Annonce
Give

Får er effektive til at bekæmpe brandbæger

På nogle marker har brandbægerne fået lov at stå i fred. Det udnytter de til at udradere alle andre planter. Men får kan godt klare at rydde en sådan mark. Foto: Børge Larsen
Der er ikke noget uldent ved at får spiser brandbæger med stort velbehag. De har en langt højere tolerance over for giftstoffet i blomsterne end køer og heste har.

Give: Den giftige brandbæger behøver slet ikke få lov til at brede sig som pesten.

Den kan bekæmpes effektivt og nemt og endda økologisk, helt uden brug af kemikalier. Man skal bare sætte får til at afgræsse de inficerede marker, så skal uldtotterne nok holde brandbægerne i ave.

- Danske dyrlæger siger godt nok, at fårene ikke kan tåle at spise brandbægere. Men det stemmer ikke overens med mine erfaringer, siger Maj-Britt Steiniche.

Hun er ikke teoretiker, men praktiker. Hun driver Karup Naturlam og har omkring 1000 får, der afgræsser større naturarealer i det midtjyske område. Når fårene har afgræsset en mark, er den fri for brandbægerne som planter.

- Frøene ligger stadig i jorden, så de kommer igen år efter år. Men det gør nogle af mine får også, så efterhånden får de has på brandbægerne, siger Maj-Britt Steiniche.

Hun har ikke haft problemer med, at fårene er blevet syge af at spise de ellers giftige planter. I praksis kan de altså godt spise brandbæger.

Den teoretiske forklaring fandt hun i en tysk rapport om emnet.

Annonce

Tolerancer over for brandbæger

Det aktive giftstof i brandbæger hedder pyrrolizidinalkaloider. Tolerancen over for stoffet er forskelligt for forskellige dyr.

Heste kan klare mellem 40 og 80 gram pr. kilo kropsvægt.

Køer kan klare op til 140 gram pr. kilo kropsvægt.

Får kan klare mere end to kilo pr. kilo kropsvægt.

Geder kan klare mellem 1,25 og 4 kilo pr. kilogram kropsvægt.

Kilde: Vorsicht vor dem Jakobskreuzkraut, Landwirtschaft Nordrhein Westfalen.

Får skiller sig ud.

Den er udarbejdet af Landwirtschaftkammer Nordrhein-Westfalen og den viser, at mens heste kun kan klare at spise 40 - 80 gram brandbæger pr. kilo kropsvægt og køer 140 gram, kan fårene klare op til to kilogram brandbæger pr. kilo kropsvægt.

- Fårene vejer 50 - 60 kilo, så de kan altså klare at sætte 100 kilo brandbæger til livs. Men så store mængder tror jeg ikke mine får har været oppe. Jeg kan ikke se, hvor meget de spiser, men jeg sørger for, at de ikke konstant går på arealer med mange brandbæger, siger Maj-Britt Steiniche.

Mængden, dyrene kan tåle, er i deres samlede levetid. Giftstoffet ophober sig i dyrenes lever, men da levetiden er begrænset er der sjældent fare for at komme i nærhed af grænserne.

Men hvordan lærer fårene, at de kan spise brandbæger, mens heste og køer går uden om dem?

- Jeg sender gerne en stor flok ind på et lille areal med mange brandbæger. Så spiser de rub og stub, siger Maj-Britt Steiniche.

Hun har lige flyttet en flok på 300 får ind på et areal, der ligger nabo til Bording Rideklubs mark. På den ene side af hegnet er der mange brandbæger. Men på fårenes mark er der ingen i blomst.

- De spiser også de spæde planter. Men med så mange får, bliver det kun til en mundfuld eller to, siger Maj-Britt Steiniche.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce