Annonce
Vejle

Få overblikket over Sofie-sagen her: Fra dødsfaldet i sommeren 2019 til retssag

Sofie Frydensbjerg Nielsen ligger begravet nær fødegården Vintengaard uden for Lund ved Horsens. Foto: Mette Mørk
Vejle Amts Folkeblad har fulgt sagen om 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsens død på bostedet Bifrost tæt.

Vejle: I maj 2020 kom det frem via en rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at en beboer var fundet død i et badekar på det kommunale bosted Bifrost, afdeling bygden, i Vejle.

Det lykkedes Vejle Amts Folkeblad at få bekræftet, at sagen blev efterforsket af Sydøstjyllands Politi.

I rapporten rettede styrelsen hård kritik af bostedet efter en ung kvindes død i sommeren 2019.

Afdelingen Bygden fik tre påbud. Påbuddene pegede på problemer med medicinhåndtering, journalføring og håndtering af badesituationer. Bygden fik siden rettet op på forholdene.

Annonce

Forældre stod frem

En mail stilet til forældre til børn, der bor på bostedet, afslørede, at en ansat var sigtet for uagtsomhed efter dødsfaldet.

"Politiet har orienteret os om, at det den 21. august 2019 har valgt at sigte en medarbejder på arbejdspladsen for uagtsomhed," skrev Vejle Kommune.

Karin Frydensbjerg og Henrik Nielsen er lettede over, at medarbejderen fra Bifrost stilles til ansvar for deres datters død. Samtidig forstår de ikke, hvis sagen ikke skal have konsekvenser for bostedet og Vejle Kommune. Foto: Mette Mørk

Vejle Amts Folkeblad fik senere kontakt til den unge kvindes forældre. De valgte at stå frem og fortælle om Sofie Frydensbjerg Nielsens død.

- Jeg har tænkt rigtig meget på, om Sofie mon har haft ondt, inden hun døde, men jeg siger hele tiden til mig selv, at det har hun ikke. Så er det lettere at leve med, sagde moren Karin Frydensbjerg til avisen i juni 2020.

Annonce

Andengradsforbrændinger

20-årige Sofie døde i et skoldhedt karbad. Efter at have siddet i karet uden opsyn blev hun fundet livløs med andengradsforbrændinger. Sagen lå dengang til vurdering ved Retslægerådet i forbindelse med politiets efterforskning.

Efter Sofies død blev et centralt dokument makuleret. Det kunne avisen afsløre i juli. Vejle Kommune beklagede forløbet.

Sofie Frydensbjerg Nielsen blev 20 år. Foto: Mette Mørk

Vejle Kommune har siden forklaret, at man efter dødsfaldet ændrede på flere arbejdsgange og procedurer på kommunale bosteder for at forhindre lignende skulle ske igen.

Sagen om Sofie er ikke enestående. Avisen kunne berette om lignende hændelser rundt i landet.

Annonce

Uagtsomt manddrab

Trods påbud og dødsfald havde formanden for byrådets børne- og familieudvalg, Torben Elsig-Pedersen (R), fortsat tillid til ledelsen på bostedet Bifrost.

I oktober forklarede flere byrådspolitikere, at de afventede politiets efterforskning af 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsens død, før de selv ville tage stilling til, om bostedet og Vejle Kommunes rolle i sagen skulle undersøges nærmere.

Sofies forældre endte med at vente cirka i et halvandet år, før de fik mere vished om, hvilket strafferetslig efterspil sagen får.

Sydøstjyllands Politi kunne 18. januar meddele, at anklagemyndigheden har valgt at rejse tiltale mod en tidligere ansat på Bifrost. Forældrene er lettede, men samtidig skuffet over afgørelsen.

Forældrene beskriver Sofie Frydensbjerg Nielsen som livsglad og ville som barn altid gerne være med der, hvor det skete. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

OL-billetter på spil i Vejle

Annonce