Annonce
Danmark

Exoskeletter indtager danske arbejdspladser

Med et exoskelet kunne jeg snildt bore i loftet. Foto: Birgitte Carol Heiberg, JF Medier
Exoskeletter er stille men sikkert ved at flytte ind på danske arbejdspladser. Her kan de nemlig være med til at forhindre arbejdsskader og nedslidning. I fremtiden kan de også komme til at spille en vigtig rolle for private, blandt andet ældre med ondt i skuldrene, vurderer professor.

Her kan du høre andet afsnit af Adapter. God fornøjelse

 

Teknologi: - Så er vi oppe på fem minutter, konstaterer min kollega, Janus Fabricius.

Vi står i en lagerhal i et industrikvarter nær Vejle.

I den anden ende går et par mænd og arbejder ved nogle store maskiner. Jeg kan høre at de svejser og borer i metal.

Annonce

Selv står jeg med en boremaskine løftet højt op over hovedet. Sådan har jeg stået i over fem minutter.

Det kan jeg ikke normalt. Men i dag har jeg fået et exoskelet på. Det fjerner en stor del af belastningen fra min arm og skulder, og jeg føler mig en smule overmenneskelig.

- Så er vi oppe på otte minutter, siger Janus Fabricius.


Jeg tror, det er noget, der er kommet for at blive. Og vi vil se, at det bliver almindeligt i visse brancher om ikke så lang tid.

John Rasmussen, AAU


Jeg føler selv, at jeg kunne stå her hele formiddagen. Da jeg tager armen ned, er det mere af kedsomhed, end fordi den trænger til et hvil.

Jeg er helt solgt. Tænk sig at eje sådan et exoskelet! Jeg ville kunne klippe hækken og bore i loftet uden ømme led og særligt meget sved på panden.

Lavet til Arne

Men i virkeligheden er exoskelettet, som jeg har på, udviklet til mennesker, der har fysisk belastende jobs og dermed en stor risiko for at blive nedslidte eller få arbejdsskader.

Det fortæller Jacob Gerdes, direktør i Immo Danmark, der sælger exoskeletter. Og det er netop i Immo Danmarks lagerhal, jeg har fået lidt overmenneskelig styrke for en stund.

- Det er jo "Arne", det her kan gøre noget for, siger Jacob Gerdes og henviser til Arne Juhl,  bryggeriarbejderen, der blev ansigtet på nedslidning i Socialdemokratiets valgkamp i 2019.

Jacob Gerdes fortæller videre, at hans mest solgte exoskelet – det, som jeg netop er ved at afprøve – koster omkring 36.000 kroner plus moms. Dertil kommer udgifter til oplæring.

Så det er umiddelbart en ret stor investering, og måske derfor er salgstallene endnu begrænsede.

Jacob Gerdes hjælper mig med at justere exoskelettet, så det passer til netop mig. Foto. Birgitte Carol Heiberg

- De går ikke helt som varmt brød. Prisen er høj, og markedet skal vænne sig til noget nyt, fortæller Jacob Gerdes.

- Men ser man på, hvad en sygemelding koster, bliver exoskelettet jo hurtigt tjent ind. Men det er jo en lidt fluffy beregning.

Annonce

Som hæve-sænkeborde

Alligevel tror direktøren på potentialet. Han sammenligner det med hæve-sænkeborde, der i første omgang virkede både dyre og lidt overdrevene for mange virksomheder.

- Men i dag er det jo standard næsten alle steder, siger han.

Og som hæve-sænkeborde kan også exoskeletter gøre en forskel.


Det er jo "Arne", det her kan gøre noget for.

Jacob Gerdes, Immo Danmark


Det vurderer John Rasmussen, som er professor i biomekanik på Aalborg Universitet og selv har undersøgt exoskeletternes betydning for kroppen ved hjælp af avancerede computermodeller.

- Det er ved at være relativt veldokumenteret, at der er arbejdsopgaver, hvor exoskeletter fører til en mindre belastning af kroppen. Hvis du vil have en tommelfingerregel, så er de noget værd i alle arbejdsopgaver, hvor man arbejder mod tyngdekræften.

Det skyldes, at de exoskeletter, der for alvor er nået markedet nu, er såkaldte passive exoskeletter, fortæller han. De har ingen motor, men bærer noget af den belastning, der skulle være ledt gennem skulderen.

To slags exoskeletter

Der findes groft sagt to hovedtyper af exoskeletter.

De passive er dem, man især satser på i forhold til arbejdsmiljø, hvor ellers raske mennesker kan forebygge skader og nedslidning. Her er det aflastning, der gives ved, at man fjerner noget belastning fra sårbare områder (for eksempel skuldre).

De aktive er dem, hvor man samtidig ved hjælp af motorkraft kan tilføre ekstra styrke. Potentialet med disse exoskeletter er især stort indenfor sundhedssektoren i forbindelse med blandt andet rehabilitering.

Og der er masser af jobs, hvor tyngdekraften med årene og gentagelserne bliver belastende at kæmpe imod.

- Jeg tror, det er noget, der er kommet for at blive. Og vi vil se, at det bliver almindeligt i visse brancher om ikke så lang tid, konstaterer John Rasmussen.

Annonce

Ondt i skuldrene?

John Rasmussen fortæller, at exoskeletter også kan flytte ind i det private hjem i fremtiden. Især ser han et potentiale for mennesker med skuldersmerter.

- Mange ældre kan have ondt i skuldrene, og det kan gøre det svært at passe have eller bare stille tallerknerne op på øverste hylde, og her vil et exoskelet kunne gøre en forskel.

Jacob Gerdes fra Immo Danmark er selv et levende eksempel på dét. I 2013 fik han nemlig en rygskade.

Her prøver Adapter-vært Janus Fabricius exoskelettet. Foto. Birgitte Carol Heiberg

- Efter det var der nogle ting, der gjorde pokkers ondt. Jeg kunne for eksempel ikke selv klippe hæk, så det måtte jeg betale mig fra, fortæller han.

- Men så tænkte jeg, at jeg kunne afprøve exoskelettet på egen krop. I dag kan jeg klippe hækken, hvis jeg har sådan et på.

Men før exoskelettet bliver et almindeligt redskab i et hvert hjem, skal prisen falde, og det kommer den formentligt til efterhånden som populariteten stiger.

- Med tiden vil prisen falde, når der bliver produceret i større skala. I princippet tænker jeg, at de kommer til at koste det samme som en almindelig cykel, vurderer John Rasmussen.

Hør mere om exoskeletter i podcasten Adapter, hvor værterne Janus Fabricius og Emilie Aagaard i denne uge selv prøver et exoskelet. Find den blandt andet på avisendanmark.dk/adapter eller i app'en Nyhedskjosken.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce