Annonce
Vejle

Et år efter Sofies død i badekarret: Patientstyrelse siger atter god for omdiskuteret bosted

Ved det seneste tilsynsbesøg fandt Styrelsen for Patientsikkerhed ingen problemer af betydning for patientsikkerheden på bostedet Bifrost, afdeling Bygden, i Vejle. Arkivfoto: Mette Mørk
Der er kommet styr på badesituationer, journalføring og medicinhåndtering på bostedet Bifrosts afdeling Bygden. Det fremgår af en ny rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Bifrost modtog tre påbud og kritik fra styrelsen efter en ung kvindes død i juni 2019.
Annonce

Vejle:  Bostedet Bifrosts afdeling på Bygden i Vejle har fået ophævet de tre påbud, Styrelsen for Patientsikkerhed i maj gav stedet efter en ung kvindes død.

Styrelsen vurderer, at bostedet har rettet op på de kritisable forhold og nu lever op til retningslinjerne for patientsikkerhed. Det fremgår af en ny tilsynsrapport.

Bygden fik krads kritik for at slække på en række krav inden for medicinhåndtering, journalføring og håndtering af badesituationer. Styrelsen påbød stedet at rette op, da fejlene blev vurderet til at udgøre "større problemer af betydning for patientsikkerheden".


Det er dejligt, at stedets ledelse og medarbejdere hurtigt fik rettet op. Borgere og familier, der har pårørende på stedet, kan have tillid til, at der bliver ageret, når der bliver påpeget fejl.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for børne- og familieudvalget


De tre påbud faldt, efter den blot 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen blev fundet død i et badekar 19. juni 2019. Sofie Frydensbjerg Nielsen døde i et skoldhedt karbad, hvor hun sad hjælpeløs i op mod 25 minutter. En sag, Vejle Amts Folkeblad tidligere har afdækket.

Dødsfaldet fik styrelsen til at undersøge forholdene ved to tilsynsbesøg på Bygden i oktober og november sidste år. Først i maj i år udkom rapporten.

Et af de fremhævede kritikpunkter fra styrelsen lød, at der i en beboers patientjournal stod, at vedkommende kunne lades uden opsyn et par minutter i bad. Men ved en samtale med en medarbejder kom det ifølge styrelsen frem, at beboeren med sit handicap slet ikke burde bades uden opsyn.

Sofie Frydensbjerg Nielsens forældre har i avisen rejst hård kritik af bostedet Bifrost for at anbringe Sofie i alt for varmt vand og lade hende sidde alene uden opsyn.

Annonce

Formand har tillid

Ophævelsen af påbuddene glæder formand for børne- og familieudvalget i Vejle Kommune, Torben Elsig-Pedersen (R).

- Det er dejligt, at stedets ledelse og medarbejdere hurtigt fik rettet op. Det understreger, at de borgere og familier, der har pårørende på stedet, kan have tillid til, at der bliver ageret, når der bliver påpeget fejl, siger han.

Ved det nye tilsyn kunne styrelsens ansatte konstatere, at bostedet nu langt bedre beskriver arbejdsgange, når beboere skal i bad. Beboernes behov for opsyn i forbindelse med bad står nu tydeligt og fagligt beskrevet i patientjournalerne. Personalet måler badevandets temperatur før og under badet, hvilket ikke tidligere har været praksis.

Vedrørende medicinhåndtering og journalføring konstaterer Styrelsen for Patientsikkerhed også, at bostedet har fået højnet patientsikkerheden.

Torben Elsig-Pedersen mener, at man kan være helt tryg ved at bo på Bifrost.

- Jeg mener helt klart, at man kan være tryg. Nu er påbuddene jo ophævet, og de ting, som er blevet påtalt i forhold til medicinhåndtering, har jo ikke haft noget at gøre med den ulykkelige sag fra juni. Vi har taget ulykken og de efterfølgende påbud meget alvorligt. Vi ønsker, at det skal være trygt og sikkert at bo på vores bosteder. Jeg mener også generelt, at det har det været, siger Torben Elsig-Pedersen.

Han vil ikke udtale sig om svigtet i Sofie Frydensbjerg Nielsens sag, da han mener, at det er op til politiet at undersøge og placere et ansvar. Sagen efterforskes stadig her et år efter dødsfaldet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce