Annonce
Vejle

Færre børn sendes i dagpleje: Næsten en halvering i Vejle Kommune

Børnene i Pernille Lund-Brøchners dagpleje i Give venter på formiddagsmaden. Foto: Mette Mørk
På ti år er der sket en halvering af børn i dagplejerne i Vejle Kommune, der kan betyde, at det i fremtiden kan blive endnu sværere at finde en dagplejeplads.

Vejle: BIP - BIP - BIP!

Sådan lyder det når en traktor bakker. Uanset om det er en af de store, der skal i marken, eller en af de mindre i blå plastik, der bliver ført med hård børnehånd henover køkkengulvet i Inger Hansens dagpleje i Jelling.

Samme advarsel har der dog ikke været, mens antallet af dagplejebørn i Vejle Kommune er sat i bakgear i løbet af de seneste ti år. I følge en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik er antallet af børn i dagplejerne i gennemsnit halveret både i Vejle Kommune og på landsplan.

Annonce

- Det er jo dybt tragisk og hammer ærgerligt, udtaler Lise Fabricius, der er dagplejeleder i kommunen.

Sværere at rekruttere

Men selvom udviklingen er kedelig, er det måske ikke så overraskende, forklarer Lise Fabricius.

- Det skyldes til dels, at børnetallene i nogle år har været faldende i Vejle.  Når så tallene igen stiger, kan det være svært at rekruttere nye dagplejere og dermed få plads, siger den ærgerlige dagplejeleder til Vejle Amts Folkeblad.

For når børnene er få må kommunen indrette sig. Det forklarer Ole Henrik Hansen, der er lektor i pædagogik ved Aarhus Universitet.

- Det er væsentlig lettere at skære ned i dagplejen end at skære ned i daginstitutionerne. For få år siden var der en overkapacitet, der gik ud over dagplejen, fortæller han.

Og det har de kunnet mærke i dagplejen i Vejle Kommune, tilføjer Lise Fabricius.

- Vi gik fra at have 469 dagplejere ved kommunesammenlægningen til i dag at have 198 dagplejere. Der er rigtig mange, der er gået på efterløn, hvor vi ikke har haft brug for erstatninger før nu, forklarer Lise Fabricius.

Annonce

Velvilje fra kommunen

Selvom faldet i børnetal fik kommunen til at afskedige dagplejere, føler dagplejer Inger Hansen ikke, at det er kommunen, der er problemet.

- Det har ikke været Vejle Kommune, vi har kæmpet mod. Det har været de færre børn. Vi har altid haft fuld opbakning og gode muligheder, ligesom vi også har fået lov til at sidde med, når der skulle træffes beslutninger, forklarer hun.

Nu hvor børnetallene vender, er der brug for flere som Inger Hansen.

- Lige nu oplever vi stor efterspørgsel på dagplejere, og skal derfor i gang med at rekruttere. Den negative udvikling over de seneste ti år kan få mulige dagplejere til at tænke, at det er usikkert at starte op, fordi de ikke ved, hvad det helt præcist går ud på, uddyber Lise Fabricius, der er dagplejeleder i Vejle Kommune.

Men det må endelig ikke blive en hæmsko, at det virker nyt og usikkert, mener Inger Hansen, der har været dagplejer i 30 år.

-Der må findes nogle unge familier, der ikke ved, hvad de går glip af. Det gælder om at kaste sig ud i det, afslutter Inger Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce