Annonce
Vejle

Færre sedler i forruden: Kommunens p-vagter har næsten halveret antallet af bøder

Færre får p-bøder af Vejle Kommune. I 2018 gav p-vagterne 4218 bøder, og året efter var antallet faldet til 2290. Arkivfoto: Jacob Schultz
Corona, færre ansatte og nye regler på området kan tildels forklare, hvorfor færre får p-bøder, lyder det fra kommunen.
Annonce

Vejle Kommune: Vejle Kommunes uddeling af parkeringsbøder rasler ned.

De seneste fire har kommunens parkeringsvagter givet langt færre bøder. I 2018 uddelte vagterne 4218 bøder, og året efter var det faldet til 2290. Det er et fald på 46 procent.

Der er flere årsager til, hvorfor p-vagterne holder igen med at finde bødeblokken frem. At bilisterne er blevet bedre til at parkere og stille p-skive, det kan ikke alene forklare faldet. Der også blevet færre vagter til at give bøder. Siden 2019 har kommunen haft to parkeringsvagter ansat, hvor den før havde tre.

- Da en af vores p-vagter fandt andet arbejde, valgte vi ikke at genansætte. Det er klart, at det giver færre afgifter. Vi kunne godt bruge en vagt mere, for der er mange, som henvender sig til os, men det er en balancegang. Vi har intet mål for, hvor mange parkeringsafgifter vi skal udskrive. Målet er at regulere trafikken og skabe et flow, så borgerne kan færdes trygt i Vejle Kommune, siger Lars Bolander, der er chef for kommunens afdeling for Vej & Park.

De færre p-vagter hænger ifølge ham sammen med en ny lov, der giver landets kommuner færre penge. Vejle Kommune skal nu aflevere 70 procent af parkeringsindtægterne til staten. Førhen måtte kommunerne beholde 50 procent af indtægterne.


Vores p-vagter har ingen intentioner om at bare uddele afgifter til højre og venstre.

Lars Bolander, chef for kommunens afdeling for Vej & Park


Annonce

Udløser ikke altid bøde

Men ifølge Lars Bolander har kommunen ikke brugt sedler i forruden som en pengemaskine.

- Vores p-vagter har ingen intentioner om at bare give afgifter til højre og venstre. De påminder også folk, hvordan bilen skal parkeres. Vores fornemmelse er, at folk sætter pris for, at ulovlig parkering ikke nødvendigvis udløser en afgift. Selvfølgelig har vi nogle parkeringer, som er til fare for trafikken, og der giver vi en afgift, så der rettes ind, siger Lars Bolander.

Er der ikke en risiko for, at flere holder ulovligt, når I mangler en p-vagt?

- Jo, det er der, men vi oplever ikke, at der er kommet større krisesituationer eller trafikkaos af den grund. Vores to p-vagter er mobile, og vi reagerer på de henvendelser, vi får. Hvis der opstår noget akut, så er vi i stand til at rykke på det, siger Lars Bolander.

Annonce

Hjemsendte p-vagter under corona

2020 tegner sig også til at blive et år med udsædvanligt få p-bøder. I årets første seks måneder uddelte vagterne blot 853 bøder til bilister, der holdt ulovligt parkeret.

Det hænger sammen med, at kommunens to vagter blev hjemsendt for en periode sammen med de øvrige offentligt ansatte, da corona-virussen brød ud i marts.

- Vi indgik dog i et beredskab, så vi kunne rykke ud, hvis der opstod trafikkaos. Men presset var der ikke, for folk blev jo også hjemme, så der var ikke det samme behov for at kontrollere, forklarer Lars Bolander, chef for Vej & Park.

I Vejle Kommune koster en parkeringsbøde 510 kroner, og 1.020 kroner hvis man holder på en handicapparkeringsplads uden gyldigt bevis.

P-bøder i Vejle Kommune

2017: 4544 stk.

2018: 4218 stk.

2019: 2290 stk.

2020 fra 1. januar til 25. juni: 853 stk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Journalist går med vilje imod alle sædvanlige regler: Kaare jagter sandheden med anonyme kilder

Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce