Annonce
Vejle

Få et smugkig ind i Vejles nyeste attraktion

Fjorhuset indeholder også nye kunstværker. Foto: Mette Mørk

Pressen fik fredag formiddag adgang til Olafur Eliassons Fjordenhus, der indvies om en uge.

Vejle: Otte års arbejde er slut. Kirk Kapitals nye hovedkvarter stod fredag formiddag klar til at blive vist frem for pressen.

I efteråret 2010 kunne Vejle Amts Folkeblad fortælle, at et sensationelt byggeri var på vej til Vejle Havn - en værdig nabo til arkitekt Henning Larsens Bølgen. Investeringsselskabet Kirk Kapital havde allieret sig med den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson. Dansk-islændingen var klar til at designe en bygning, der skulle placeres i havnebassinet udfor nordkajen.

Kirk Kapital havde netop købt 24.400 kvadratmeter havnegrund af Vejle Kommune for 70,5 millioner kroner. Udover at rumme et boligprojekt på den nye havneø, var der reserveret plads til selskabets nye hovedkvarter. Og det var her, Olafur Eliasson kom ind i billedet. Casper Kirk Johansen, der er formand for Kirk Kapital, kendte Olafur Eliasson privat og var begejstret for hans kunst. Og da Casper Kirk Johansen spurgte, sagde Olafur Eliasson ja.

På højde med Rundetårn

Hvis Rundetårn blev placeret i havnebassinet ved siden af Fjordenhus, ville de to bygninger rage lige højt op over vandoverfladen.Fjordenhus hviler på 517 pæle, der i løbet af 2014 blev hamret 20 meter ned i den bløde undergrund. Siden støbte entreprenøren Jorton den betonplade, som huset er opført på.

856.000 mursten i forskellige farver og former er brugt til den 9.000 kvadratmeter store bygning. De store vinduer er fremstillet i Østrig, naturstenene på gulvet er hentet i Italien og for at undgå synlige stikkontakter er de placeret i særlige bokse, der passer til udskæringerne i bygningerne.

Kirk Kapital har deres kontorfaciliteter i bygningens øverste etager, mens der fra næste weekend bliver offentlig adgang til stueetagen. Her kan de blandt andet møde Olafur Eliassons kunstværk skabt til den syv meter høje forhal og endnu et værk i det åbne vand i en af nabosalene.

Fredag formiddag var der rundvisning i Fjordenhus. - Jeg håber vejlenserne tager godt imod det, sagde manden bag bygningen, Olafur Eliasson. Foto: Mette Mørk.

Genveje forbudt

De første skitser viste grundstrukturen i det nye hus, der indvies officielt lørdag d. 9. juni. Fire sammenbyggede tårne, der rejser sig 28 meter over havneoverfladen. Et byggeri, hvor ingen detaljer er overladt til tilfældighederne, og hvor genveje ikke har været en mulighed.

Alene murværket med de håndstrøgne sten fra et museums-teglværk i Berlin fortæller historien om, at intet er standard. Her er ingen skalmur omkring et stålskelet - alt er gennemmuret i nøje fastlagt mønstre - en fremgangsmåde, der har været med til at forlænge den byggeproces som efterhånden har strakt sig over fem år. Så længe er det siden, entreprenøren skabte den seks meter dybe "tørdok", hvor byggeriet langsomt tog form.

Fjordenhus har en markant profil i havnebassinet. Foto: mette Mørk
Annonce

Taknemmelig kunstner

I starten af året fik vandet igen adgang - og nu ligger Fjordenhus, som projektet er døbt, omgivet af vand - akkurat som Olafur Eliasson havde forestillet sig tilbage i 2010. Og som han siger her otte år senere:

- Jeg er enormt taknemmelig for den tillid, Kirk Johansen-familien har vist mig. Fjordenhus er på en gang et Gesamt-kunstværk og en fuldt funktionel bygning. Jeg håber at Vejles indbyggere vil tage godt imod det.

Huset ville rage lige så højt som Rundetårn, hvis de blev placeret side om side. Foto: Mette Mørk
Rundvisning af Olafur. Foto: Mette Mørk
Rundvisning af Olafur. Foto: Mette Mørk
Rundvisning af Olafur. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: Lykkes det VB at tage sæsonens første point?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Annonce