x
Annonce
Jelling

Entreprenører tilkaldte arkæolog: Spændende stolpehuller dukkede op ved renovering af vej

Entreprenørerne på Stationsvej fik i sidste uge selskab af arkæolog Anita Terp fra VejleMuseerne. Foto: Anders Kynde
Det er endnu for tidligt at sige, hvilken historie stolpehullerne gemmer på.

Jelling: Entreprenørerne var i sidste uge godt i gang med at grave i forbindelse med renoveringen af Stationsvej, da de pludselig fik øje på en række stolpehuller under den opgravede asfalt.

Og så var der ikke andet at gøre end at kalde på arkæologerne - som loven foreskriver. Især også set i lyset af, at området er blot et stenkast fra Sydhøjen og Gorm den Gamle og Harald Blåtands palisade.

Så torsdag havde Anita Terp, der er arkæolog ved VejleMuseerne, arbejdsplads på Stationsvej i Jelling.

- Der er fundet omkring 15 stolpehuller. De fortæller, at der har været en eller anden form for bebyggelse for mange år siden, siger Anita Terp.

Annonce

Selvom det er et mærkeligt lille stykke, kan det sagtens være en vigtig brik i et større puslespil, hvis der skal graves igen om 20 eller 30 år.

Anita Terp, arkæolog

Undersøges i laboratorium

Hun har udtaget materiale fra stolpehullerne til videre undersøgelse.

- Lige nu kan det være alt fra 800-tallet til 1700-tallet, så det er for tidligt at konkludere, hvornår stolpehullerne er fra, men det er selvfølgelig altid interessant, når vi er så tæt på monumentområdet. Jeg tager nogle jordprøver med hjem, og de skal sendes til et laboratorium, hvor man skal forsøge at lave en kulstof 14-datering, forklarer hun.

Anita Terp forventer, at der vil gå nogle måneder, inden hun og kollegerne fra VejleMuseerne får svar fra kulstof 14-datering.

En kulstof 14-datering er en videnskabelig metode til datering af arkæologiske og geologiske prøver. Metoden kan række cirka 50.000 år tilbage i tiden.

Forsinker ikke renovering

Selvom stolpehullerne er fundet, betyder det ikke, at arbejdet med at renovere Stationsvej bliver forsinket.

- Vi registrerer fundene i vores system, og hvis der engang skal graves i området igen, kan vi finde det frem. Selvom det er et mærkeligt lille stykke, kan det sagtens være en vigtig brik i et større puslespil, hvis der skal graves igen om 20 eller 30 år, siger Anita Terp.

Renoveringsarbejdet på Stationsvej forventes at være færdig i løbet af foråret. Det er planen, at der skal være brostensbelægning på kørebanen, mens fortovene får nye granit- og betonfliser. Derudover plantes cirka 17 nye lindetræer langs vejen fra stationen og op mod monumentområdet. Langs vejen etableres også parkeringspladser.

Jordprøverne fra stolpehullerne skal nu undersøges og analyseres på et laboratorium. Foto: Anita Terp
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Det tegner foreløbigt godt: Vejle Sygehus bidrager til dansk corona-lyntest

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Annonce