Annonce
Kultur

Et skatkammer af alt det, andre ville smide ud

Cæcilie Ning Hage, museumsdirektør for Tidens Samling, i sit lager af gemte hverdagsting fra det 20. århundrede. Her gemt mellem en masse giner. Foto: Tidens Samling

Museum. Tidens Samling er et levende nutidsmuseum i Odense. Men det er også en kæmpe privatsamling af hverdagsting, nips og tøj fra hele det 20. århundrede. Det nyder danske spillefilm og tv-serier godt af. Man kan opleve tøj fra samlingen i filmen "9. april", TV 2-serien "Badehotellet" og den kommende serie "Sygeplejeskolen", der har premiere til efteråret.

Annonce

1600 kvadratmeter med giner, kufferter og puder. Pladespillere, radioer og tv'er fra forskellige årtier. Sko, hatte og tøj hængende på række efter række efter række. I Tidens Samlings lager på Odense Havn er mottoet "Vi har det hele, vi skal bare lige finde det", mere rammende, end man lige tror.

Det er museumsdirektør Cæcilie Ning Hage, der står bag den store private samlinger af hverdagsting fra det 20. århundrede, der er bagkatalog for museet Tidens Samling i Odense. Men også for flere danske film og tv-serier. For Cæcilie Ning Hage lejer sin samling ud, når kostumierer og rekvisitører leder efter genstande, der skaber den helt rigtig stemning på skærmen.

Fra rækkerne af tøj, er der fundet original beklædning til blandt andet "Badehotellet". Til "9. april" fandt Cæcilie Ning Hage en uniform med den helt rigtige krave, som kostumerne kunne sys efter. Og til tv-serien "Merkur" har hendes lager sørget for den helt rigtig slut-halvtredser stemning.

- Vores ting står ikke bare og samler støv, men bliver brugt aktivt til at sætte tidsrammen om kulturhistoriske fortællinger, siger Cæcilie Ning Hage, hvis mor startede samlingen og også arbejdet med udstyr til film.

Tidens Samling råder over Skandinaviens største private samling af beklædning og effekter fra det 20. århundrede. Blandt andet en overdådig samling af knapper. Foto: Tidens Samling
Annonce

Levende kostumer

Til efteråret kommer endnu en tv-serie, "Sygeplejeskolen", som Tidens Samling har leveret kostumer og interiør til. Her har tv-seriens kostumier Helle Nielsen fundet stort set alt privattøjet til hovedroller og statister i Odense-lageret.

- Det er jo en kæmpe klædud-kasse. Det er et skatkammer for sådan en som mig. Der er så mange ting, at man skal flytte fem papkasser for at komme til, men man kan altid finde det, man skal bruge, siger Helle Nielsen.

Og en af de ting, som der skulle bruges i tv-serien, var forklæder til sygeplejerskeuniformerne. I en kasse på lageret fandt de 14 originale forklæder. Nogle af dem stive, som var de presset i går.

- Det er derfor, at når nogen siger, at jeg burde rydde op og smide ud, tænker jeg, at det ville jeg aldrig gøre. Nogle gange kan folk ikke forstå, hvad jeg samler på, fordi de måske selv ville køre det direkte i småt brandbart. Men jeg samler og samler, for det skal samles ind nu, inden det er for sent. For generationerne, der har lært at gemme er snart væk, siger Cæcilie Ning Hage, der gemmer alt fra tændstikæsker og hattenåle til sofaer og spiseborde.

Hun har også leveret nips og detaljer til "Sygeplejeskolen".

- Til tv-serien har de genskabt en sygeplejegang med skyllerum og kontorer. Det er fint at have alle mulige emaljeting til. Eller små nipsting til kontoret eller værelserne, der får det til at se oprigtigt ud. Det gør virkelig en forskel, at tingene er originale, siger hun.

Det betyder også noget for skuespillerne, fortæller Helle Nielsen.

- Det er vigtigt - og ikke kun for mig - at tingene er originale. Skuespillerne synes, det er sjovt at have tøj på, som har en historie. Og mange af tingene har slitage og patina, for kostumer må godt have levet, siger kostumieren.

Til efteråret kan man se kostumerne komme til live i "Sygeplejeskolen" på TV 2 Charlie. Og en, der kigger spændt med, er Cæcilie Ning Hage.

- Jeg følger altid med, for det er skægt at se det færdige resultat, og hvad de har valgt ud. Og sommetider udstiller vi også noget af det, der har været med, på museet, siger hun.

I museets særudstilling kan man frem til 15. december 2018 få et lille indblik i, hvad museets lager gemmer på. Og så er der den faste udstilling over den 20. århundrede med 10 stuer fra hver deres årti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Annonce