Annonce
Vejle

Et år efter Sofies død i badekarret: Patientstyrelse siger atter god for omdiskuteret bosted

Ved det seneste tilsynsbesøg fandt Styrelsen for Patientsikkerhed ingen problemer af betydning for patientsikkerheden på bostedet Bifrost, afdeling Bygden, i Vejle. Arkivfoto: Mette Mørk
Der er kommet styr på badesituationer, journalføring og medicinhåndtering på bostedet Bifrosts afdeling Bygden. Det fremgår af en ny rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Bifrost modtog tre påbud og kritik fra styrelsen efter en ung kvindes død i juni 2019.

Vejle:  Bostedet Bifrosts afdeling på Bygden i Vejle har fået ophævet de tre påbud, Styrelsen for Patientsikkerhed i maj gav stedet efter en ung kvindes død.

Styrelsen vurderer, at bostedet har rettet op på de kritisable forhold og nu lever op til retningslinjerne for patientsikkerhed. Det fremgår af en ny tilsynsrapport.

Bygden fik krads kritik for at slække på en række krav inden for medicinhåndtering, journalføring og håndtering af badesituationer. Styrelsen påbød stedet at rette op, da fejlene blev vurderet til at udgøre "større problemer af betydning for patientsikkerheden".

Annonce


Det er dejligt, at stedets ledelse og medarbejdere hurtigt fik rettet op. Borgere og familier, der har pårørende på stedet, kan have tillid til, at der bliver ageret, når der bliver påpeget fejl.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for børne- og familieudvalget


De tre påbud faldt, efter den blot 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen blev fundet død i et badekar 19. juni 2019. Sofie Frydensbjerg Nielsen døde i et skoldhedt karbad, hvor hun sad hjælpeløs i op mod 25 minutter. En sag, Vejle Amts Folkeblad tidligere har afdækket.

Dødsfaldet fik styrelsen til at undersøge forholdene ved to tilsynsbesøg på Bygden i oktober og november sidste år. Først i maj i år udkom rapporten.

Et af de fremhævede kritikpunkter fra styrelsen lød, at der i en beboers patientjournal stod, at vedkommende kunne lades uden opsyn et par minutter i bad. Men ved en samtale med en medarbejder kom det ifølge styrelsen frem, at beboeren med sit handicap slet ikke burde bades uden opsyn.

Sofie Frydensbjerg Nielsens forældre har i avisen rejst hård kritik af bostedet Bifrost for at anbringe Sofie i alt for varmt vand og lade hende sidde alene uden opsyn.

Formand har tillid

Ophævelsen af påbuddene glæder formand for børne- og familieudvalget i Vejle Kommune, Torben Elsig-Pedersen (R).

- Det er dejligt, at stedets ledelse og medarbejdere hurtigt fik rettet op. Det understreger, at de borgere og familier, der har pårørende på stedet, kan have tillid til, at der bliver ageret, når der bliver påpeget fejl, siger han.

Ved det nye tilsyn kunne styrelsens ansatte konstatere, at bostedet nu langt bedre beskriver arbejdsgange, når beboere skal i bad. Beboernes behov for opsyn i forbindelse med bad står nu tydeligt og fagligt beskrevet i patientjournalerne. Personalet måler badevandets temperatur før og under badet, hvilket ikke tidligere har været praksis.

Vedrørende medicinhåndtering og journalføring konstaterer Styrelsen for Patientsikkerhed også, at bostedet har fået højnet patientsikkerheden.

Torben Elsig-Pedersen mener, at man kan være helt tryg ved at bo på Bifrost.

- Jeg mener helt klart, at man kan være tryg. Nu er påbuddene jo ophævet, og de ting, som er blevet påtalt i forhold til medicinhåndtering, har jo ikke haft noget at gøre med den ulykkelige sag fra juni. Vi har taget ulykken og de efterfølgende påbud meget alvorligt. Vi ønsker, at det skal være trygt og sikkert at bo på vores bosteder. Jeg mener også generelt, at det har det været, siger Torben Elsig-Pedersen.

Han vil ikke udtale sig om svigtet i Sofie Frydensbjerg Nielsens sag, da han mener, at det er op til politiet at undersøge og placere et ansvar. Sagen efterforskes stadig her et år efter dødsfaldet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020:  Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

GAMLE DAGE

Købmanden lokkede med 'gode Varer til uhørt billige Priser': Der kom en købmandsgård, men ingen by

Annonce