Annonce
Indland

Et drab begået hvor den almindelige verden hørte op: I dag begynder Kim Wall-sagen

I oktober var Kim Walls venner, kolleger, og familie samlet til mindehøjtidelighed på Columbia Journalism School i New York. Mindehøjtideligheden blev filmet og kan ses på hjemmesiden www.rememberingkimwall.com. Arkivfoto: Bruce Gilbert /TT/Scanpix

Det var Peter Madsen, der levende kunne forlade den synkende ubåd, mens en 30-årig svensk freelancejournalists kropsdele var smidt i Øresund. Retssagen om mordet på Kim Wall med Peter Madsen på anklagebænken begynder i dag.

Kurt Kragh blev pensioneret fra drabssektionen i Rigspolitiets daværende rejsehold for otte år siden. Men han pensionerede ikke sin interesse for, hvad det er, der sker, når mennesker i blandt os begår bestialske mord. Han er en af dem, som har fulgt intenst med i alle oplysninger om mordet på den unge svenske freelancejournalist Kim Wall i dagene 10.-11. august sidste år.

- Denne sag er særligt interessant, fordi den adskiller sig fra de fleste andre mordsager ved en sjælden sammenkobling af to motiver: Begæret, og det man kan kalde spænding, magt og ydmygelse af ofre, siger Kurt Kragh.

Han vil ikke selv være tilstede i retten, når sagen om drabet på Kim Wall begynder i dag, men han vil komme til at følge mediedækningen, netop fordi han er blandt den del af befolkningen, der gerne vil vide besked og forsøge at nærme sig forståelse af det uforståelige.

- Koblingen af sex og død er meget sjældent tilstede ved en forbrydelses begyndelse. I langt størsteparten af alle seksualdrab er det ikke gerningsmandens oprindelige hensigt at slå ihjel. Det er noget, der sker på grund af omstændighederne - måske fordi ofret skriger op, gør modstand eller genkender gerningsmanden. Det helt usædvanlige i denne sag er forberedelseshandlingerne, at han tog sav, kniv, skruetrækkere, strips og jernrør med i ubåden. Det kan almindelige mennesker ikke forstå, og rigtigt mange - min kone f.eks. - vil slet ikke høre om det. Hun har ikke lyst til at sætte sig ind i, hvad der får mennesker til at gøre sådan noget. Men så er der på den anden side også mange, der gerne vil vide, hvad det dog er for noget, der er sket inde i hovedet på en mand som Peter Madsen, siger Kurt Kragh.

Avisen Danmark i retten

Pladserne i retssal 60 i Københavns Byret i sagen om drabet på Kim Wall er nøje fordelt.13 pladser er afsat til landsdækkende danske nyhedsmedier - avisen Danmark har en af de 13 pladser.

Syv pladser er reserveret til Kim Walls pårørende.

Fem pladser er reserveret til den tiltalte, Peter Madsens pårørende.

To pladser er reserveret til svenske medier.

Derudover er der seks pladser til danske og udenlandske medier og fire pladser til andre tilhørere, som fordeles hver dag efter først-til-mølle-princippet.

Der er også blevet etableret et tilstødende lokale, hvor retssagen bliver transmitteret med både lyd og billede til de cirka 80 tilmeldte journalister fra 13 forskellige lande, som ikke har fået plads i selve retssalen.

Sagen begynder torsdag kl. 9.30. Der er afsat 12 retsdage med planlagt afslutning 25. april.

Peter Madsen fotograferet 9. maj 2017 i Øksnehallen på Vesterbro. Fra i dag er han på anklagebænken i sagen om drabet på svenske Kim Wall. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

I overskridelseszonen

Christian Groes er antropolog og kønsforsker ved Roskilde Universitet, og han har også fattet interesse for sagen og har teorier om, hvad der har været på spil i gerningsmandens sind, hvis politiets anklager mod Peter Madsen kommer til at stå til troende.

Han taler om den rus og ekstase, som bestemte typer af mænd kan jage gennem grænseoverskridende adfærd i f.eks. en leg med sex og død, fordi de føler sig hævet over normale regler, love og begreber.

