Annonce
Debat

Erik Dahl-Rasmussen: Her er tre ømme punkter i Vejle midtby

Erik Dahl-Rasmussen, der var teknisk direktør i Vejle Kommune i 18 år, skriver om sine visioner for Vejle midtby - blandt andet ansporet af den aktuelle debat om Posthusgrunden. Arkivfoto: Peter Honoré

Arkitekt Erik Dahl-Rasmusssen, der var teknisk direktør i Vejle Kommune i 18 år, følger stadig byens udvikling - og han frygter, at Vejle midtby sakker bagud i forhold til andre andre byer, fordi byrådet tøver med at gøre "noget skelsættende".

Annonce

Læserbrev: Der har siden midten af 1980'erne været arbejdet målrettet for at gøre Vejle midtby attraktiv.

Der er lavet mange spændende fysiske tiltag af private og af Vejle Byråd, som har sat scenen for den store tiltrækningskraft, som Vejle midtby har haft i mange år.

Vejle er en super handels- og oplevelsesby samt en fantastisk bosætningsby. Gennem de seneste år er der sket en flot byudvikling på Vejle Havn, Campus og DGI Huset-området, men ikke sket noget skelsættende i Vejle midtby.

Det er meget uheldigt og farligt, da handlen i Vejle midtby er udfordret af blandt andet nethandel med butiksdød til følge.

Vejle midtby er ikke ramt så hårdt som andre midtbyer. Et er sikkert: behovet for butiksarealer i midtbyen vil over en årrække skrumpe.

Der skal ske en drastisk ændring i benyttelsen og udnyttelsen af blandt andet butiksarealerne i sidegaderne til strøget. Er byrådet klar til at tage initiativer, der understøtter og fremtidssikrer Vejle midtby?

Hele Vejle Byråd burde bakke kraftigt op om Vejle midtby. Vi har p.t. førertrøjen, men andre byer satser stort i øjeblikket.

Der er tre konkrete forhold i Vejle midtby, som bør igangsættes inden for et meget kort åremål, men mange andre tiltag burde følge efter.

Hensigten med de tre konkrete tiltag er at vedligeholde og udbygge Vejles førerposition.

Vejle midtby skal tiltrække endnu flere mennesker end i dag. Der er blandt andet brug for et moderne bibliotek, kunstmuseets udsigtstårn Skyen og flere boliger i midtbyen, nye steder, som frekventeres af mange mennesker året rundt til at erstatte kunder, som blandt andet vil forsvinde i forbindelse med nethandel.

Det er ekstremt vigtigt at få flere oplevelser i midtbyen, der intet har med detailhandel at gøre.

Men lad der ikke gå middelmådighed i løsninger og projekter. Vi skal distancere os fra vores konkurrenter med sprudlende fantasi.

1. Posthusgrunden med mere

"Den gamle godsbanegård (den lange lave bygning med tårnet, red.) bør bevares. Hvis ikke den kan blive liggende på den nuværende placering, så bør bygningen pilles ned sten for sten og genopføres langs jernbanen," skriver Erik Dahl-Rasmussen. Arkivfoto

Posthusgrunden er et vitalt stort område for udviklingen af midtbyen. Der er arbejdet med projektet i over 15 år, og intet er realiseret endnu.

Her skal Vejle Byråd nu tage "førertrøjen" på. På Posthusgrunden bør der kun være plads til box-butikker. Små butikker skal placeres i Bryggen og i strøggaderne.

For at kickstarte projektet skal Vejle Kommune placere bibliotek, musikskole, hele den kommunale administration med videre på Posthusgrunden. Det vil frigøre kommunale bygninger, der så kan sælges. Endelig vil projektet give mulighed for opførelse af mange nye boliger.

Den gamle godsbanegård bør bevares. Hvis ikke den kan blive liggende på den nuværende placering, så bør bygningen pilles ned sten for sten og genopføres langs jernbanen.

Godsbanebygningen er en vigtig bygning i Vejle.

Vejle Byråd bør udarbejde en plan for at bevare Dæmningen helt frem til Sønderport, så den eksisterende trafikåre bevares.

Posthusgrunden kan kobles sammen med Søndertorv og Bryggen via en spændende tværbygning, der så vil danne en ny "Sønderport" mod syd. Hele projektet på Posthusgrunden er oplagt til en arkitektkonkurrence, hvor arkitektur, kunst og bæredygtighed skal være i højsædet.

2. Den gamle Haahr Benzin-grund på Dæmningen

Dæmningen 23, lige ved Vissingsgade, husede engang en af Haahr Benzins store servicestationer. I dag er det en vindomsust plads, der bruges til parkering. - Billedet er taget i 1977 eller 1978. Til højre anes tårnet af Vejles metodistkirke, Sct. Pouls Kirke. Foto: Oskar Jensen/Vejle Stadsarkiv

Også ved Haahr Benzin-grunden på Dæmningen (ved hjørnet af Vissingsgade, red.) bør Vejle Byråd tage førertrøjen på. Enten ved at købe grunden og bygge et nyt bæredygtig økolarie, som vil understøtte midtbyen, eller ved at understøtte en privat investor, der vil realisere et boligprojekt.

Her skal der også arbejdes videre med Mølleåens frilæggelse på Dæmningen fra Vissingsgade til Havnegade. Projektet vil være en færdiggørelse af en del af midtbyplanen for Vejle.

3. Vejle Kunstmuseum

"Vejle Byråd bør drage omsorg for, at udsigtstårnet Skyen opføres i sammenhæng med museet. Det har altid været hensigten." Illustration: VAF's arkiv

Der bør ske en kraftig revitalisering af indholdet og udnyttelsen af Vejle Kunstmuseum. Vejle Byråd bør drage omsorg for, at udsigtstårnet Skyen opføres i sammenhæng med museet. Det har altid været hensigten.

Projektet vil tilføre både midtbyen og kunstmuseet større tiltrækningskraft.

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis byrådet samarbejder bredt, vil der kunne sættes nye standarder for midtbyudvikling i Vejle.

God arbejdslyst, Vejle Byråd

Det er ekstremt vigtigt at få flere oplevelser i midtbyen, der intet har med detailhandel at gøre. Men lad der ikke gå middelmådighed i løsninger og projekter. Vi skal distancere os fra vores konkurrenter med sprudlende fantasi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce