Annonce
Vejle

Engums store dag: Fællesskabet fik nyt asfalt at udvikles på

Formanden for teknisk udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V), fik æren af at klippe det røde bånd på Tornsbjergvej, som nu igen er åben for trafik mellem Engum og Juelsmindevej. Foto: Morten Pape
Lørdag troppede flere hundrede borgere op til vejindvielse og nytårskur i Engum, hvor man fejrer sine sejre.

Engum: Har Engum Sogn fået en byport til Vejle? Eller er det omvendt, så Vejle har fået en ny port til landsbysamfundet i fjordbyens nordøstlige hjørne?

Det spørgsmål gik igen, da fællesskaberne i Engum Sogn og Vejle Kommune lørdag middag inviterede til indvielse af den nye vej- og stiforbindelse mellem Tirsbæk Bakker og Engum.

Her fik formanden for teknisk udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V), æren af at klippe den røde snor over den nyanlagte Tornsbjergvej, og det krævede intet mindre end en guldbelagt saks.

- Med to nye veje, to rundkørsler, en tunnel og en dobbeltrettet cykelsti er to lokalområder smeltet meget bedre sammen. Allermest for de skolebørn, der hver dag skal køre mellem Tirsbæk Bakker og Engum Skole. Alt er dimensioneret til at klare trafikken i dag og i fremtiden, når hele området er udbygget. Det kalder vi rettidig omhu, og det er vi stolte af, sagde udvalgsformanden.

Vi har boet et år i Tirsbæk Bakker og har her i Engum oplevet et samfund med et stærkt fællesskab, hvor vi er blevet taget imod med åbne arme.

Janus Heide, tilflytter på Julianelund i sin indvielsestale

Her bliver drømme til virkelighed

Hun dristede sig til at kalde den nyåbnede forbindelse "Engums nye byport til Vejle", ligesom avisen har kaldt vejen for "Engums navlestreng til Vejle og Tirsbæk Bakker". Men sådan ser de ikke på det i landsognet, hvor Janteloven har dårlige kår.

Engum har trods sin lidenhed aldrig lidt af mindreværdskomplekser, og omkring 350 borgere var mødt op til indvielsen. Så var der ligesom sat en tyk streg under lokalområdets stærke sammenhold.

En kendsgerning, der gik igen, da fællesskaberne efter snoreklip og indvielsestaler inviterede til nytårskur i et opvarmet telt ved Engum Skole, hvor lokalrådsformand Gunnar Skibsholt bød velkommen.

- I Engum kalder vi den nye forbindelse Vejles byport til Engum, for det er her, drømme bliver til virkelighed. Skål for det nye årti med nye drømme og visioner, sagde lokalrådsformanden i sin velkomst.

Annonce

Ingen kommer og gør det for jer

Ved nytårskuren var to socialdemokrater, det lokale byrådsmedlem Morten Skovlund og Folketingets formand Henrik Dam Kristensen, inviteret til at holde hver sin nytårstale. Her var det netop lokalområdets stærke sammenhold, der var den røde tråd i talerne.

- Jeg var med, da I klippede snoren for lidt siden. Her så jeg jeres engagement, som jeg er imponeret over. Hvis et lokalområde skal blomstre, må I selv tage fat. Der kommer ikke nogen og gør det for jer. Det er det fantastiske ved det danske demokrati. Det handler ikke kun om at stemme hvert fjerde år. Hvis man vil have noget til at blomstre, skal der være nogen til at tage del i udviklingen, og det gør I her i Engum, sagde Henrik Dam Kristensen.

Vejle Kommune bidrog til indvielsen med blandt andet en "tunnelkage", som formanden for Engum Lokalråd, Gunnar Skibsholt, hjalp med at skære ud. Foto: Morten Pape
Annonce

Engum har taget enorme skridt

Morten Skovlund betragter Engum som et område, der de seneste år har taget enorme skridt mod at blive en lille centerby, og han roste sognet for at fejre sine sejre.

Det var der i høj grad tale om lørdag, da det 26 millioner kroner infrastruktur-projekt blev fejret. Et projekt, lokalområdet har kæmpet for i en række år, og som har betydet, at Tornsbjergvej i mange måneder har været lukket for trafik - indtil lørdag middag.

Dagen før fik en af de lokale beboere, Jonna Christensen, lov til at køre den første tur på den nylagte asfalt, og det var der en helt særlig grund til, afslørede Gerda Haastrup Jørgensen.

Den 82-årige pensionist har om nogen levet med gener fra opkørte veje og støjende maskiner på sin lille røde ejendom mellem Assendrup og Tirsbæk, "Lundhuse".

Jonna Christensen bor helt op ad det nye stykke af Julianebjergvej, og hun fik lov at smugkøre den frisklagte asfalt dagen før alle andre. For hun har både været tålmodig og yderst gæstfri over for de mange entreprenørarbejdere, der gennem halvandet år har arbejdet på vej- og stiprojektet. Foto: Morten Pape
Annonce

Nabo holdt afsked for sjakket

Ejendommen ligger lige ved siden af den nu forlagte og nye del af Julianebjergvej, men Jonna Christensen har aldrig beklaget sig over generne. Tværtimod har hun gennem projektets halvandet år været både tålmodig og gæstfri, kunne udvalgsformanden afsløre.

En gæstfrihed, som Leif Hansen og hans kolleger på projektet fik at mærke, da den 71-årige rørlægger gik på pension i december. Det fik Jonna Christensen nys om, og derfor inviterede hun sjakket på afskedsmiddag på "Lundhuse".

- Jeg havde arbejdet på projektet i næsten halvandet år, da jeg gik på pension. Men inden jeg stoppede, sørgerede Jonna for, at jeg fik en afskedsfest. Hun havde lavet smørrebrød til syv-otte mand og inviterede hele sjakket med, fortalte Leif Hansen, der bor i Vorbasse og var mødt op til indvielsen.

Her fik han sig en gensyns-snak med den nye forbindelsesvejs nærmeste nabo.

- De har været så gode ved mig, og jeg elsker at lave mad, så Leif skulle selvfølgelig have en afskedsfest, slog Jonna Christensen fast som endnu et bevis på lokalsamfundets sammenhængskraft.

Fællesskaberne i Engum Sogn benyttede vejindvielsen til at invitere alle til nytårskur i et telt ved skolen, hvor Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), og byrådsmedlem Morten Skovlund (S) var inviteret som talere. Foto: Morten Pape
Så er Tornsbjergvej åbnet for trafik. Projektet mangler dog stadig striber og gadebelysning, men det sidste skulle være på plads efter vinterferien, lovede Vejle Kommune ved indvielsen. Foto: Morten Pape
Ud over en gratis pølsevogn og kage blev borgerne i Engum Sogn også budt på bobler, som det hører sig til ved en nytårskur. Foto: Morten Pape
Klaus Lindholm og omkring 350 andre beboere i landsognet var mødt op for at indvie det nye vejstykke og ønske hinaden godt nytår. Foto: Morten Pape
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Hedensted

Afsked med en svækket kæmpe ved kirke: - Vi tør ikke lade det stå mere

Annonce