Annonce
Egtved

Erik var på udveksling i Indien: Det var kaotisk, absurd og helt fantastisk

Erik Søeberg mødte mange nye, spændende mennesker fra en helt anden kultur i løbet af tiden i Indien. Privatfoto
Erik Søeberg boede hos to forskellige værtsfamilier i Mumbai og fik en oplevelse for livet. Det var til tider et stort kulturchok, men efterhånden lærte han at begå sig og kom virkelig til at holde af det store, asiatiske land.
Annonce

Vester Nebel: Det var en helt anden verden, der ventede Erik Søberg, da han sidste år rejste fra hjemmet i Vester Nebel til Mumbai i Indien.

Fra en lille by med godt 1900 indbyggere til en metropol med godt 15 millioner indbyggere.

Fra et land, hvor stort set alle taler dansk, til et land med 22 officielle sprog og cirka 2000 forskellige dialekter.

- Det fik virkelig en på opleveren. Det var kaotisk og fuldstændig absurd ind imellem, men det var helt vildt fantastisk, og jeg kom virkelig efterhånden til at elske alle særhederne, som jeg lige skulle vænne mig til i starten, fortæller Erik Søeberg.

Annonce

Søgte noget helt anderledes

Det var en tidligere udvekslingsstudent, der besøgte den skole, Erik Søeberg gik på, der inspirerede ham til at tage på udveksling.

- Hun fortalte om sit ophold i USA og om, hvor fantastisk hendes ophold der havde været. Det fangede mig, for det lød virkelig fedt, husker han.

Sommerferien forinden havde han i en måned været alene på sprogskole i Canada.

- Jeg havde derfor prøvet det med at stå på egne ben på den måde før, og det havde givet mig blod på tanden, fortæller han.

Canada havde han prøvet, så det var andre lande, der trak.

- I starten havde jeg nok lidt tænkt på de mest traditionelle destinationer som Sydamerika, USA og Australien, men så kom jeg til at tænke på, at de steder skulle jeg nok komme til at besøge på et senere tidspunkt i mit liv. Hvorfor ikke søge hen et sted, hvor jeg nok ellers ikke ville komme, fortæller han.

Mumbai, der er hjemby for mere end 15 millioner mennesker, set fra oven ved aftentide er et imponerende syn. Privatfoto

Derfor besluttede han sig med få timer til deadline at skifte førsteprioritet fra Argentina til Indien. Og det ønske fik han altså opfyldt. Han havde samtidig et håb om at komme til en af Indiens storbyer, så glæden var stor, da han fik at vide, at han skulle tilbringe knap et år i Mumbai, som er den økonomiske hovedstad i Indien.

Annonce

Meget forskellige værtsfamilier

Mumbai er præget af en meget stor diversitet, fortæller Erik Søeberg, da byen er som smeltedigel for folk fra alle regioner i Indien. Det kom også til udtryk i forskellen på de to familier, han boede hos i sin tid i det fremmede land.

- Den første familie var meget spirituel og meget traditionel indisk. Moderen gik hjemme, mens manden arbejdede, og familien gik i tempel flere gange om ugen. Den anden familie var meget mere vestlig. De talte bedre engelsk og var en del af en "vi elsker Amerika"-kultur, der også er flere steder i Mumbai, fortæller han.

Den sidste familie havde han lettest ved at relatere til, fordi den mindede mere om det, han var vant til hjemmefra.

- Men jeg er glad for, at jeg også prøvede at bo ved den første familie, fordi den var så meget anderledes. At man skal prøve at bo ved flere familier, er noget af det, der er fedt ved at være på udveksling med Rotary, siger Erik Søeberg.

Den store diversitet, han oplevede i Indien, har fået ham til at se, hvor meget danskerne i virkeligheden minder om hinanden.

- Vi er helt vildt homogene i Danmark. Selvom vi danskere selvfølgelig er forskellige, så får vi alle stadig rugbrødsmadder med i madpakken. I Indien er der meget større forskel, er min oplevelse, fortæller han.

Annonce

Ambitiøse indere

En anden stor forskel fra Danmark er skolekulturen.

- I den skole, jeg gik i, var der op mod 120 elever til én lærer. Og så sad de alle ved nogle meget små skolebænke, som var designet til små indere og ikke en høj europæer som mig, fortæller han med en lille grin.

Samtidig er indernes tilgang til skole anderledes.

- Inderne er ufattelig ambitiøse. De går typisk i skole fra klokken otte til 12, mange hyrer så ekstra undervisning i tre-fire timer hver dag, og så har de rigtig mange lektier for. Skole er noget, de går virkelig højt op i i Indien.

Erik Søeberg indså hurtigt, at han ikke kunne følge trop på det ambitionsniveau.

- Jeg kunne mærke, at hvis jeg skulle følge med på det niveau, så ville jeg ikke have tid eller overskud til også at opleve Indien. Jeg forklarede mine værtsfamilier, at jeg var kommet til Indien for at opleve landet og kulturen, ikke for at begrave hovedet i en bog hele dagen - det kunne de godt forstå, forklarer han.

