Annonce
Kultur

Et 100 år gammelt anlæg gør Ejstrupholm grønnere

Lystanlægget i Ejstrupholm er stort, og det indbyder til, at man virkelig kan få rørt sig. Her er det Asger Svendsen, der tager sig en travetur. Foto: Peter Hald
Ejstrupholms gamle lystanlæg kan i moderniseret form være med til at give byen en "grøn vitaminindsprøjtning". Visioner fremlægges 10. december.
Annonce

Ejstrupholm: Selv ved vintertide er det tydeligt, at Ejstrupholms næsten 100 år gamle lystanlæg er noget særligt. Anlægget befinder sig lige bag Ejstrupholm Hallen, og det har lige siden 1923 været byens grønne åndehul.

Mange byer har anlæg og parker, men lystanlægget i Ejstrupholm er usædvanligt ved, at det ligger i en dal, hvor Ejstrup Bæk forsyner området med frisk ferskvand.

- Vores anlæg er unikt, siger Asger Svendsen, en af de lokale ildsjæle, der har kastet sig over arbejdet med at modernisere og forskønne anlægget.

Nogle steder kan det godt ses, at Ejstrupholm Lystanlæg er gammelt. Blandt andet er det nødvendigt at gøre noget ved andedammen eller "svanesøen", der i årenes løb er blevet sumpet og mose-agtig.

- Det gamle svane-område er ikke for kønt mere, så det skal fyldes op, forklarer Asger Svendsen.

Men der skal stadig være vand, og det er tanken at etablere et lavvandet område med rislende vand og trædesten.

Årene er ikke gået sporløst hen over anlægget. Dette sumpede område var oprindeligt en nydelig dam, der husede både svaner og ænder. Planen er at fylde "mosen" op. Foto: Peter Hald
Annonce

Stort møde 10. december

Det kræver tid og kræfter - og penge - at få renoveret anlægge. Arbejdet bliver derfor fordelt på forskellige mindre projekter, der kan klares, når der er tid og penge til det.

- Tirsdag 10. december holder vi et visionsmøde om anlægget. Det vil finde sted på Ejstrupholm Skole fra klokken 19.30, og her vil vi fremlægge ideer og tale om dem og prøve at få folk engageret. Ved at dele projektet op i mindre enheder bliver det mere overkommeligt, forklarer Asger Svendsen.

På dette møde vil Peter Storgård fra styringgruppen for projektet præsentere visionerne for lystanlægget.

Den 10. december er således en vigtig dato, og det samme er 3. december, hvor kommunens teknik og miljøudvalg skal behandle en ansøgning fra Ejstrupholm Håndværker- og Borgerforening om støtte til at fjerne stemmeværket, der tilbageholder vandet i den gamle andedam og opfylde dammen og genslynge bækken og etablere små strømfald ved hjælp af gydegrus og kampesten.

Om kommunen her og nu bevilger en større sum penge til projektet er måske tvivlsomt, da Ikast-Brande Kommune fattes penge. Men Ejstrupholm Håndværker- og Borgerforening og den styringsgruppe, der arbejder med lystanlægget, har ikke tænkt sig at give op.

Annonce

Den grønne by

Det gamle lystanlæg kan i fornyet form være med til at fremhæve Ejstrupholm som en by med et enestående grønt miljø:

- Vi har et fantastisk område, der passer godt sammen med stadion, den populære nye multibane, MTB-banen, legepladsen og hallen. Det hele ligger jo samlet her, og folk bruger det virkelig. De ældre bruger anlægget meget til krolf og har en hytte hernede, og de unge har taget multibanen til sig, siger Asger Svendsen.

Der er masser af ideer til udvikling af anlægget. Blandt andet skal adgangsvejen til anlægget fra Vestergade pyntes op med nye planter og buske. En del træer er allerede blevet fældet og fjernet af frivillige for at gøre klar til de nye planter.

På volden bag legepladsen er det planen, at der skal etableres et nøddehegn. Den gamle allé, der fører hen til broen over bækken, skal have nyt grus, og langs siderne skal der plantes nye rhododendron og rønnebærtræer. De gamle rhododendron-buske skal flyttes og kommer til at pynte nye steder i anlægget. I det hele taget er der lagt op til noget stort, når lystanlægget i 2023 fejrer 100 års jubilæum.

Der er også en skulptur i anlægget. Lige ved indgangen bliver gæstene mødt af denne vandkunst, der forestiller en mor, der med paraplyen beskytte sine børn mod en regnbyge. Foto: Peter Hald
Anlægget er et unikt område, mener Asger Svendsen, der er med i den styringsgruppe, der snart fremlæger visioner for anlæggets fremtid. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

VEJLE

Falck forlænger aftale om testcenter i Vingsted: Men husk at tage varmt tøj på

Annonce