Annonce
Vejle

Endeløst opgravnings-helvede i Ribegade: Niels Erik Skifte har forgæves kæmpet mod støj og andre gener

Niels Erik Skifte er en af de beboere, der i månedsvis har oplevet et mareridt af opgravninger i Ribegade. Foto: Kaare Johansen
Siden midten af april har Ribegade mellem Koldingvej og Ribe Landevej været én stor byggeplads - og der er ikke udsigt til bedring de første mange måneder.

Vejle: Når Niels Erik Skifte træder ud af sin hoveddør, står han ansigt til ansigt med en gravko.

Kigger den tidligere bygherrerådgiver og tilsynsførende til venstre denne middagsstund i september, er gaden spærret af en lastbil - kigger han til højre, møder hans øjne en af kommunens skraldebiler, der venter på at kunne komme forbi.

Den slags vænner man sig ikke til - selvom Niels Erik Skifte og de øvrige beboere i Ribegade har haft mere end god tid til netop det. Kalenderen sagde midten af april, da de første entreprenørmaskiner rykkede ind og gnavede sig igennem asfalt og jord.

Annonce

Først brød Vejle Spildevand asfalten op for at skille kloaksystemet til regnvand og spildevand. Nu er det fjernvarmeselskabet Tvis, der lægger en ny hovedledning.

- Det støver og støjer, og vi har ingen steder at parkere. Men det værste er, at vi ikke får information om, hvor længe det skal vare, siger Niels Erik Skifte.

Halvanden måned forsinket

Umiddelbart er der ikke meget trøst at hente. Da Vejle Amts Folkeblad undersøger sagen hos Tvis og entreprenørselskabet Barslund, lyder meldingen, at projektet sammenlagt er halvanden måned forsinket.

- Vi forventer at være færdig i Ribegade om tre uger - ved udgangen af uge 38, siger projektchef hos Barslund A/S Kristian Bank Loftager.

Han forklarer, at forsinkelsen blandt andet skyldes problemer med skjulte ledninger i jorden - ledninger, der ikke er registrerede.

- Og så har vi også haft udfordringer med jordforurening, siger Kristian Bank Loftager.

Ifølge projektchefen er der information på vej ud til beboerne. Netop den mangelfulde information er noget af det, Tvis som bygherre har bedt entreprenøren rette op på:

Annonce

Har rykket for information

- Så sent som i dag har jeg skrevet til vores projektansvarlige og bedt dem rykke entreprenøren, siger formanden for fjernvarmeselskabet, Lars Schmidt, der sidder i Vejle Byråd for Venstre.

Hos Tvis bekræfter projektchef Anders Jepsen, at entreprenøren er blevet bedt om at sørge for bedre information:

20 kilometer fjernvarmeledning på vej i jorden

  • Det er en voldsom fjernvarme-ledning, der de seneste måneder har banet sig gennem Vejle by og videre mod vest og nord til Bredsten og Jelling.
  • Prisen for den 20 kilometer lange rørledning er 90 millioner kroner.
  • De nye rør skal koble Bredsten og Jelling på det vidt forgrenede Tvis-fjernvarmenet, der siden 1980'erne har forsynet byer som Fredericia, Kolding og Vejle med varmt vand fra blandt andet Skærbækværket og overskudsvarme fra de store industrier i Fredericia.
  • Den nye ledning til Jelling og Bredsten-Balle skal forsyne sammenlagt 1682 fjernvarmebrugere i de to byer.
  • Arbejdet er ifølge Tvis fordelt på tre entrepriser, hvor Barslund A/S har fået opgaven med at trække rørledningen gennem Vejle.

- Det er en af de ting, vi har gentaget på de ugentlige møder, hvor vi har fulgt op på projektet, siger Anders Jepsen.

I øjeblikket er det fjernvarmerør, der graves ned i Ribegade. De skal kobles sammen med rørene under Koldingvej - og det betyder midlertidigt lyssignal de kommende uger. Foto: Kaare Johansen

Ribegade er langt fra det eneste sted, hvor arbejdet med den store hovedtransmissions-ledning har givet hovedbrud. Både i Fredericiagade og på Koldingvej har opgravninger og afspærringer skabt frustrationer.

På et tidspunkt sad en af folkene og spiste sin frokost i gravkoen mens motoren kørte - og det lykkedes mig ikke at få ham til at standse larmen.

Niels Erik Skifte- beboer i Ribegade

I øjeblikket må cyklister og fodgængere på lange omveje for at komme forbi arbejdsstederne, og for nylig måtte entreprenøren dække udgravningerne på Koldingvej til og asfaltere for så igen at bryde asfalten op og grave ned til rørene. Årsag: Cykelrytterne fra Post Nord Danmark Rundt skulle forbi.

Annonce

Giv os et parkeringskort

Cykelfeltet skulle skånes for generne ved det store arbejde. Men beboerne må finde sig i opgravningerne måned efter måned. Og her savner Niels Erik Skifte noget imødekommenhed:

- Jeg har for eksempel foreslået, at vi kunne få et parkeringskort til p-pladsen ved sprogskolen (lige ved Vejle Midtbyskole, tidligere Damhavens Skole, red.). Så kunne vi parkere der, mens arbejdet står på - også i dagtimerne

Den tidligere bygherrerådgiver, der blandt andet har arbejdet for det grønlandske selvstyre, har også været i kontakt med flere politikere, blandt andet formanden for teknisk udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V). Hun siger:

- Jeg har blandt andet indskærpet, at det er nødvendigt med ordentlig information - især når tidsplanen skrider.

Socialdemokraten Morten Skovlund er en anden politiker, som Niels Erik Skifte har kontaktet. Han mener, at Vejle Kommune bør blive bedre til at stille krav, når store projekter som hovedledningen skal trækkes gennem kommunen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stephanie frygter, at hendes morfar sidder fast eller glider i pløret: Nu er der kommet nyt grus på den udskældte plads ved testcentret

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Alarm 112

Sydøstjyllands Politi udpeger nattelivszoner i Vejle: Her må dømte ikke opholde sig i nattetimerne

Annonce