Annonce
Jelling

Et varigt Tour-minde på fire ton: Karen drømmer om en ny Jellingsten - og hun har brug for din hjælp

Karen Vognsen er til daglig museumsvært op Kongernes Jelling. Hun drømmer om ny Jellingsten som varigt minde om Tour de France. Foto: Anders Kynde
Som et varigt Tour de France-minde foreslår Karen Vognsen, at der rejses en ny Jellingsten på et markant hjørne i byen.

Jelling: For 1000 år siden rejste Harald Blåtand en runesten, der har defineret Jellings og Danmarks historie. Og uden den ville Jelling nok aldrig have været i betragtning, da Tour de France-ledelsen fik øjnene op for Danmark som startland.

Tourens ankomst til Jelling har naturligvis sat gang i et væld af aktiviteter og idéer til, hvordan det kan markeres, at det verdenskendte cykelløb kommer til byen.

Men hvor mange idéer handler om arrangementer og gimmicks, der giver mening før og under Tour de France, er det de færreste idéer, der kan leve videre efterfølgende.

Annonce

Derfor har Jelling-borger Karen Vognsen fået en idé. Hun ønsker, at byen får en ny Jellingsten til minde om Tour de France.

Jellings gave til Jelling

En ny Tour de France-mindesten kan blive rejst i Jelling, hvis det lykkes at skaffe opbakning og de fornødne midler.

Har du en god idé til, hvordan det kan lade sig gøre - og vil du måske også være med til at gennemføre projektet - kan du kontakte Karen Vognsen på mail karen.vognsen.jensen@natmus.dk.

Projektet er budgetteret til at koste cirka 150.000 kroner, og de penge skal skaffes i løbet af få måneder, hvis Jelling skal have en Tour-mindesten.

- I Vejle Kommune barsler man med et gavlmaleri eller en anden længerevarende udsmykning af Vejle til minde om Tour de France. I Jelling vil vi også gerne mindes denne verdensbegivenhed, men her gør vi os som bekendt mere med mindesten end med malerier,  siger Karen Vognsen.

- Derfor vil vi sætte en sten, der i sin udformning sender en hilsen tilbage til arven fra vikingekongerne og samtidig er moderne i sit udtryk og viser, at Tour de France sætter sit præg på Jelling, men også hvordan Jelling gennem tiden satte og sætter sit præg på Danmark, verden og nu også Tour de France, fortsætter hun.

"Jelling satte denne sten..."

Til daglig arbejder Karen Vognsen som museumsvært på Kongernes Jelling og sidder med i det frivillige samarbejde "Jelling Fester", der støtter op om aktiviteter og arrangementer omkring Tour de France i Jelling. Det var i det forum, ideen til en ny sten i Jelling poppede op og blev grebet af Karen.

Hun foreslår, at stenen placeres på det grønne areal i krydset ved Fårupvej og Mølvangvej.

- Her går Tour-ruten lige forbi, men også på cykelruterne Hærvejsruten og Engelsholmruten. Så det er generelt et sted, der passeres af mange mennesker. Kommunen ejer arealet og har for nylig plantet nogle træer der, så hvis de er med på idéen, kunne det blive en fin Tour de France-park i fremtiden, siger hun.

Stenen kommer til at fylde en del, da den vejer i omegnen af fire ton. Foto: Anders Kynde

Hvordan stenen skal se ud, er fortsat på skitse-niveau, men ideen er at cykelrytternes råstyrke og den raffinerede Tour-cykel er let genkendelige og bliver præget af Jellings arv, som motivet helt konkret skærer sig gennem stenen. Stenen skal være så stor, at den har en vægt på cirka fire ton - det er lige under halvdelen af den store Jellingsten.

På stenens tekstsider er det tanken, at teksten står både med runer, på dansk, engelsk og sågar fransk.

- Måske skal der blot stå, at "Jelling satte denne sten til minde om Tour de France 2022", hvorefter vi mejsler navnet på dagens etapevinder og den samlede Tour de France-vinder, hvis navne dermed bliver udødeliggjorte, foreslår Karen Vognsen.

Annonce

Idé haves - penge søges

Hun glæder sig over, at Jelling er en lille by, der kan få ting til at ske. Det er set mange gange tidligere, og nu håber hun på byens opbakning og hjælp, hvis Tour de France-mindesten skal blive realiseret.

- Vi samarbejder med billed- og stenhugger Filip Møller om opgaven, og vi forventer, at projektet samlet vil koste 150.000 kroner. De penge skal vi have skaffet inden for få måneder, hvis det skal blive til noget, siger hun.

I Jelling vil vi også gerne mindes denne verdensbegivenhed, men her gør vi os som bekendt mere med mindesten end med malerier.

Karen Vognsen

- Men det kan jeg ikke gøre alene. Jeg vil gerne række ud til borgere, foreninger og virksomheder, der vil give praktisk eller økonomisk hjælp til at få projektet i mål, fortsætter Karen Vognsen.

Håbet er, at stenen kan komme på plads før Tour de France-etapen 3. juli 2022 og så blive gjort færdig, når sidste etape er kørt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

VEJLE

Første varsel om muligt trafikmareridt: Om tre uger spærres vital bro en hel weekend - senere skal den rives ned og genopbygges

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Sport

Hårdtslående nyhed: Vejle bliver værtsby for de danske mesterskaber

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce