Annonce
KLUMME

Er du til Sweet eller Slade? Jeg er da til The Walkers! - Charlie fortæller om den fantastiske tid, da glamrocken gjaldede, og man sagde Jolly til sin cola

The Walkers med Torben Lendager i front var Danmarks eneste rigtige svar på et glamrock-band på den tid, skriver Charlie. - Her er idolerne i et tv-studie i Østberlin i juli 1976, hvor de medvirkede i prestige-programmet "Ein Kessel Buntes". Sangeren Torben Lendager fik at vide, at han ikke måtte optræde med en T-shirt med Chicago på! Foto: Jørgen Angel/Ritzau Scanpix

Hvem er Walkers...? Har aldrig hørt om dem,” sagde de øvrige på kontoret forleden, da snakken faldt på 70’erne.

”De var kæmpestore,” kunne jeg så fortælle, mens der blev trukket på skuldrene.

The Walkers med Torben Lendager i front var ganske enkelt teenageidoler af hidtil uset dansk styrke. Bandet var Danmarks eneste rigtige svar på et glamrock-band på den tid. En periode, der dybest set var meget kort og kun eksisterede fra omkring 1972 til 1976 - men det var til gengæld nogle år, der brændte sig fast og var altfavnende for os, der er/var født i årene 1956 til 1962.

Annonce

The Walkers vækker helt sikkert stærke minder for dem, der var unge dengang. Bandet var forsidestof i alle ungdomsbladene og hang på alle teenagepigers værelser.

Når bandet med Torben Lendager i spidsen sang hits som Strip Tease, Little Kitty og Sha-la-la-la-la, var datidens teenagepiger ved at dåne.

I dag er det svært ikke at trække på smilebåndet, når man ser klip med The Walkers fra dengang. Bandet poserede iført stramme bukser med svaj, plateaustøvler, kropsnære skjorter med kæmpe flipper - og ikke mindst Polle fra Snave-frisuren.

De fleste danske teenagepiger grinede ikke dengang, men skrev i stedet The Walkers' og Torben Lendagers navne med store typer på deres penalhus og hvinede og skreg, når han og Walkers kom til byen.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Der var dømt halbal, når den danske afart af britisk glamrock gav den gas for fuld udblæsning i den lokale idrætshal.

Selv skrev jeg vist nok Gasolin på mit penalhus, men jeg blev som alle andre teenagere i midt-70’erne også fanget af den engelske glamrockbølge, der som en tsunami skyllede ind over landet.Are you ready, Steve? Uh-huh

Andy? Yeah

Mick? Okay

Allright fellas, let's go! ….. It’s a Ballroom Blitz.

Sådan startede festen i Idrættens Hus i 1974 - ikke med The Walkers, men med den ægte vare, The Sweet. Der stod vi så, i den udsolgte Hal 1, en flok ellevilde teenagere og overværede en hel ny genre inden for rockmusikken … Glamrocken var endelig kommet til Danmark og til Vejle. En ny æra i musikken var født.

Den engelske gruppe The Sweet var blevet dannet af sangskriverparret Nicky Chinn og Mike Chapman i 1971. - De fire musikere i Sweet kendte ikke hinanden, inden de blev introduceret, og bandet var således et ægte konceptband, der hurtigt fik succes med det ene Chinn og Chapman-hit efter det andet.

Hele verden blev ramt af bølgen, og selvom vi også hørte Creedence Clearwater Revival, Status Quo, Deep Purple, Backman Turner Overdrive og naturligvis vores egne Gasolin, fik glamrocken med The Sweet, Suzy Quatro, Gary Glitter, T-Rex og ikke mindst Wolverhampton-bandet Slade ganske gevaldigt fat i os modtagelige teenagere.

Er du til Sweet eller Slade?

Det spørgsmål stillede vi hinanden for at få et fingerpeg om, hvilken bås vi skulle sætte hinanden i. Begge bands var britiske og begge med glamrockens karakteristiske frisure, vanvittige glitterkostumer og høje popstøvler. Spørgsmålet krævede et svar… Muligheden for at kunne ”lide begge” eksisterede simpelthen ikke - i hvert fald ikke udadtil. Det var enten Sweet. Eller Slade …

For mit eget vedkommende var jeg mest til Slade ... Sweet var lidt poppet og var mere for tøser, der kørte på Puch Maxi. Slade var mere rocket og rå, og derfor mere til os drenge, der kørte på en større Puch, der måske endda var lidt ulovlig.

For mit eget vedkommende var jeg mest til Slade ... Sweet var lidt poppet og var mere for tøser, der kørte på Puch Maxi.

”Play it Loud!” hed Slades første album, og en af gruppens mest sælgende singler var ”Cum on feel the noize”.

Ud over den relativt hårde rock’n’roll med syng-med omkvæd var glamrocken som nævnt kendetegnet ved de glitrende kostumer. Kropsnære heldragter i sølv eller guld, bobbet hår og plateaustøvler var en del af uniformen på et tidspunkt, hvor hippiebevægelsen for længst havde toppet - i hvert fald for en kortere periode.

På trods af, at jeg var til Slade, stod jeg alligevel til koncerten i Idrættens Hus og følte suset, da The Sweet med Brian Connolly i front trykkede den af. Det var ganske enkelt stort. Dengang var der ikke så mange store navne, der kom forbi, og slet ikke i det jyske. Først mange år senere oplevede jeg Slade på Jelling, og da havde glamrocken forlængst mistet pusten.

Glamrocken var i bund og grund en ulidelig og kynisk dyrkelse af datidens teenagekultur, udelukkende for pengenes skyld. Men for os, der var midt i glamrockens malstrøm af glimmer og hits, var det også en tid med masser af følelser og sange, der satte sig på hjernen.

I dag kan et pladecover, en sang eller bare det at nævne et bandnavn fra dengang sætte tiden tilbage til de få år, hvor glamrocken huserede. Et tilbageblik til en tid, der var sorgløs og uforpligtende, hvor man kørte på knallert, gik til halbal, lyttede til Sweet og Slade.

Gik i Wrangler og brugte stålkam.

Lyttede til Radio Luxembourg for at være på forkant med rock- og popgruppernes nye numre, inden Jørgen Mylius præsenterede dem på P3.

Sagde Jolly til sin cola, brugte Rexona, og hørte Sommerferiebussen med Elith Nørreholm i radioen hver eneste morgen i sommerferien.


Den aften da The Walkers kom til Byen….


Jeg betalte maden med en check

for jeg var vild med Gurli stadigvæk

vi drak Jolly Cola til menuen

Den aften da the Walkers kom til Byen


Vi stod der dengang bilen rullede ind

og blev venner med en roadie der hed Finn

bandet selv var vist på vej fra Fyn

den aften da The Walkers kom til byen


Jeg fortalte Finn jeg selv var sanger i et band

og Gurli spurgt "om det man hørt' om Walkers - det var sandt"

Finn han løftede bare et øjenbryn

den aften da The Walkers kom til byen.


I hallen hang en lugt af gummisko,

af teenagere og øl og Pernod

”Der er de”. Og så lettede paraplyen

den aften da The Walkers kom til byen


De sang LITTLE KITTY CATCH MY FIRE

SHA LA LA LA LA og SUNSHINE ALL THE TIME

lys og røg og glimmer, sikke’t syn

den aften da The Walkers kom til byen


Gurli sku’ ha’ autografer både her og der

Hun sa’ ”De er faktisk søde af københavnere at være”

”lad os blive her lidt til de skal over Fyn

det' er ikke hver dag Walkers er i byen”


Mens Finn lod mig prøve en Fender der var blå

gik Gurli og nogle andre piger med Walkers ovenpå

min drøm om Gurli døde som et lyn ----

den aften da The Walkers kom til byenOvenstående tekst kunne passe til ethvert bal fra dengang … og glamrocken døde også hurtigt ud.

Men mon ikke der i den kommende måneds tid alligevel vil være et flashback for mange af os, der husker tiden, når et af de mest spillede Slade-hits - ”Merry Christmas Everybody” - atter toner ud i æteren …


Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce