Annonce
Vejle

Efter avisens afsløring af ballade i ældreplejen: Eksperter siger, at der er for få ledere til de mange medarbejdere

Vejle Amts Folkeblad skrev første gang om personaleflugten fra Distrikt Vest 2 søndag 8. november.
I efterdønningerne på historierne i Vejle Amts Folkeblad om dårlig ledelse, medarbejdere i mistrivsel og blacklisting af kritiske ansatte bestilte Vejle Kommune en uafhængig undersøgelse af seniorområdet i december. Rapporterne er netop blevet offentliggjort.

Vejle: De ansatte i Vejle Kommunes ældrepleje har for få ledere. Det medfører, at den enkelte leder har for mange medarbejdere under sig, og at den enkelte medarbejder har svært ved at opbygge en god relation til sin leder.

Sådan lyder en af konklusionerne i en stor rapport om ældreplejen i Vejle Kommune, som netop er offentliggjort.

Rapporten er udarbejdet af konsulentfirmaet BDO.

Annonce

Arbejdet med rapporten blev sat i gang af Vejle Byråd efter, at Vejle Amts Folkeblad i november og december afslørede den massive medarbejderflugt, der dengang plagede hjemmeplejens Distrikt Vest 2 i Vejle by. En række medarbejdere stod frem med navn og fortalte om forholdene på arbejdspladsen.

"Når det gælder ledelse, finder analysen, at der er et større ledelsesspænd i Vejle Kommune end i sammenligningskommunerne. Det betyder, at den enkelte leder skal lede mange medarbejdere. Det gør det svært at være den gode synlige leder, der giver faglig sparring til alle og er i tæt dialog med og sikrer forventningsafstemning med både medarbejdere, borgere og pårørende," skriver BDO ordret i rapporten.

Høj tilfredshed

BDO har undersøgt tilfredsheden blandt medarbejdere, brugere og pårørende på seniorområdet, ligesom konsulenterne har gravet i, om ledere og medarbejdere på seniorområdet har de nødvendige kompetencer.

Onsdag middag blev rapporterne offentliggjort på Vejle Kommunes hjemmeside, og den overordnede konklusion lyder, at seniorområdet i Vejle ser fornuftigt ud, lyder det i borgmester Jens Ejner Christensens (V) første udtalelse om rapporterne.

Analysen viser da også, at den gennemsnitlige tilfredshed med hjemmeplejen samlet set er høj.

På en skala fra 1 til 5 ligger tilfredsheden hos borgerne på 4,1 mens de pårørende placerer sig på 3,7.

Tilfredsheden på plejecentrene ligger lidt højere, nemlig på henholdsvis 4,2 og 3,9.


Når det gælder forslag til forbedringer, handler det om rengøring, at aftaler og tider overholdes, tøjvask, og at personalet har mere tid.

Forslag fra borgere og pårørende nævnt i BDO-rapporten


Annonce

Medarbejderflugt

De uafhængige undersøgelser på seniorområdet i Vejle blev sat i gang i kølvandet på en massiv kritik fra medarbejdere rettet mod ledelsen i hjemmeplejens Distrikt Vest 2. En kritik, som Vejle Amts Folkeblad afdækkede i november og december 2020.

Tilbage i foråret 2020 fik man i Distrikt Vest 2 en ny ledelse Fra starten oplevede de ansatte fra kommunens største hjemmeplejedistrikt - som Vejle Amts Folkeblad talte med - at der ikke længere blev lyttet til deres bekymringer og behov; at køreplanerne rundt til borgerne blev mere og mere sammenpressede; og at der blev mindre fokus på faglighed og oplæring af nye medarbejdere.

Derfor valgte mange medarbejdere at forlade distriktet i løbet af sommeren.

Modsat mente ledelsen, at man havde sat gang i en ny proces, hvor der i højere grad skulle være fokus på rette kompetencer, overholdelse af de økonomiske rammer og at følge gældende retningslinjer.

Modsvaret til medarbejdernes kritik lød derfor, at nogle medarbejdere tilsyneladende ikke var omstillingsparate og indstillede på at gå med i den nye retning.

Annonce

Den sorte liste

Sagen endte med, at distriktslederen blev opsagt, og at der blev indsat tre midlertidige ledere, som skulle dele ansvaret for distriktet.

I den forbindelse fik én af de tidligere kritiske medarbejdere mod på at søge tilbage til distriktet.

Efter sin jobsamtale fik hun tilsendt en sms fra én af de tre nye ledere, som skrev, at medarbejderen ikke skulle forvente ansættelse, fordi hun havde udtalt sig kritisk om distriktet til Vejle Amts Folkeblad.

Denne episode var med til at sætte gang i endnu en ekstern undersøgelse.

BDO fik nemlig også til opgave at undersøge strukturen og kulturen på seniorområdet i Vejle med fokus på, om Vejle har en sund kultur med trivsel, dialog og ytringsfrihed.

Rapporterne fra BDO bliver onsdag eftermiddag præsenteret for seniorudvalget og økonomiudvalget, mens hele byrådet får en præsentation i aften.

Annonce
Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Podcast

Velkommen til Vi er Vejle: Avisen går i luften med ny podcast

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Annonce