Annonce
Give

Er det fake news?: Elever fra flere skoler deltager i stort DR-show om nyheder og kildekritik

Digital journalist Annika Wetterling og nyhedsvært Erkan Özden skal med hjælp fra 15.000 skoleelever klæde eleverne på til at kunne forholde sig kritisk til informationer fra traditionelle og sociale medier. Otte skoler i Vejle Kommuner deltager. Foto: Jane Kirstine Lausten, DR
Flere klasser fra forskellige skoler i Vejle Kommune er med, når DR på torsdag laver 'I sandhedens tjeneste'. Her skal eleverne klædes på, så de har bedre forudsætninger for at begå sig i en digital nyhedsverden.
Annonce

Give: Der venter 8. og 9. klasseelever fra flere skoler i Vejle Kommune en anderledes skoledag, når de på torsdag skal deltage i DR virtuelle nyhedsshow ’I sandhedens tjeneste’, der sendes til skoleelever i hele landet.

Her skal de i samarbejde med digital journalist Annika Wetterling og DR-vært Erkan Özden blive klogere på, hvordan man kan vide, om en nyhed er sand, falsk, satire eller reklame.

Tiltagende brug af sociale medier blandet med nyheder fra traditionelle medier stiller hver dag krav til vores evne til at vurdere indhold. Men hvordan skelner man mellem de mange informationer, man bliver mødt af, og hvornår kan medierne bringe en historie? Netop det skal eleverne sammen med de to journalister se nærmere på.

Elever på disse skoler i Vejle Kommune er med

Hedegård Friskole

Bredagerskolen

Sct. Norberts Skole

Øster Starup Skole

Steinerskolen

Kirkebakkeskolen

Lukas Skolen

Thyregod Skole

Det gælder blandt andet 15 elever fra Hedegård Friskole ved Give. Her stifter eleverne især i samfundsfag bekendtskab med nyhedsformidling og kildekritik, men også i andre fag spiller begreberne en rolle. I den forbindelse bygger deltagelsen videre på den undervisning, eleverne skal forholde sig til.

- Vi arbejder meget med, at eleverne kan forholde sig konstruktivt kritisk til det, de møder, fordi det er en evne, som de har vildt meget brug for fremadrettet. Vi giver dem et kildekritisk kursus. Det er vigtigt både i forhold til danskfaget, historiefaget og samfundsfaget.

- I forhold til den tid, vi lever i, er det vigtigt at kunne forholde sig kritisk til det, som man møder på mange forskellige platforme. Det gælder også, fordi læring i dag er livslang læring, og viden er foranderlig, siger Linn Terney Tromborg, der er lærer på Hedegård Friskole.

Annonce

Eleverne skal bidrage

I alt skal mere end 15.000 elever deltage. Fra Vejle Kommune har otte skoler tilmeldt sig. I løbet af torsdagens nyhedsshow vil eleverne via afstemninger og svar kunne bidrage aktivt. Det bliver blandt andet tilfældet, når eleverne skal præsenteres for en nyhedshistorie. Her skal de forholde sig til flere af de overvejelser, som medierne gør sig, inden en historiee offentliggøres.


Vi har lige arbejdet en del med det amerikanske valg, som de har været meget optaget af, og der har vi også allerede beskæftiget os med nyheder og fake news

Linn Terney Tromborg, lærer Hedegård Friskole


- Hele grundstenen i ’I sandhedens tjeneste’ er, at eleverne bliver aktiveret og involveret. Vi trækker derfor nyhedsdagsordenen ned til noget nært, og vi indarbejder så interaktive elementer og bruger elevernes svar undervejs, forklarer Anders Kern Boje, der er underdirektør i DR-afdelingen Nyheder. Aktualitet og Distrikter, i en pressemeddelelse.

Normalt afholder DR showet på fysiske lokationer rundt om i Danmark, men på grund af coronavirus, bliver årets udgave holdt virtuelt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Ifølge Linn Terney Tromborg vækker emnet flere af elevernes interesse.

- Vi har lige arbejdet en del med det amerikanske valg, som de har været meget optaget af, og der har vi også allerede beskæftiget os med nyheder og fake news, siger hun.

Tidligere år har 'I sandhedens time' fundet sted på forskellige lokationer rundt om i landet, hvor eleverne mødte op fysisk, men på grund af coronasituationen har DR valgt, at showet i år skal gennemføres virtuelt.

Siden 2015 har omkring 100.000 danske skoleelever prøvet kræfter med kildekritik, etik og nyhedsformidling via DR's koncept.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter endnu en uge med rekordhøje smittetal: Disse områder i Vejle er lige nu hårdt ramt

Annonce