Annonce
Debat

EU er redningsvesten så drop surmuleriet, Mette

EU er som flåden, der skal klare både orkaner fra stadigt voksende klimakonsekvenser samtidigt med at reparere corona-sønderskudte økonomier. Det kan godt hænge sammen, men det kræver blandt andet, at EU kan fungere som den ekstra redningsvest.

Annonce

Sidste år blev grundlovsmøderne aflyst på grund af folketingsvalget. Efter min personlige mening er der ikke noget, der kan begrunde at bruge denne danske mærkedag til noget som helst andet end det, den skal minde os om.

Lars Løkke skal være tilgivet sine motiver for udskrive valget på netop Grundlovsdag. Men set i bagspejlet var det ikke særligt klogt i betragtning af, at Danmark nu to år i træk er uden de demokratiske samtaler, som udgør Danmarks riges moderne fundament.

Covid-19 er i gang med at ændre Europa i en grad, der kalder på grundlovsmødernes invitation til at tale om de store linjer omkring vores land. Vi har brug for at drøfte, hvordan vi kan bruge ord og ånd i vores grundlov til at navigere og revitalisere den danske europapolitik.

For lad os være ærlige: Det duer ikke, at landets statsminister og hendes regering sammen med de fleste partier i Folketinget - hvis man ser bort fra radikale jubeleuropæere og de stærkt venstreorienterede, der ser EU som bagdøren til et socialistisk nirvana - har indtaget en enten ignorant mine eller giver EU-skepsis hjulspind i debatten om EU’s fremtid i lyset af de alvorlige udfordringer.

Mette Frederiksen kan jo næsten ikke få sig selv til at tage navnet ‘EU’ i sin mund. Hendes optik synes at være, at der er Danmark - og så er der omverdenen. Derude et sted. Ikke nærmere defineret med mindre man går hende hårdt på klingen i relation til de igangværende budgetforhandlinger for EU’s næste syvårige budget, som sammen med den mere end kæmpestore EU-hjælpepakke, angiveligt skal redde flåden, vi alle i Europa - med hver vores skib - altså er en del af.

Om vi vil det eller ej.

EU er som flåden, der skal klare både orkaner fra stadigt voksende klimakonsekvenser samtidigt med at reparere corona-sønderskudte økonomier. Det kan godt hænge sammen, men det kræver blandt andet, at EU kan fungere som den ekstra redningsvest, der sikrer, at ingen svag nationalstat kan sætte en lammende kædereaktion af ulykker ind over Det Indre Marked. EU skal her være som det aktive forsikringsselskab, der hjælper alle medlemslande til modstå fremtidige ulykker, hvad enten de skyldes ukendte vira, finanskriser, cyperangreb eller noget totalt uforudsigeligt. Og som kan sparke gang i reformer og forandringer, der minimerer risici i kædens svageste led.

EU skal tackle handelskrige og antiglobal protektionisme. EU skal katalysere europæiske virksomheders eksportpotentialer med egne handelsaftaler og samtidigt engagere sig i ulandenes udvikling på måder, der får gang i bæredygtig vækst.

EU er en central årsag til fred i Europa. EU er musklen for frihandel, der skaber jobs og økonomisk tryghed for millioner af familier samt til finansiering af velfærd. EU bygger historisk på nationernes liberale forfatninger og udgør i dag rammen og fundamentet for frihed under ansvar, for beskyttelse af mindretal og ytringsfrihed, som det er fastslået i EU’s ”forfatning” Lisabon-traktaten. EU er rollemodel for resten af verden - både hvad angår demokrati, klimahåndtering, industri, fastsættelse af standarder og innovation. Endnu.

Det kunne vi tale op i dagens grundlovstaler, så Mette Frederiksen kunne høre, at hun må skifte gear i europapolitikken. Lige nu har hun talt Danmark ind i et hjørne med en lille klike af små lande, som ikke længere har hverken UK’s stædighed eller tyskernes tyngde. Det er både dumt og farligt.

Jeg er enig med statsministeren i, at EU-budgetterne ikke skal stige til himmels, mens regningen sendes til vores børnebørn. Jeg går heller ikke ind for EU-skatter eller give danske skatteborgeres penge væk uden betingelser. Men jeg kan ikke bære, at vi har sat surmuleriet og ignorance over pligten og modet til at forklare, hvorfor vi ser på EU, som vi gør - og hvor vi vil hen med det og resten af Europa. Hvorfor vi tror på nationalstatens suveræne evne til at klare det meste på den bedste måde. Præcis som det ligger i arven fra vore grundlovsfædre.

Lige nu fylder europapolitikken kun otte linjer i regeringsgrundlaget. Hvis ikke grundlovsmøderne i dag var blevet aflyst, ville der nok være faldet et par guldkorn, som kunne blive taget ombord. Jeg håber, det sker alligevel.

Pernille Weiss
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Hetek satser på sikring

Annonce