Annonce
Erhverv

Et år med socialt frikort i Vejle: Kun syv ud af 58 kort er blevet brugt

Trekantens El Teknik (på billedet ejerne Jesper Pode Warming og Stig Boll Madsen), der tidligere har vundet den lokale pris som "Årets rummelige virksomhed", er blandt de virksomheder, der har taget imod borgere med Det sociale frikort. Arkivfoto: Mette Mørk
Det seneste år har Vejle Kommune deltaget i en landsdækkende forsøgsordning, der giver socialt udsatte mulighed for at tjene op til 20.000 kroner skattefrit om året. Formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Anja Daugaard (LA), er ambivalent ved projektet, som ikke har vist sig som nogen stor succes.

Vejle: 20.000 skattefrie kroner om året - det er den gulerod, der bliver stillet udvalgte socialt udsatte borgere i udsigt. Vel at mærke uden, at de bliver trukket i deres ydelser.

"Det sociale frikort" hedder forsøgsordningen, som har været i gang i Vejle Kommune i knap to år - med blandet succes.

Formanden for kommunens arbejdsmarkedsudvalg, Anja Daugaard (LA), er da også lunken ved projektet, som hun betegner som "en supergod idé", men også én, der henvender sig til borgere, hvor behovet måske er et andet.

Annonce

Hun mener, at segmentet befinder sig på skæringspunktet mellem de sociale indsatser og jobcentret - hvilket kan gøre det vanskeligt for sidstnævnte at løfte opgaven med at få det sociale frikort i spil.

- De her borgere befinder sig i nogle tilfælde lidt i et skæringspunkt, hvor kontakten til socialområdet ikke er møntet at få dem i job, og hvor den til jobcentret ikke tager højde for deres sideløbende udfordringer; eksempelvis misbrugsproblemer eller lignende. Jeg kunne godt ønske mig, at vi bliver bedre til at løfte projektet på tværs af forvaltningerne, siger udvalgsformanden.

Det sociale frikort i Vejle Kommune

Projektet har været i gang i knap to år. Her er der blevet udstedt 58 sociale frikort i kommunen - hvoraf syv har anvendt kortet i forbindelse med en ansættelse. De fordeler sig således (fordelt på ydelse og alder):

  • Tre på kontanthjælp (30, 36 og 62 år)
  • En på fleksjob (57 år)
  • En revalidend (34 år)
  • To på førtidspension (52 og 54 år – disse har ikke en sag i Jobcentret)

-

Generel oversigt:

  • 58 borgere har fået et socialt frikort i hele perioden frem til nu – heraf 12 siden november 2020
  • Syv borgere har anvendt Det sociale frikort ude hos en virksomhed i perioden 2019 og frem til i dag
  • Tre borgere har ind til videre brugt deres frikort ude hos en virksomhed i 2021
  • 10 virksomheder/socialøkonomiske virksomheder har haft en borger tilknyttet med socialt frikort (nogle af borgerne har været ved flere virksomheder)
  • Borgernes samlede indtjening via Det sociale frikort er ca. 110.000 kr.

Derudover har kendskabet til tilbuddet formentlig ikke været godt nok, lyder vurderingen.

- Både internt i jobcentret og hos vores lokale virksomheder, tror jeg, vi skal gøre en mere målrettet indsats for at udbrede kendskabet til det - simpelthen for at kunne lave bedre jobmatch, siger Anja Daugaard.

En god gevinst, der motiverer

Vejle Kommune indgår ellers - ligesom Esbjerg, Holstebro og Næstved - i et projektsamarbejde med Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats om at øge kendskabet til og brugen af det sociale frikort.


Personligt er jeg lidt ambivalent ved projektet. Det er en supergod idé, som kan hjælpe nogle socialt udsatte, der normalt har rigtig lang vej til arbejdsmarkedet. Men det er på en eller anden måde en gruppe af borgere, der mere hører hjemme inden for socialområdet.

Anja Daugaard (LA), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Vejle Kommune


Indtil videre er der udstedt 58 sociale frikort i kommunen, hvoraf syv borgere har anvendt det i ansættelse hos en virksomhed. Blandt disse borgere har den samlede indtjening via kortet været 110.000 kroner, siden det blev indført i 2019.

Den generelle tilbagemelding fra borgerne er, at det en god gevinst, der motiverer dem til at arbejde efter bedste evne.

Blandt andet Claus Lindholm, 54, der har stået uden for arbejdsmarkedet i 10 år, men har brugt det sociale frikort som et springbræt til et fleksjob hos Trekantens El Teknik.

- Det har været en stor del af, at jeg kom i gang igen. Fik et lagerarbejde og råd til et sted at bo. Inden da var jeg hjemløs og havde været uden for arbejdsmarkedet i 10 år. Det startede, da jeg fik nyt knæ, en masse følgeskavanker og fik alkoholproblemer. For to år siden stoppede jeg med at drikke - cirka deromkring, at jeg blev udvalgt til det sociale frikort og fik min mentor, Benny, som også var ham, der tog mig med over til Trekantens El, siger Claus Lindholm, der oprindelig er uddannet maskinarbejder.

Anja Daugaard fra arbejdsmarkedsudvalget har selv haft lejlighed til at møde Claus Lindholm og høre om hans erfaringer med kortet.

- Claus er en superdejlig historie. Dem skal vi have nogle flere af, og jeg tror, der er masser af velvilje i erhvervslivet til at tage socialt ansvar, siger Anja Daugaard.

For nylig blev forsøgsordningen fra regeringens side forlænget, så det nu løber et år længere, end det oprindelig var planen - indtil 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce