Annonce
Hedensted

Er vejene sikre i Tørring? Så er det nok på grund af Verner

Verner Peschardt har 50 års jubilæum som kørelærer i Tørring og Vonge. Arkivfoto: Martin Ravn
76-årige Verner Peschardt kan i år fejre 50 års jubilæum som kørelærer i Tørring og Vonge. Han gemmer på et væld af gode historier fra passagersædet.
Annonce

Tørring/Vonge: Flere end 5000 elever har gennem tiden siddet bag rattet i Verner Peschardts bil på køreskolen i Tørring.

Den 76-årige herre har i et halvt århundrede arbejdet som kørelærer på de lokale veje, og selvom han i dag kun har fem-seks elever om året, så nyder han stadig sit job og har ingen planer om at stoppe helt.

- I hvert fald ikke før, jeg har lært mit barnebarn nummer to på 16 år at køre bil. Jeg er nødt til at sørge for, at hun lærer det ordentligt, siger Verner Peschardt, der i løbet af sine 50 år på passagersædet har haft mange generationer bag rattet.

For nogle år siden endda tre generationer på én gang, da både bedstemor, datter og barnebarn ville lære at køre bil samtidig. På et tidspunkt havde han også en ung knægt som elev, der fortalte, at Verner også havde lært hans tipoldefar at køre bil.

- Det studsede jeg lidt over, men vi fandt frem til, at det passede. Tipoldefaren tog kørekort i 1970 som 62-årig, griner Verner Peschardt, som mange elever nok vil huske for sin lune og sit engagement.

Annonce

Koner skulle have mange timer

Der er imidlertid sket meget, siden Verner Peschardt havde sine første elever i 1969 til i dag.

- I dag får langt de fleste kørekort som 18-årige, og det er noget, næsten alle tager. Men sådan var det ikke tidligere. Mit første hold elever bestod næsten udelukkende af landmandskoner i alderen 30 til 50. Det var på den tid, hvor de mindre landbrug ikke længere kunne holde skansen, og da kvinderne skulle ud og arbejde, fik de også brug for kørekort. Mange skulle have rigtig mange køretimer, flere end 50, og enkelte flere end 100, siger Verner Peschardt, som kendte de fleste af konerne i forvejen.

Inden han som 26-årig blev kørelærer i 1969 havde han nemlig kørt lastbiltransport med dyr fra de lokale gårde. Han tog kørelæreruddannelsen, da han fik problemer med ryggen - og derfor gerne ville have et mindre fysisk job at falde tilbage på.

- Jeg har en mistanke om, at mange af landmændene havde lovet deres koner, at de måtte få kørekort den dag, jeg blev kørelærer. De troede nemlig ikke, det ville ske, griner Verner Peschardt.

Annonce

Traktor gav adgang til diskotek

En anden udvikling, der er sket i løbet af Verners 50 år med køreskole, er, at de unge piger i dag er lige så dygtige som de unge drenge.

- Sådan var det ikke for 40-50 år siden. Dengang havde rigtig mange af drengene kørt både traktor og markræs i flere år, så de kunne langt mere end pigerne. Men i dag er der ingen forskel, siger Verner Peschardt.

Måske bortset lige fra et enkelt område.

- Når det gælder kørsel med anhænger, halter pigerne stadig bagefter. Jeg ved ikke, om det er noget genetisk, men det er altså svært for piger og kvinder, siger Verner Peschardt med et forsigtigt blik på hustruen gennem 50 år, Kirsten.

Apropos traktorer og piger, så fortæller Verner, at der for 12-15 år siden var en trend med, at de unge piger gerne ville lære at køre traktor.

- Der kom en masse 16-årige piger, som ville have traktorkørekort. Jeg spurgte, om de ville være landmænd, og de grinede og sagde, at de bare ville på diskotek. De forklarede mig, at de kunne bruge traktorkørekortet som identifikation, fordi det lignede et almindeligt kørekort. På den måde troede dørmændene, at de var 18, siger Verner Peschardt.

Annonce

Juletræer og minkfarm

Selvom han har holdt fast i sin køreskole gennem hele livet, har han haft flere ting i gang på sidelinjen. I en periode havde han en minkfarm, og han har også etableret juletræsmark på sine forældres gamle gård i Vonge, hvor han bor sammen med Kirsten i dag.

Juletræerne eksporterer han i høj grad til udlandet, men han har også "fæld selv"-salg til lokale. I år har han et særligt tilbud.

- I forbindelse med mit jubilæum giver jeg i de sidste to weekender op til jul 50 kroners rabat til mine tidligere elever, og jeg serverer også en kop gløgg. Det er altid sjovt at se gamle elever igen, så jeg håber virkelig, der kommer nogen, siger Verner Peschardt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce