Annonce
Vejle

Få et smugkig ind i Vejles nyeste attraktion

Fjorhuset indeholder også nye kunstværker. Foto: Mette Mørk

Pressen fik fredag formiddag adgang til Olafur Eliassons Fjordenhus, der indvies om en uge.

Vejle: Otte års arbejde er slut. Kirk Kapitals nye hovedkvarter stod fredag formiddag klar til at blive vist frem for pressen.

I efteråret 2010 kunne Vejle Amts Folkeblad fortælle, at et sensationelt byggeri var på vej til Vejle Havn - en værdig nabo til arkitekt Henning Larsens Bølgen. Investeringsselskabet Kirk Kapital havde allieret sig med den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson. Dansk-islændingen var klar til at designe en bygning, der skulle placeres i havnebassinet udfor nordkajen.

Kirk Kapital havde netop købt 24.400 kvadratmeter havnegrund af Vejle Kommune for 70,5 millioner kroner. Udover at rumme et boligprojekt på den nye havneø, var der reserveret plads til selskabets nye hovedkvarter. Og det var her, Olafur Eliasson kom ind i billedet. Casper Kirk Johansen, der er formand for Kirk Kapital, kendte Olafur Eliasson privat og var begejstret for hans kunst. Og da Casper Kirk Johansen spurgte, sagde Olafur Eliasson ja.

På højde med Rundetårn

Hvis Rundetårn blev placeret i havnebassinet ved siden af Fjordenhus, ville de to bygninger rage lige højt op over vandoverfladen.Fjordenhus hviler på 517 pæle, der i løbet af 2014 blev hamret 20 meter ned i den bløde undergrund. Siden støbte entreprenøren Jorton den betonplade, som huset er opført på.

856.000 mursten i forskellige farver og former er brugt til den 9.000 kvadratmeter store bygning. De store vinduer er fremstillet i Østrig, naturstenene på gulvet er hentet i Italien og for at undgå synlige stikkontakter er de placeret i særlige bokse, der passer til udskæringerne i bygningerne.

Kirk Kapital har deres kontorfaciliteter i bygningens øverste etager, mens der fra næste weekend bliver offentlig adgang til stueetagen. Her kan de blandt andet møde Olafur Eliassons kunstværk skabt til den syv meter høje forhal og endnu et værk i det åbne vand i en af nabosalene.

Fredag formiddag var der rundvisning i Fjordenhus. - Jeg håber vejlenserne tager godt imod det, sagde manden bag bygningen, Olafur Eliasson. Foto: Mette Mørk.

Genveje forbudt

De første skitser viste grundstrukturen i det nye hus, der indvies officielt lørdag d. 9. juni. Fire sammenbyggede tårne, der rejser sig 28 meter over havneoverfladen. Et byggeri, hvor ingen detaljer er overladt til tilfældighederne, og hvor genveje ikke har været en mulighed.

Alene murværket med de håndstrøgne sten fra et museums-teglværk i Berlin fortæller historien om, at intet er standard. Her er ingen skalmur omkring et stålskelet - alt er gennemmuret i nøje fastlagt mønstre - en fremgangsmåde, der har været med til at forlænge den byggeproces som efterhånden har strakt sig over fem år. Så længe er det siden, entreprenøren skabte den seks meter dybe "tørdok", hvor byggeriet langsomt tog form.

Fjordenhus har en markant profil i havnebassinet. Foto: mette Mørk
Annonce

Taknemmelig kunstner

I starten af året fik vandet igen adgang - og nu ligger Fjordenhus, som projektet er døbt, omgivet af vand - akkurat som Olafur Eliasson havde forestillet sig tilbage i 2010. Og som han siger her otte år senere:

- Jeg er enormt taknemmelig for den tillid, Kirk Johansen-familien har vist mig. Fjordenhus er på en gang et Gesamt-kunstværk og en fuldt funktionel bygning. Jeg håber at Vejles indbyggere vil tage godt imod det.

Huset ville rage lige så højt som Rundetårn, hvis de blev placeret side om side. Foto: Mette Mørk
Rundvisning af Olafur. Foto: Mette Mørk
Rundvisning af Olafur. Foto: Mette Mørk
Rundvisning af Olafur. Foto: Mette Mørk
Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

KLUMME

Motionscyklister sætter livet på spil, når de fylder hele vejen - jeg oplevede det selv og tænkte: 'Hvordan pokker er det, I cykler?'

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Annonce