Inden Erik Søeberg tog på udveksling i Indien, var han nok en lidt stille fyr, husker han. Opholdet har gjort ham mere udadvendt og givet ham mere mod på livet, fortæller han. Her et billede fra kort tid inden, han rejste afsted. Privatfoto

Han mødte naturligvis i skole hver dag, men prioriterede altså også tiden til at pleje nye venskaber og at opleve Mumbai.

- Min ene værtsbror fortalte, at han aldrig sådan var sammen med sine venner, andet end hvis de lavede lektier sammen, husker han.

Annonce

Lærte at begå sig

I løbet af tiden i Indien lærte han efterhånden at begå sig. Han lærte nogle af de basale gloser på det lokale sprog og lærte at transportere sig rundt i den store by.

- De første gange jeg skulle med toget i Mumbai, var det fuldstændig sindssygt og ekstremt stressende. Der er ekstremt mange mennesker, der skal med toget, og ved hver station er der kun 20 sekunder til at stige ind og ud. Hvis man ikke nåede med ud, så kunne man blive nødt til at køre med tre-fire stop længere, før man kunne nå med ud, siger han og griner ved tanken.

- Jeg lærte også hurtigt, at de bedste pladser i togene er der, hvor man kan hænge med hovedet lidt ud af vinduet, så man kan få lidt ilt, hvilket kan være svært, når man står tæt midt i toget, fortsætter han.

Det tog lidt tid, men efterhånden lærte han de små tricks til at begå sig i togene.

- Det var meget stressende i starten, men efter et par måneder havde jeg vænnet mig til det, og så blev det den nye normal, lyder det fra Erik Søeberg.

Men også tuktuk (små køretøjer, red.) kørte han jævnligt med.

- Det koster næsten ingenting at køre med tuktuk i Mumbai. Startgebyret var cirka en krone og seks øre, og derefter kostede det cirka en øre pr. kilometer. Dem blev jeg glad for at køre med, siger han.

Annonce

Corona forkortede ophold

Selvom Erik Søeberg fortæller meget begejstret om sin tid i Indien, lægger han ikke skjul på, at det ind imellem var hårdt at bo og leve i et land, der er så anderledes end alt, han er vant til.

- Jeg havde da en fase på et tidspunkt, hvor jeg syntes, det var svært og spekulerede på, om jeg kunne gennemføre. Men pludselig rundede vi nytår, og så kom jeg til at tænke på, at der efterhånden ikke var ret lang tid tilbage, og så begyndte jeg bare at nyde det hele og gøre alt for at få mest muligt ud af mit ophold, husker han.

Erik Søeberg fik flere gode venner i løbet af sin tid i Indien, blandt andet nogle af de andre udvekslingsstudenter fra andre europæiske lande. Privatfoto

Desværre fik hans ophold brat en ende, da coronapandemien ramte verden, og han og alle de andre danske udvekslingsstudenter blev hentet hjem til Danmark.

- Jeg fik meldingen, da alle os, der var på udveksling i den region af Indien, var på en rundrejse i det nordlige Indien, hvor vi blandt andet skulle have set Taj Mahal. Vi skulle have været afsted i 30 dage men nåede kun otte, da vi blev sat på toget tilbage til vores værtsfamilier, så vi kunne pakke vores ting og rejse hjem til Danmark. Det var hårdt, og der var også flere af os, der fældede nogle tårer, fortæller han.

Men hjem kom han. Med bagagen fuld af minder og oplevelser om et andet landet og en helt anden kultur.

Annonce

Stor personlig udvikling

Men udvekslingsopholdet har ikke kun givet ham et indblik i et nyt land og en helt anderledes kultur. Det har givet ham et nyt indblik i ham selv.

- Jeg var ofte lidt stille inden rejsen. Det har ændret sig. Jeg har fået meget mere mod på livet end førhen. Det er noget, især min familie og venner har bemærket. Jeg kan også selv mærke, at jeg har ændret mig og er vokset i løbet af min tid i Indien, fortæller Erik Søeberg

Opholdet har også fået ham til at reflektere mere over sin hverdag i Danmark.

- Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvad der gør mig glad, og hvad jeg sætter pris på. Jeg har ikke før tænkt over, hvor frodigt og smukt Danmark er. Jeg sætter også meget mere pris på alt det, vi har her i Danmark i modsætning til i Indien, hvor der var rigtig mange fattige, siger han og tilføjer:

- Og jeg er virkelig kommet til at sætte pris på mine rugbrødsmadder.

Det er nu ikke så tosset at være tilbage i lille Vester Nebel efter otte måneder i kæmpestore Mumbai.

- Det har været en sindssyg oplevelse men fuldstændig fantastisk!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Få overblikket over Sofie-sagen her: Fra dødsfaldet i sommeren 2019 til retssag

Vejle For abonnenter

Sofies forældre efter tiltalen om uagtsomt manddrab: Vi er lettede - men også skuffede

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce