Annonce
Give

Er vi danskere lige danske?

Tidligere biskop over Viborg Stift Karsten Nielsen sætter lys på begrebet danskhed ved et møde i Sognehuset tirsdag 8. oktober. Arkivfoto
Indholdet af begrebet danskhed bliver sat under skarpt lys, når Karsten Nielsen tirsdag 8. oktober holder foredrag i Sognehuset. For er danskhed en fælles værdi eller lægger vi noget forskelligt i det?

Give: Hvor dansk er den danskhed egentlig for vi danskere? Og er det altid den samme danskhed, vi snakker om?

Det vil den tidligere biskop i Viborg Stift Karsten Nissen holde foredrag om i Sognehuset tirsdag 8. oktober klokken 19.30. Mødet er arrangeret af Menighedsrådet og Give Y's Men's Klub, og der skal betales 50 kroner for foredrag, kaffe og kager.

Karsten Nissens emne er på sin vis evigt aktuelt: Hvad vil det sige at være dansk? Er det noget vi alle er i samme udstrækning og med samme værdier. Men, som Karsten Nielsen skriver i et oplæg til mødet:

- For 30 år siden havde vi ikke nogen værdidebat i Danmark. Dengang var der ingen, som drøftede danskhed, sådan som vi gør det i dag. Hvad er der sket i de 30 år, som har medført denne ændring? Vi lever i en globaliseret verden. Begivenheder i fjerne lande bliver nærværende, og grænser mellem nationer og folkeslag brydes ned. Det sker både på skærmen hjemme i stuen, i undervisningslokalet og på arbejdspladserne. I TV-avisen og på CNN følger vi begivenheder i Irak, USA og Mellemøsten næsten i samme øjeblik de finder sted. Uddannelsesinstitutionerne bliver mere og mere internationalt indrettet, ofte er undervisningssproget engelsk. Erhvervsvirksomheder er nødt til at tænke og handle globalt, hvis de skal klare sig i konkurrencen.

Annonce

At tale sammen

Men ifølge Karsten Nielsen er den væsentligste grund, til at vi diskuterer værdier som danskhed, at vi tilsyneladende har så få fælles værdier tilbage. Han vil derfor lægge op til, at skal tale med hinanden om det, vi tror på, og som former vore tanker og handlinger.

Det kræver dog, at vi taler med hinanden og ikke blot råber sammen.

- Det danske sprog, det danske repræsentative demokrati og traditionen for at anvende den demokratiske samtale som middel til at finde bæredygtige løsninger på vore fælles problemer, er også noget særligt dansk. Disse værdier består ikke ved deres egen iboende kraft, men kun hvis vi åbent og ærligt forholder os til dem, lyder det fra Karsten Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce