Annonce
VEJLE

Ensomhed, nej tak: Grejs skal have et bofællesskab for seniorer

Jens Kristensen (til højre) og Anny Gosvig fra Grejs er en del af en gruppe, der arbejder for et seniorbofællesskab i Grejs. Det ønske vil det vejlensiske ejendomsselskab VEA gerne bakke op, og derfor planlægger Søren Vase, Jesper Norup og de øvrige ejere af selskabet at opføre 22 boliger til et bofællesskab på de markarealer, der er ved at blive byggemodnet. Foto: Mette Mørk
Grejs Lokalråd er efter tre års forarbejde lykkedes med at bane vejen for et bofællesskab for seniorer. Byggeprojektet realiseres, hvis de 11 første lejekontrakter underskrives.

Grejs: Grejs skal have et bofællesskab for seniorer.

Den plan har Grejs Lokalråd arbejdet på at realisere i snart tre år, og nu ser det ud til at lykkes.

Oprindeligt var det håbet, at Vejle Kommune ville gå med i projektet, men da lokalrådet havde nedsat en arbejdsgruppe i september 2019, var den ønskede jord købt af det vejlensiske ejendomsselskab VEA ApS.

Parterne fandt dog hurtigt sammen, og nu har selskabet besluttet, at 22 af de 72 planlagte boliger bliver reserveret til seniorbofællesskabet på et markareal mellem Grejs Kulturcenter og Grejs Søpark.

Men det kræver, at interessen er til stede i lokalområdet, eller at andre seniorer vil flytte til Grejs.

- Vi har sagt til lokalrådet, at vi skal have tilkendegivelser for cirka halvdelen af boligerne, og så skal de sidste nok komme. Og hvis interessen er stor nok, kan vi også udvide bofællesskabet til 26 boliger, fortæller en af de fire ejere af VEA ApS, Søren Vase.

Annonce

Måtte aflyse borgermøde

Sammen med kompagnonerne Jesper Norup, Dennis Grünberger og broderen Peter Vase har  han besluttet at give Grejs-folkene et halvt år til at afsøge interessen for projektet.


Som vi siger i Grejs: Længst muligt i eget hjem og længst muligt i lokalområdet. Men der findes ikke et tilbud som dette herude i dag.

Jens Kristensen, lokalrådsrepræsentant


Den del af opgaven er lagt i hænderne på lokalrådets repræsentanter, Jens Kristensen og Anny Gosvig, mens sidstnævnte også sidder i ældrerådet.

- Vi havde håbet, at vi kunne indkalde til et borgermøde om projektet 23. januar. Men det kunne ikke lade sig gøre på grund af coronapandemien. Så nu vil vi annoncere, og vi håber, at vi også med avisomtalen kan få spredt budskabet bredt ud, siger Jens Kristensen.

Annonce

Håber at trække udenbys til

Han og Anny Gosvig tror ikke, at seniorbofællesskabet kan fyldes op udelukkende med Grejs-borgere, da landsbyen i forvejen tæller en del nye rækkehuse til leje. Men håbet er, at interessen for at tage del i et fællesskab med jævnaldrende kan trække flere til.

- Vi kan tilbyde landsbyens fællesskab, og jeg er overbevist om, at seniorbofællesskabet nok skal blive fyldt. Så snart der er mulighed for det, vil vi indkalde til et borgermøde, og så skulle vi gerne have en række underskrifter, siger Jens Kristensen.

Han var tidligere i dialog med boligforeningen Lejerbo om projektet, men det samarbejde gled ud i sandet.

Annonce

Undgå ensomheden som ældre

Det er udsigten til at blive ældre og være tæt på jævnaldrende, der skal trække folk ind i fællesskabet.

- Hvis du fysisk bliver dårligere og ikke længere kan spille tennis eller gå til gymnastik, hvad så? Så er det rart at have naboer tæt på  og være del af et fællesskab, så man undgår ensomheden i alderdommen, mens du stadig har din egen bolig, siger Jens Kristensen.

Han og hans kone Judith er tidligere kollektivister og bakker idéen op, men parret er endnu ikke klar til at forlade deres nuværende hjem i Grejs, og lige nu står arbejdsgruppen stadig uden konkrete tilkendegivelser.

Annonce

Kan konverteres til almindelige boliger

Boligerne bliver opført i dobbelthuse og varierer i størrelserne 78, 91 og 98 kvadratmeter. De mindste boliger får en husleje på 8195 kroner, mens de største kan lejes for 9495 kroner i måneden.

Dobbelthusene kommer til at ligge på et vænge for sig selv, og vænget kommer samtidig til at rumme et stort fælleshus.

- Vi ved fra mange andre steder, vi har bygget i Vejle-området, at der er stor efterspørgsel efter et seniorbofællesskab, hvor man kan bo i sit helt eget hus. Planen er, at vi starter med at bygge de første 23 dobbelthuse i et andet område til foråret. De bliver almindelige udlejningsboliger, og det bliver de andre dobbelthuse også, hvis det viser sig, at der ikke er tilslutning til seniorbofællesskabet, siger Peter Vase fra VEA.

Selskabet administrerer omkring 1500 lejemål og har i øjeblikket cirka 500 lejemål under opførelse. I Grejs er forventningen, at de første beboere kan flytte ind i det nyopførte fælleskab i sommeren 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Sydbank i Grindsted skal have ny chef

Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Sport

Give starter ligaen i København

Annonce