- Det er interessant, at det er en mand med Peter Madsens profil, der er anklaget. Med sine raket- og ubådsprojekter er han blevet en stor stjerne og udråbt til et geni i vores land. Det har ophøjet ham til en urørlig status, hvor han inviteres ind i uvante sammenhænge og er blevet en del af kendismiljøet. Det er nogle af de kriterier, som kan gøre, at man kommer ind i disse overskridelseszoner. Det at blive dyrket som en ufejlbarlig helt, der kan alt, siger Christian Groes.

Han understreger, at Peter Madsen er vant til at arbejde med ting, der symboliserer fare og risici.

- Ubåde og raketter er jo i en slags farezone. Der er mørk erotik forbundet med at synke ned i dybet. Man behøver ikke at have læst Freud for at forstå, hvad en ubåd kan symbolisere. Man synker ned, hvor den almindelige verden ikke længere eksisterer. Hvor der er andre regler og stemninger. Hvad sker der med en enspændermand, når han træder ind i sådan et rum, når han samtidig har en fascination af fare kombineret med, at han har opnået en status som geni og stjerne? Det kan give en følelse af urørlighed. Hvis det havde været en film, ville man næsten have kunnet se det komme. Derfor har dette drab også fået så meget opmærksomhed, siger Christian Groes.

Annonce

Underholdende og forfærdeligt

På Constructive Institute er Ulrik Haagerup direktør. Han har en fortid som chefredaktør og nyhedsdirektør, men nu forsøger han på instituttet at finde nye veje for mediernes relevans for samfundet. Han forstår sagtens fascinationen og interessen i sagen.

- Medierne kan ikke ignorere sådan en historie. Den er på alle måder spektakulær og indeholder alle de elementer, vi mennesker kan være nyfigne overfor. Den indeholder sex, død, mystik og frygt og er indbegrebet af en tabloidhistorie, som seriøse medier også skal dække. Men vi skal ikke bilde os selv ind, at den er mere end det. Ud fra en væsentlighedsbetragtning kan vi slet ikke legitimere, at den får så stor dækning. Den kommer ikke til at korrigere noget i vores samfund eller vores institutioner.

- Hvorfor er det ikke væsentligt at beskæftige sig med, hvad der driver mennesker til at begå uhyrlige ting?

- Jeg kan godt forstå, at vi gerne vil kigge på det, men vi skal vide, hvorfor vi gør det. Vi kan så dulme os med at legitimere det med argumenter, som dem der ligger i dit spørgsmål, men det er jo noget pjat. Det handler mere om, at det er underholdende at læse om forfærdelige ting.

- Hvorfor er det noget pjat at interessere sig for, hvad ondskab er?

- Jeg klikker ikke på de historier for at få en dyb indsigt i, hvor mærkeligt vi mænd kan tænke. Det er fordi, det er spændende, underholdende og gysende, men så er det ikke mere end det, siger Ulrik Haagerup.

Annonce
Vejle For abonnenter

Da Else Marie skiftede navn, begyndte folk at møde hende på en anden måde: - Det er en anden type fyre, der skriver til mig

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Lå stønnende på en båre i retten: 48-årig københavner dømt for forsøg på at dræbe vejlenser med kniv og kogende vand

Vejle For abonnenter

Læs de nedslående svar på Jans henvendelse til Vejdirektoratet: 'Der er ét ord for det, og det er borgerfjendsk'

Vejle

Flere - især kvinder - brugte coronaår til at skifte navn: Så mange vejlensere fik nyt fornavn i 2020

Vejle Boldklub For abonnenter

Vanvittig rækker ikke efter vanviddet i Vanløse; VB scorede tre mål i tillægstiden og vandt 4-3

Navne

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Indland

Efterårets første rigtige blæsevejr rammer landet torsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur For abonnenter

'Det gør ondt i hjertet': Populært vægmaleri malet over uden varsel - kulturpolitiker er rasende

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Vejle For abonnenter

Se videoen: Den store maskine bider i godsbanegården - derfor pilles bygningen ned fra den fjerne ende

Erhverv

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Annonce