Annonce
Jelling

Escape room, kongelige fortællinger og lejrskole: Mange idéer skal testes på Anesminde

Den tidligere proprietærgård Anesminde kan blive et testcenter, hvor det primært bliver Kongernes Jelling, som får ansvaret for at udvikle nye aktiviteter til deres gæster. Men også Jellings borgere kan få glæde af stedet. Foto: Arkivfoto: Mette Mørk
Endelig er der en udmelding om planerne for ejendommen Anesminde, som Vejle Kommune købte for to år siden.
Annonce

Jelling: Med en kvart million gæster om året i monumentområdet har Jelling et stort potentiale. Allerede i dag er der mange genbesøg, men skal dette fortsætte, er der behov at præsentere noget nyt.

Og her er det, at Anesminde kommer ind i billedet. Gården og dens store ejendom, der ligger lige bag Kongernes Jelling, blev købt af Vejle Kommune i 2018 for lidt omkring 22 millioner kroner.

Siden har kommunen været i dialog med flere lokale interessenter om brugen af Anesminde. Blandt andet blev der afholdt et åben gård-arrangement i efteråret 2019.

Men nu er vi i efteråret 2020, og langt om længe er de første idéer med området snart klar til at blive afprøvet.

"Gennem det næste år ønsker vi at udvikle, teste og forme fremtidens oplevelse i Anesmindes bygninger og nærområder. Oplevelserne vil tage udgangspunkt i en samlet fortælling "Kongen Kommer". Den nye historie om Harald Blåtand som en mester i selviscenesættelse, en magtfuld hersker, der med sit hof kommer til Jelling, når de store beslutninger skal tage," står der beskrevet om projektet.

Det fremgår af dagsordenen til næste møde i Vejle Kommunes økonomiudvalg. Her lægges der op til at støtte det nye test-projekt med 1.355.000 kroner (eksklusiv moms) til at afprøve og undersøge en lang række idéer.

Annonce

Gavner turister og borgere

Og hvad betyder det så helt konkret? Ja, her nævnes en lang række idéer. De fleste er til gavn for gæster, der kommer for at opleve monumenterne og museet, men det skal også undersøges nærmere, hvordan Anesminde kan blive et lokalt aktiv som ramme for kultur, møder og aktiviteter.

Mens monumentområdet giver gæsterne "historien i fødderne", når de oplever gravhøjene, runestenene, kirken og palisaden, sørger Kongernes Jelling for den interaktive oplevelse. Men fremover kan Anesminde blive et nyt tilbud, hvor der bliver plads til at slå mere ud med armene.

Tre zoner

  1. I den østlige del af Monumentområdet får gæsterne "historien i fødderne", når de går op på gravhøjene. Når de beundrer runestenene og kirken eller går en tur langs markeringen af Haralds Palisade. Her får man fornemmelsen af storhed og historisk sus.
  2. I Oplevelsescentret Kongernes Jelling får tusindvis af gæster en interaktiv oplevelse. Med digitale greb rammer udstillingen hele familien og giver mange lyst til at dykke længere ned i historien.
  3. Ved Anesminde bliver der mulighed for at slå mere ud med armene, tænke vildere og tænke højt. Her bliver der mulighed for at tiltrække nye målgrupper. Og her skal der tænkes i sammenhæng til Hærvejen, til festivalområdet og i at få byens gæster til at blive længere tid i byen.

Blandt de ting, der skal testes, er udviklingen af ankomsten, en mytologisk have og Jelling Orm som attraktion. Også det populære koncept, escape room, som handler om at løse opgaver og knække koder, skal afprøves.

"Vi skaber en ramme på Anesminde, hvor vi med hjælp fra digitale greb kan forme historien. Den ene dag tester vi festen i Langhuset. Den næste dag kan man følge Poppos jernbyrd i Jellings trækirkerum," fremgår det af oplægget.


Den ene dag tester vi festen i Langhuset. Den næste dag kan man følge Poppos jernbyrd i Jellings trækirkerum.

Oplæg til projektet


Både Anesmindes bygninger og udeareal kan også blive til glæde for Jellings borgere, idet det skal undersøges, hvordan de kan bruges til eksempelvis værksteder, arrangementer og legeplads. Derudover skal det testes, om nogle af bygningerne kan benyttes som lejrskole.

Af det fremlagte budget skal 1.175.000 kroner gå til fem forskellige oplevelser, der primært bliver en del af Kongernes Jellings tilbud. De resterende 180.000 kroner dækker udgifter til bygningsundersøgelser og samt til at udforske mulighederne for værksteder, arrangementer og lejrskole.

Annonce

Politikere skal godkende

Formålet med, at Anesminde i første omgang skal fungere som testcenter, er at blive klogere på, hvilke aktiviteter og koncepter der fungerer og ikke fungerer, inden man planlægger et endeligt koncept med stedet og udarbejder fondsansøgninger.

Men inden vi kommer så langt, skal politikerne i Vejle Kommune først godkende testprojektet. Første step er økonomiudvalget mandag 19. oktober, hvorefter det skal behandles i byrådet.

Giver de tommelfingeren op til idéen, er det planen, at der på et tidspunkt skal afholdes et orienteringsmøde med Jelling Lokalråd.

Anesminde blev bygget i 1881. Arkivfoto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce