodentlig - første samtale med en sten.
Efter at have fået skabt kontakt, lød der en snorken fra stenene. Med høje råb og banken, fik skolebørnene vækket første den store sten og bagefter den lille.
Det skulle dog vise sig, at de to sten ikke vidste, at de var de to vigtigste sten i Danmarks historie, og det blev derfor skolebørnenes opgave at fortælle stenene om deres betydning.
For Morten Teilmann-Jørgensen er den måde at aktivere børnene på helt speciel.
- Vi har jo på en måde vendt læringen om. I stedet for, at det er stenene der fortæller om, hvorfor de er så vigtige for Danmark, så er det børnene, der får lov til at fortælle historien med deres egne ord. Det fungerede rigtig godt og var meget underholdene, sagde han.
Nysgerrighed og spænding
Inde i højtaleren sad skuespiller Viggo Sommer, for mange kendt fra De Nattergale. Med overbevisende lyde og en vis opgivenhed, fik han børnene overbevist om, at Jellingstenen ikke var så bekendt med Danmarks historien, som man kunne håbe.
- Du er en Jellingsten, råbte skolebørnene til stenen, hvorefter den svarede "Er jeg en kællingesten?" Til stor fornøjelse for de mange børn.
I Kunst ud til Folket har man tidligere arbejdet med at skabe forskellige former for dialog mellem skulpturer og publikum, men slet ikke på det niveau som den nye teknologi giver mulighed for.
- Det er en drengedrøm der går i opfyldelse, og jeg er dybt beæret over, at Kongernes Jelling har bedt mig om at lede slagets gang, når det går løs, sagde kunstneren Søren Mølstrøm, som stod for at facilitere dialogen med de to sten på dagen.
National klenodie
De to runesten har stået i Jelling siden midten af 900-tallet og er i dag et enestående nationalt klenodie.
Den ene Jellingsten optræder i det danske pas, og på den lille runesten ser vi navnet Danmark skrevet for første gang herhjemme.
Begge Jellingsten er desuden med på UNESCOs Verdensarvsliste og dermed genstande af høj international betydning.