Annonce
Vejle

Et underskud på flere millioner i sigte - kan ramme de svageste vejlensere hårdt

Det er endnu uvist, hvordan for eksempel manden på bænken kommer til at mærke den slunkne pengekasse i voksenudvalget. Arkivfoto: Martin Ravn

Politikerne har med budgetforliget afsat en millionsum til voksenudvalget. Alligevel stiler det mod et større underskud, som i værste fald på sigt kan ramme de svageste vejlensere med besparelser.

Annonce

Vejle: Ni millioner kroner. Så meget ekstra har voksenudvalget fået at arbejde med i de to kommende år og derefter syv millioner kroner årligt.

Det er det højeste beløb, som politikerne i årevis har tilført de psykisk og fysisk handicappede ved et kommunalt budgetforlig.

Men pengene går ingenlunde til nye tiltag.

De skal i stedet forsøge at dække et stort økonomisk hul, hvilket ser ud til at lykkes i 2019. Allerede året efter er der imidlertid udsigt til et underskud på 3,7 millioner, som kun ser ud til at blive værre.

Det viser et estimat, som politikerne blev præsenteret for på et indledende budgetseminar.

Spørgsmålet er, om vi kan forsvare at køre videre og håbe på flere penge til næste år, eller om vi skal bringe tiltag på banen for at få enderne til at nå sammen.

Anne Mette Lund, velfærdsdirektør

3,7 millioner mangler i 2020


  • Med budgetforliget er politikerne blevet enige om at afsætte ni millioner kroner de kommende to år til voksenudvalget og herefter syv millioner kroner årligt.
  • Et estimat fra et indledende budgetseminar viser, at økonomien så vil balancere nogenlunde i 2019.
  • Men i 2020 er der udsigt til at mangle 3,7 millioner kroner i udvalget.
  • I 2021 og 2022 hedder minusset på bundlinjen henholdvis 1,9 og 4,5 millioner kroner.

Kilde: Vejle Kommune

Annonce

Fixerummet i fare?

Tallene kan altså ændre sig, når man bliver klogere på de faktiske forhold. Men set ud fra den nuværende viden kan manglen af penge koste besparelser.

Det vil som udgangspunkt ikke ske på bostederne, da de har deres egen økonomi, men på de såkaldte borgernære tilbud, som kommunen ifølge loven ikke nødvendigvis er forpligtet til at levere.

Eksempelvis skal man ikke have et herberg. Man skal heller ikke have opsøgende gademedarbejdere eller et fixerum for den sags skyld.

Velfærdsdirektør Anne Mette Lund vil ikke gisne om de mulige konsekvenser, men anerkender, at budgettet ikke hænger sammen i udvalget, som er presset af et stigende antal borgere med behov for ydelser.

En stor del har tidligere fået støtte fra børne- og familieudvalgets kasse, men er fyldt 18 år.

Annonce

Bredside til de blå

- Nu skal jeg først have det fulde overblik over økonomien. Men spørgsmålet er, om vi kan forsvare at køre videre og håbe på flere penge til næste år, eller om vi skal bringe tiltag på banen for at få enderne til at nå sammen, siger Anne Mette Lund.

Det vil offentligheden formodentlig få besked om efter det kommende møde i voksenudvalget, hvor Martin Jensen er medlem.

Han og partifællerne fra Socialdemokratiet samt SF forlod i sidste uge forhandlingerne og stod dermed uden for forliget indgået af fem ud af syv partier i byrådet. Han er bekymret for fremtiden og bange for mulige besparelser.

- I byrådssalen og rundt omkring har de blå partier sagt, at de vil give vores svageste borgere et løft, og så ender man med at gøre det stik modsatte. Det viser med al tydelighed, hvordan de prioriterer, mener han.

Annonce

V vil være effektive

- Hvis vi ikke tilfører flere penge, får det konsekvenser. Jeg vil ikke gætte på, hvad forvaltningen kan finde på at pege på af spareforslag. Uanset hvad vil det ramme hårdt og gøre ondt, tilføjer Martin Jensen.

Gitte Frederiksen (V) er med udsigt til millionstore huller i budgettet heller ikke begejstret. Alligevel stemte hun som udvalgsformand i sidste uge for budgettet med håbet om flere penge til næste år.

Hun vil med egne ord gøre alt for, at de voksne handicappede ikke mærker til pengemanglen.

- Alternativt må vi kigge indad og spørge os selv: Er der noget, vi internt kan gøre bedre og mere effektivt? Det ser ikke for godt ud, vil jeg godt indrømme, men vi bliver nødt til at vente på forvaltningen, siger Gitte Frederiksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce