Annonce
Egtved

Erstatningskrav gav anledning til debat om fredning

Byrådspolitikerne er enige om, at ådalen i høj grad er værd at beskytte og bevare. SF og Radikale mener fortsat, at en fredning er den bedste måde at sikre ådalen for fremtiden, mens resten af byrådets partier er imod fredningen. Foto: Mette Mørk
Et flertal af byrådets medlemmer er stadig mod en fredning. På byrådsmødet onsdag skulle medlemmerne forholde sig til lodsejernes store erstatningskrav.

Vejle Ådal: Over 18 millioner kroner. Så meget løber de samlede erstatningskrav fra lodsejere i Vejle Ådal op i, når over knap 847 hektar af ådalen fredes, som Fredningsnævnet har tilkendegivet, at den vil blive senest i 2021.

Det ændrer dog ikke på, at et flertal i byrådet i Vejle Kommune fortsat er modstandere af en fredning og stadig har et lille håb om at kunne ændre Fredningsnævnets holdning til fredningsspørgsmålet. Det kunne man senest høre ved byrådsmødet onsdag, hvor fredningen endnu en gang gav anledning til debat.

De berørte lodsejere i Vejle Ådal har nemlig rejst erstatningskrav for over 18 millioner kroner, hvilket er mere end fem gange de 3,7 millioner kroner, som Danmarks Naturfredningsforening havde budgetteret med, da fredningsforslaget blev fremsat. På byrådsmødet skulle politikerne drøfte et udkast til høringssvar i den anledning.

Torben Elsig-Pedersen (R) stemte imod udkastet, da Radikale hele vejen igennem har været og stadig er fortaler for en fredning.

- Jeg synes også, det er rigtig fint, at vi gennem frivillighed og godt samarbejde med lodsejerne har skabt mere natur i ådalen. Men at vi har et rigtig godt samarbejde lige nu, er ikke ensbetydende med, at det vil være sådan for eftertiden. Ådalen er værd at bevare, derfor ønsker vi en fredning. Men det behøver ikke at betyde, at det gode samarbejde ikke kan fortsætte, sagde han.

Samtidig mente han ikke, at Vejle Kommune skulle forholde sig til erstatningskravenes størrelse. Det er Fredningsnævnets opgave at tildele den erstatning, der findes rimelig i forhold til, hvad der plejer at blive givet i tilsvarende sager.

- Vejle Kommunes skatteydere skal betale en del af erstatningen, så selvfølgelig skal vi forholde os til erstatningskravenes størrelse, lød det fra Dan Arnløv Jørgensen (K), der blev bakket op af Venstres Lars Schmidt.

I sidste ende stemte et klart flertal for udkastet til høringssvaret, som bliver sendt snarest. Kun SF og Radikale stemte imod.

Annonce

Erstatningskrav

52 ud af 134 lodsejere har fremsendt erstatningskrav til Fredningsnævnet i forbindelse med fredningen af knap 947 hektar af Vejle Ådal.

Det samlede erstatningskrav beløber sig til cirka 18,2 millioner kroner.

De tre største erstatningskrav lyder på henholdsvis godt 3,2 millioner, 2,2 millioner og 1,1 millioner kroner.

Det laveste erstatningskrav lyder på 3.840 kroner.

Danmarks Naturfredningsforening havde i sit budgetoverslag beregnet, at erstatningskrav ville beløbe sig til cirka 3,7 millioner kroner.

Det er Fredningsnævnet, der afgør, hvor meget lodsejerne skal have i erstatning, når en fredning endeligt afgøres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Vejlenserne siger farvel til Albert: Tak for de unikke billeder. Dig glemmer vi aldrig

Annonce