Annonce
Vejle

Eventyreren Daniel har udfordret sig selv: Ingen dansker før ham har nået dette mål

Da Daniel Becks far for 10 år siden fik konstateret kræft, satte det nogle tanker i gang hos Daniel. Han vil have noget ud af livet, mens tiden, helbreddet og økonomien tillader det. Foto: Mette Mørk

Daniel Beck har en plan om at gøre det, som ingen andre danskere har gjort før ham. Næste mål for den 30-årige vejlenser er Mount Everest.

Vejle: Dykke med hajer. Krydse indlandsisen på hundeslæde. Fange en blå marlin. Surfe på Hawaii. Gennemføre en Ironman. Springe ud med faldskærm fra en klippe.

Opremsningen af vilde oplevelser kunne blive ved. Ingen af oplevelserne er noget, 30-årige Daniel Beck har forsøgt sig med, men de står skrevet i et alenlangt regneark, som han har gemt på sin computer.

Han er nemlig det, man kan kalde en eventyrer, og for ham bliver det ikke bare ved drømmene. Han kaster sig ud i de helt store udfordringer, og lige nu befinder hans sig midt i én af dem: Daniel Beck vil nemlig bestige alle de syv kontinenters højeste bjerge, men ikke nok med det. Han vil også løbe et maraton på alle kontinenter. Den kombination har ingen danskere før ham forsøgt sig med.

- Jeg har altid været fascineret af udfordringer, fortæller Daniel Beck, som oprindeligt kommer fra Ribe, men som i forbindelse med sit arbejde for Siemens flyttede til Vejle for tre år siden.

Hos Siemens er han installationsleder, og han 10 års erfaring med til at opstille kæmpevindmøller.

Men der er åbenbart ikke langt nok op til toppen af en vindmølle. Daniel Beck vil længere op.

Man er kun fem minutter på toppen af bjerget. Det er de 100 meter inden toppen, der er de bedste: Der hvor det går op for én, at det er lykkes.

Daniel Beck, bjergbestiger og eventyrer.

Daniel Beck

Alder: 30 år.

Kommer fra: Ribe, men har boet i Vejle med sin hustru de seneste tre år.

Beskæftigelse: Installationsleder for Siemens

Uddannelse: Automekaniker. Har siden taget flere efteruddannelser i ledelse.

Familie: Hustruen Jacklyn, som er fra Los Angeles og arbejder for et softwarefirma i Aarhus, samt datteren Micah på to år.

Mål: At bestige det højeste bjerg på alle syv kontinenter og løbe et maraton på alle kontinenter.

Han har besteget de højeste bjerge i Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Europa og Australien. Så der mangler stadig nogle diplomer på tavlen, der hænger i stuen. Foto: Mette Mørk

Gør det, mens du kan

Indtil videre kan han krydse fem kontinenters bjerge af sin liste: I 2012 besteg han det højeste bjerg i Afrika - Kilimanjaro, der er 5895 meter højt.

Det skete i kølvandet på, at Daniel Becks far fik konstateret kræft.

- Det satte nogle tanker i gang hos mig: Man har kun ét liv, så man skal opnå det, man vil, mens man kan.

Og Daniel ville altså bestige de højeste bjerge, men efter turen på Kilimanjaro var han alligevel ikke så sikker.

- Jeg fik det skidt af højderne og døjede med hovedpine og højdesyge på vej derop, husker han.

Han var lige ved at måtte give op, men i bælgravende mørke pressede han sig selv til at gå det sidste stykke op og skyndte sig derefter ned igen.

- Så jeg fik ikke engang udsigten ud over Afrika med, fortæller Daniel.

I bagklogskabens lys kan han grine af det, for han har siden prøvet de ting, der var meget værre, selvom han efter turen op ad Kilimanjaro tænkte, at han aldrig ville bestige et bjerg igen.

Til ære for fotografen trækker Daniel Beck i den store dragt, der skal holde ham varm på turen op ad Mount Everest. Det er svært at forestille sig frostgrader ned til minus 36, når termometeret ved villaen i Store Grundet nærmer sig de 30 plusgrader. Foto: Mette Mørk

Sneet inde i fire døgn

- Da jeg kom hjem, huskede jeg kun alt det gode, giver han som forklaring på, hvorfor han siden er fortsat med at bestige bjerg.

I 2014 gik turen til Sydamerikas højeste bjerg beliggende i Argentina: Aconcagua, der er 6962 meter højt.

- Der fik jeg fuld valuta for pengene. Det var et af mine første bjerge, hvor man skulle bruge isøkse og crampons, fortæller han og uddyber, at han efterfølgende tog en del kurser i redning fra gletsjer-spalter og vurdering af lavine-farer.

Derefter var han klar til Nordamerikas højeste bjerg, Denali (6194 meter). Det er nemlig verdens koldeste bjerg, så her var det godt at have erfaring med at klatre på is. Turen til tops tog han med sin kammerat Jersper Kjærgaard.

- Det var en tre ugers ekspedition, og det hårdeste jeg har prøvet til dato, erkender han.

Turen gik til Alaska i 2015 og det år var det kun lykkes fire ud af 290 bestigere at nå til toppen af Denali. Daniel og hans kammerat var også tæt på at måtte opgive.

- I fire dage var vi fanget i en snestorm og måtte vække hinanden hver time for at grave teltet fri, fortæller han og tilføjer forklarende:

- Man er bare nødt til at tænke, at der er lys for enden af tunnellen. På et tidspunkt stopper det med at sne.

Det gjorde de da også, og ikke nok med at de nåede op ad Denali. På toppen ringede Daniel til sin amerikanske kæreste Jacklyn over satellittelefon og friede til hende.

Daniel Beck vil som den første dansker bestige alle de højeste bjerge på alle kontinenter - og så også lige løbe et maraton på alle kontinenter.. Foto: Mette Mørk

På den sikre side

Frieriet førte til bryllup denne vinter på New Zealand. Turen valgte Daniel Beck at kombinere med at bestige Australiens højeste bjerg Mount Kosciuszko, som er 2.228 meter højt.

- Det tog mig tre timer og 58 minutter at komme op og ned igen, fortæller Daniel og tilføjer, at han da også lige løb et bjergmaraton, mens det nygifte par var på New Zealand.

Indtil videre har Daniel løbet maratons i Nordamerika, Europa, Oceanien og Asien.

For øvrigt er der diskussion om, om Australien tæller som et kontinent for sig selv. Derfor planlægger Daniel en tur til Ny Guinea, hvor Oceaniens højeste bjerg Puncak Jaya ligger. Så kan der ikke være tvivl om, om han har besteget alle kontinenters højeste bjerge eller ej. Turen kommer nok først til at foregå i 2020 eller 2021. For først venter Asiens - og verdens - højeste bjerg, Mount Everest, til foråret.

Den udfordring har Daniel forberedt sig på i et år indtil videre, og forberedelserne fortsætter frem til afrejse i marts.

Blandt forberedelserne har blandt andet været at bestige Europas højeste bjerg. Det er Mount Elbrus i Rusland. Den 5692 meter lange tur op til toppen gennemførte han for en måned siden. Det tog otte dage, fordi han sammen med sin kammerat, Jesper Kjærgaard, valgte at bestige bjerget fra nordsiden, som er an af d mest udfordrende.

Her sidder Daniel Beck og hans kammerat Jesper Kjærgaard næsten på toppen af Europa - Mount Elbrus i Rusland. Privatfoto

Den bliver svær

- Antarktis bliver så den sidste. Det bliver en stor udfordring - ikke mindst økonomisk. For at komme dertil skal man flyve helt til bunden af Chile og formodentlig sejle med fragtskib elelr flyve med fragtfly til Antarktis. Det kan tage flere måneder, tror Daniel Beck og tilføjer:

- Men jeg skal nok få det gjort, når lysten og økonomien er til det. Turen skal så kombineres med, at jeg også kan løbe et maraton, nu når jeg er dernede.

Man kan undre sig over, at Daniel Beck orker at bruge så meget krudt på at gennemføre den store udfordring, han har sat op for sig selv. Ikke mindst fordi han har sin amerikanske hustru og datteren Micah på to år, som også har brug for ham.

- Jeg har haft nogle lange snakke med min hustru om det. Siden vi mødtes, har hun vidst, at det var min plan. Og jeg gør det, fordi jeg brænder helt vildt for det.

Vi har fremadrettet fået lov at følge Daniel Beck i hans forsøg på at bestige Mount Everest og i det hele taget gennemføre det store rekordforsøg, han har sat sig for.

Daniel Beck i her færd med at fri over satellittelefon til sin amerikanske kæreste Jacklyn. Frieriet foregik på toppen af Denali - nordamerikas højeste bjerg. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Jeanette og Kenneth fra Jerlev overtog Humlum Kro i februar: - Det ser meget håbløst ud lige nu

Annonce