Annonce
Fredericia

Endnu en kommune-chef sendt hjem: Stabschef undersøges i kølvandet på intern rapport

Charlotte Walkusch har været ansat som stabschef i Fredericia Kommune siden 2015. Hun var i første omgang chef for politik og kommunikation, men var i dag stabschef for uddannelse, bosætning og turisme.  Arkivfoto: Mette Mørk
Der er indledt personalesager mod kommunaldirektøren og økonomichefen, der er sendt hjem på baggrund af advokatundersøgelsen og den interne afrapportering. Nu er også en stabschef sendt hjem på baggrund af sagen. Stabschefen blev hjemsendt fredag, mens hendes forhold undersøges.

Fredericia: Yderligere en chef er sendt hjem fra Fredericia Kommune i kølvandet på den interne afrapportering. Fredag blev stabschef Charlotte Walkusch hjemsendt.

Det oplyser koncerndirektør Yelva Jensen på spørgsmålet om, hvorvidt der tegner sig flere personalesager efter afdækningen af tvivlsomme aftaler og afregninger i Fredericia Kommune det seneste halvandet år.

- Jeg kan oplyse, at vi har valgt at hjemsende stabschef for uddannelse, bosætning og turisme, Charlotte Walkusch. Det sker i forlængelse af arbejdet med de interne afdækninger og yderligere forhold, der vedrører hendes ansvarsområde. Da der er tale om personaleforhold,  kan vi ikke sige mere på nuværende tidspunkt, fremgår det af svaret fra Yelva Jensen.

Annonce

Forholdene omkring stabschefens rolle undersøges nu, mens hun er hjemsendt.


Da der er tale om personaleforhold, kan vi ikke sige mere på nuværende tidspunkt.

Yelva Jensen, koncerndirektør


Chefer på forskelligt niveau

Dermed har sagen indtil videre kostet hjemsendelse af tre chefer på forskellige niveauer i den kommunale organisation. Der er desuden indledt personalesager mod de to højest rangerende af de tre med henblik på aftrædelse.

4. januar blev kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe sendt hjem efter beslutning i økonomiudvalget og godkendt af byrådet.

23. februar besluttede fungerende kommunaldirektør Camilla Nowak at hjemsende økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard. Det skete på baggrund af den interne afrapportering, som blandt andet har vist, at økonomistyringen ikke er sket efter reglerne.

Fredag var det så stabschef Charlotte Walkusch, som blev sendt hjem på baggrund af oplysninger i den interne afrapportering.

Hvad der direkte ligger til grund for hjemsendelsen, fremgår som nævnt ikke, og Fredericia Dagblad har indtil videre ikke haft held til at træffe den hjemsendte stabschef for en kommentar.

Borgmestersagen

8. december 2020: Jacob Bjerregaard meddeler, at han trækker sig som borgmester 1. februar 2021. Til den tid skal han tiltræde job som rådgiver ved konsulentfirmaet Advice.

9. december: Partifællen Steen Wrist siger ja til at overtage borgmesterkæde og ansvar.

10.december: Jacob Bjerregaard meddeler, at han alligevel ikke skal begynde i det nye job.

11. december: Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige) stiller krav om en ekstern undersøgelse af forløbet. Samme dag beslutter økonomiudvalget at gennemføre en intern undersøgelse af sagen. Advokater vurderer, at viceborgmester Susanne Eilersen kan stå i spidsen for undersøgelsen uden at være inhabil.

12. december: Ansættelsen af borgmesterens hustru i ADP A/S for et par år siden får nyt liv i Ekstra Bladet. ADP igangsætter en undersøgelse af sagen.

14. december: Redegørelse viser, at der ikke er noget at komme efter i forhold til borgmesterens hustrus ansættelse. ADP lukker sagen.

15. december: Ankestyrelsen beder Fredericia Kommune om en redegørelse over omstændighederne ved borgmesterens grundkøb.

15. december: Økonomiudvalget ændrer undersøgelsen til at være en ekstern undersøgelse. Kommunens embedsmænd skal finde dokumenter frem, som skal vurderes af eksterne advokater.

18. december: Ny beslutning om undersøgelsen. Den skal nu foretages helt eksternt af advokatfirmaet Horten.

30. december: Jacob Bjerregaard meddeler, at han alligevel forlader posten 1. januar. Byrådet indkaldes til virtuelt møde, hvor borgmesterkæden overdrages til Steen Wrist.

5. januar 2021: Økonomiudvalget samles. Advokatfirmaet har fundet en række forhold, som betyder, at politikerne beslutter at hjemsende kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe øjeblikkeligt. Det er hverken muligt for borgere eller hendes fagforening DJØF at få en forklaring. Der er tale om en personalesag. Koncerndirektør Camilla Nowak siger ja til at være fungerende kommunaldirektør på ubestemt tid.

11. januar: Nyt møde i økonomiudvalget, som afløses af et hasteindkaldt byrådsmøde. Horten-advokaterne har behov for at kunne udvide undersøgelsen fra kun bilag til interview med nuværende og tidligere ansatte, som kan belyse en række forhold.

12. januar: Det er stadig uklart, hvad advokatundersøgelsen skal munde ud i. Det står dog klart, at undersøgelsen ikke vil ligge klar før slut februar. Her vil Ankestyrelsen også blive orienteret.

13. januar: Kommunaldirektørens advokat er gået til modangreb på kommunen fordi hverken hun, advokaten eller Djøf har fået grundlaget for hjemsendelsen.

23. januar: Sydøstjyllands Politi modtager en politianmeldelse i forhold til en byggesag i Fredericia Kommune. Sydøstjyllands Politi kan ikke uddybe sagen, men kigger ind i den.

23. februar: Økonomiudvalg og byråd orienteres om, at den fungerende kommunaldirektør Camilla Nowak på baggrund af egne undersøgelser, sideløbende med advokatundersøgelsen har valgt at hjemsende kommunens økonomichef Tommy Abildgaard.

15. marts: Borgmester Steen Wrist, viceborgmester Susanne Eilersen og fungerende kommunaldirektør Camilla Nowak fremlægger advokatredegørelsen og den interne afrapportering for pressen og borgerne. Alt materialet overdrages til Sydøstjyllands Politi. Der indledes personalesager mod Annemarie Zacho-Broe og Tommy Abildgaard.

20. marts: Stabschef Charlotte Walkusch hjemsendes i kølvandet på den interne afrapportering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce