Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Hammeren falder for landbrugets lykkeriddere

Danish Crowns historiske opgør med andelstanken ser ud til at blive gennemført uden protester. Det er usædvanlige tider, også i svinebranchen. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen

Alle er lige i et andelsselskab, men fra 30. november er nogle mere værd end andre hos slagterikæmpen Danish Crown.

Det historiske skifte sker i en historisk mærkelig tid for dansk svineproduktion. Fornemmer man skadefryden drive ned ad staldvæggene hos de landmænd, der igennem årene har støttet Danish Crown i tykt og tyndt og loyalt leveret svin til de danske slagterier?

Måske, men det står i hvert fald klart, at der er kommet et A- og et B-hold blandt danske svinebønder.

Annonce

Sagen er, at Danish Crowns slagterier svømmer over i slagtesvin, fordi der er udbrudt kaos på det europæiske grisemarked. Dels er Tyskland ramt af afrikansk svinepest, og derfor er de tyske slagterier forhindret i at eksportere svinekød til især Kina i mindst et år frem.

Dels kører slagterierne i Tyskland på nedsat blus på grund af coronasmitte blandt slagteriarbejderne. Tandhjulene snurrer altså langt fra hos Europas absolut største producent og eksportør af svinekød.

Det er slemt for de danske svineeksportører, der igennem en årrække har tjent kassen på at producere op mod 15 millioner smågrise om året til eksport til blandt andet Tyskland.

De tyske svinebønder er velpolstrede, og i urolige tider kan de uden videre lukke en stald eller to i en periode, imens krisen kradser.

Med andre ord: Efterspørgslen efter danske smågrise i udlandet er pludselig faldet dramatisk, og priserne rasler ned. Tallene fra Danmarks Statistik taler deres tydelige sprog. Eksporten af smågrise faldt i årets tredje kvartal med tre procent. Samtidig steg slagtningerne af svin i Danmark med 10 procent.


Det har ikke været sjovt at sidde i landboforeningen og høre en storskrydende griseeksportør prale med, hvordan svinenoteringen er bedre i Tyskland.


Resultatet ses især på markedslederen Danish Crowns slagterier, der i årevis har efterlyst flere grise at slagte, men pludselig ikke kan tage imod alle de svin, slagterierne får tilbudt.

Løsningen er blevet en ny afregningsmodel, kaldet A- og B-grise, som straks er blevet et følsomt emne i svinebranchen.

Svineproducenter, der sindigt har holdt fast i at opfede svin og sende dem til slagtning hos Danish Crown, får fremover en bedre pris end de landmænd, der hidtil har sendt deres dyr til udlandet.

Det er her, at skadefryden kommer ind i billedet. Det har ikke været sjovt at sidde over kaffebordet i landboforeningen og høre en storskrydende griseeksportør prale med, hvordan græsset er grønnere og svinenoteringen bedre i Tyskland.

Nu sidder de loyale svineproducenter, der har trodset bragesnakken og holdt fast i bøndernes gamle andelsselskab, med det længste strå. Forskellen på en A- og B-gris er 142 kroner pr. gris, som trækkes fra de ekstra grise, der bliver tilmeldt fra landmænd, der pludselig sender langt flere dyr til slagtning hos Danish Crown.

Man vil simpelthen ikke belønne dem, der i hast indretter en stald til opfedning af de smågrise, der ikke længere kan sælges i udlandet.

- De grise skal slagtes på overarbejde og sælges på et elendigt europæisk marked. Derfor reagerer vi og taler om A- og B-grise. Det skal ikke være de eksisterende leverandører, der finansierer, at nogle har brug for et sikkerhedsnet, sagde Danish Crowns topchef, Jais Valeur, her i avisen fredag.

Koncernen har i forvejen lukket for optag af nye andelshavere og oprettet en venteliste. Derfor sker forskelsbehandlingen mellem eksisterende andelshavere, hvor nogle altså er mere inde i varmen end andre.

Danish Crown står dog klar med lokkemad: En griseeksportør, der ændrer strategi, bygger en ny stald til slagtegrise og signalerer loyalitet over for Danish Crown, kan godt komme med på A-holdet.

Det historiske opgør med andelstanken ser i øvrigt ud til at blive gennemført uden protester. Det er usædvanlige tider, også i svinebranchen.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Danish Crowns rekordregnskab og sagen med A- og B-grise behandles også i denne uges udgave af podcasten "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcast eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Danmark

Talebans fremmarch er en tikkende bombe under danske asylsager

Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Egtved

Nicoline er nyslået europamester i westernridning: - Det var en kæmpe overraskelse

Annonce