Annonce
forside

Enlige mødre må gå fra hus og hjem - viser nye beregninger af kontanthjælpsloftet

Nye beregninger af det potentielle kontanthjælpsloft viser, at mange enlige forsøgere må gå fra nuværende hjem, hvis loftet indføres. Genrefoto


familie - En enlig mor med ét barn kan miste over 5.000 kroner hver måned, hvis Folketinget vedtager regeringens forslag til et nyt kontanthjælpsloft, som bliver førstebehandlet i dag, tirsdag. Det viser nye beregninger, som Lejernes Landsorganisation (LLO) har foretaget for Avisen.dk.

- Hvis man bliver skilt og mister sit arbejde, kommer man virkelig i en truet situation, hvor man risikerer at blive sat ud af sin lejlighed, fordi man ikke kan betale husleje, siger cheføkonom i LLO Jesper Larsen til Avisen.dk.

Flere udsættelser

Professor Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut er bekymret. Det kan blive yderst vanskeligt for dem, der mister deres bolig, at finde en ny, advarer han.

Også de almene boligselskaber råber vagt i gevær. De har ligesom kommunerne advaret regeringen om, at mange flere vil blive smidt ud af deres lejlighed, hvis det bebudede kontanthjælpsloft bliver vedtaget.

- Sidste gang, vi havde et kontanthjælpsloft, kunne vi se, at antallet af udsættelser steg. Denne gang rammer loftet med kirurgisk præcision de enlige med børn, og de kommer til at stå i en situation, hvor økonomien vanskeligt kan hænge sammen, siger Bent Madsen, der er administrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger til Avisen.dk.

Tidligere beregning for lav

Tidligere beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det er de enlige forsørgere, der bliver ramt hårdest af kontanthjælpsloftet. Men de kan blive ramt endnu hårdere end tidligere antaget, viser de nye beregninger fra LLO.

Kontanthjælpsloftet er skruet sådan sammen, at det er boligsikringen og den særlige boligstøtte, der bliver skåret i, hvis man rammer loftet. Hvor meget man mister, kommer derfor an på, hvor meget man betaler i husleje.

De tidligere beregninger er baseret på, at den enlige mor betaler 2.800 kroner i husleje eksklusiv forbrug. Men det er de færreste, der har så lav en husleje, i hvert fald i de større byer, forklarer Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation (LLO).

Derfor tager hans beregninger udgangspunkt i en familie, som bor i en 85 kvadratmeters lejlighed til 8.500 kroner om måneden eksklusiv forbrug. Det er ifølge LLO en mere almindelig husleje.

- Hvis de bliver skilt og moren mister sit arbejde, så får hun reduceret sine ydelser med 5.200 kroner om måneden, når hun bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Så har hun kun 4.741 kroner tilbage, når hun har betalt sin husleje, og det giver altså et underskud på omkring 5.000 kroner om måneden, siger han.

Svært at finde et hjem

Hvis den enlige mors budget skal hænge sammen, skal hun finde en bolig til 2.800 kroner om måneden eksklusiv forbrug. Det bliver ikke let, i hvert fald ikke i de større byer.

Det svarer til en husleje på 750 kroner per kvadratmeter om året for en lejlighed på 45 kvadratmeter. Til sammenligning koster det meste nybyggeri ifølge LLO mellem 1.100 og 1.400 kroner per kvadratmeter om året.

Derfor bliver det svært for de kontanthjælpsmodtagere, som bliver smidt ud af deres lejlighed, at finde noget andet at bo i, som de kan betale, advarer professor Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

- Nogle vil slet ikke kunne finde noget at bo i og vil blive boligløse, mens andre vil søge ud til de kommuner, hvor der er ledige, billige boliger, siger han til Avisen.dk.

Link til originalartikel: http://www.avisen.dk/nye-beregninger-saa-haardt-rammer-kontanthj aelpsloft_369872.aspx
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce