Annonce
Børkop

Er Børkop Vandmølle Danmarks smukkeste vandmølle?

Er Børkop Vandmølle landets smukkeste vandmølle? Ja, måske. I hvert fald er vandmøllen med i finale-feltet af kandidater til titlen som Danmarks smukkeste vandmølle.
Annonce

Børkop: De gamle bindingsværksbygninger ligger så smukt ved sø og i dal, og Skærup Å slynger sig med saft og kraft hen til Møllesøens bred, hvor svanerne holder vagt. Der er idyllisk ved Børkop Vandmølle, men er det nok til at blive kaldt Danmarks smukkeste vandmølle?

Det ved kun fremtiden, men Børkop Vandmølle er i hvert fald blandt de 17 udvalgte vandmøller i Danmark, der nu skal dyste om titlen som den smukkeste af alle danske vandmøller.

For at sætte fokus på Danmarks allersidste fungerende vandmøller har organisationen Historiske Huse nu nomineret 17 vandmøller i konkurrencen "Danmarks Smukkeste Vandmølle". Danskerne kan stemme på deres favorit vandmølle i perioden 11.-24. november 2019 på historiskehuse.dk.

- Konkurrencen skal vise danskerne de fantastiske mølleanlæg og samtidig sætte fokus på behovet for at kommunerne passer på dem og sikrer den vandtilførsel, som er nødvendig for vandmøllernes bevaring. De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde.

Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Annonce

Man kan stemme om det

Børkop Vandmølle er en af i alt 31 vandmøller i Danmark, så mængden er ikke så stor. Slet ikke i forhold til dengang i vandmøllernes storhedstid, hvor vandmøllerne var et helt almindeligt syn i landskabet.

Det var den måde, man helt frem til dieselmotorens vandt frem, skaffede energi til blandt andet at male mel.

Vandkraft var kodeordet, og vandkraft kan Skærup Å tilbyde meget af, men lige nu maler møller i Børkop dog ikke, selvom der er vand nok.

Vandmøllen er fra omkring 1830, og tidens tand gnaver løs. Det er tid til at skifte sorterings- og renseanlægget ud. Men selvom møllen for tiden står stille, kan man ikke tage fra stedet, at Børkop Vandmølle byder på et stykke kulturarv, som er placeret i noget meget smukt natur.

Om det er nok til at blive kaldt Danmarks smukkeste vandmølle kan du være med afgøre. Man kan stemme på historiskehuse.dk. Og det skal ske senest 24. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce