Annonce
Erhverv

Ewii kom ud af 2019 med et drømmeresultat: Men coronakrisen vil påvirke 2020

Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør for Ewii A/S glæder sig over et overskud på en halv milliard kroner, men mest over at selskabet er kommet i stabil drift og står rustet til at stå imod de udfordringer, som 2020 allerede nu tegner til at blive ramt af. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Coronakrisen vil præge 2020-regnskabet for Ewii-koncernen, som til gengæld står godt rustet efter et 2019-regnskab med et overskud på 516 mio. kroner. Aktieafkast udløser 267 mio. kroner, mens fjernvarmeafskrivning giver de resterende 260 mio. kroner.

Finans: Bestyrelsen i trekantområdets store energikoncern Ewii A/S blev onsdag præsenteret for årsrapporten for selskabet og kunne med tilfredshed konstatere et drømmeresultat med overskud på 516 mio. kroner.

Til gengæld trækker coronakrisen allerede nu mørke skyer hen over det kommende års resultat.

- Vi står med et resultat, som vi er stolte af. Vi har en stabil drift, og det viser, at vi nu for alvor er kommet igennem kriseårene. Vi har forbedret vores drift på salg af el, vand, varme og fiber med 46 mio. kroner, har jeg kunnet meddele bestyrelsen i dag, siger Lars Bonderup Bjørn.

Det samlede resultatet er 700 mio. kroner bedre end 2018-regnskabet, som imidlertid også var historisk dårligt efter et år, hvor der skulle kæmpes for at komme ovenpå efter frasalg af forretningsområder, som lå uden for selskabets kerneforretning.

Det flotte regnskabsresultat skyldes et sammenfald af særlige omstændigheder i 2019. Aktiemarkederne har været ualmindeligt gunstige, og det betød at forvaltningen af selskabets milliardkapital udløste et overskud på 267 mio. kroner.

- Men det er en underlig situation at præsentere det resultat i de her dage, for netop i dag er overskuddet i vores investeringsselskaber blevet 210 mio. kroner mindre, forklarer Lars Bonderup Bjørn.

Overskud på halv milliard i Ewii koncernen

Nettoomsætning: 1.767.097 kr.

Driftsresultat: 950.226 kr.

Resultat af ordinær drift: 300.144 kr.

Resultat før finansielle poster: 315.000 kr.

Årets resultat: 515.000 kr.

Antal ansatte i gns. 399

(alle tal i 1000 kr.)

Særlige omstændigheder

Ud over den gunstige situation for aktiemarkederne i 2019, så påvirkes årsresultatet af, at koncernen i 2019 har frasolgt sin tilbageværende ejerandel i EWII Mobility, samt alle gaskunder i selskabet EWII Energi. Salgene giver en en-gangs-fortjeneste på 17 millioner kroner.

Desuden har selskabet fået godkendt en ansøgning om forrentning af indskudskapital i Trefor Varme. Det påvirker årsresultatet positivt med 246 mio. kroner.

- Vi har afventet afgørelsen fra forsyningstilsynet, og den er netop kommet. Den betyder, at vi kan gå ud at opkræve indskudskapitalen hos varmekunderne. Det gør vi, men samtidigt sænker vi opkrævningerne til henlæggelser med et tilsvarende beløb. Det betyder i sidste ende, at vi kan sænke fjernvarmeprisen med to kr. per MWH. Det gjorde vi med virkning fra 1. januar, siger Lars Bonderup Bjørn.

29.000 kunder modtager varme fra Trefor, og kan dermed lune sig med lidt billigere varme.

Annonce

Våd vinter presser vindkraft

Kunderne kan samtidigt glæde sig over, at el-priserne er faldet markant, men det presser til gengæld indtjeningen i selskabets vindaktiviteter. De faldende elpriser er udløst af dels den aktuelle coronakrise, dels et nærmest oversvømmet elmarked.

- Den meget våde vinter betyder, at de norske elværker har produceret voldsomt meget strøm. Samtidigt er efterspørgslen på el faldet i takt med den dalende aktivitet i samfundet på grund af coronakrisen. Det til sammen betyder, at vores vindaktiviteter er hårdt under pres, forklarer Lars Bonderup Bjørn.

Coronakrisen giver også de store udsving i aktiemarkedet, som netop nu koster koncernen store summer. Med de faktorer forventer Lars Bonderup Bjørn ikke, at 2020-resultatet kommer til at matche 2019.

- Slet ikke, men mit fokus er, at vi kan se på årsregnskabet, at driften af virksomheden er stabiliseret, og at kerneforretningen hænger godt sammen. Det er utrolig godt gået af medarbejderne, og det er det, der giver os vækst og stabilitet. Så det er det, vi kommer til at tage med os herfra og bruge som fremadrettet fokus i 2020, siger Lars Bonderup Bjørn.

Årsrapporten bliver præsenteret for selskabets repræsentantskab senere i april.

EWII Koncernen har hovedsæde i Kolding, og leverer el, vand, varme og fiber. Koncernen sælger el og energirådgivning til kunder over hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Annonce