Annonce
Jelling

Færre tramp på verdensarven: Turister går et skridt i den rigtige retning

Legende børn på Jellinghøjene er ikke et sjældent syn, men håbet er, at adfærdsregulerende skilte skal få flere til at benytte trapperne i stedet for. Foto: Anders Kynde
Ved hjælp af adfærdsregulerende skilte bliver turister ledt op ad Jellinghøjenes trapper. Det virker i store træk, siger menighedsrådsformand Jens Maibom, men han erkender, at problemet ikke er løst endnu.

Jelling: Går du en tur i monumentområdet i Jelling, er det ikke et usædvanligt syn at se folk gå på græsset op og ned ad højenes sider.

Det resulterer i improviserede stier, fodtryk og andre former for slid på de historiske høje.

Men siden Jelling Kirke i foråret opsatte skilte ved højene, er det gået et skridt i den rigtige retning - på flere niveauer. Det fortæller Jens Maibom, formand for menighedsrådet i Jelling Kirke.

- Vores indtryk er, at skiltene virker i store træk. Vi har ikke løst problemet, fordi folk bliver ved med at gå op. Men hvis vi får ledt nogle hen til trapperne, er det bedre end ingenting, siger Jens Maibom.

Sådan ser skiltene ud. De er små og kan nemt flyttes rundt. Foto: Anders Kynde

Kan aldrig forhindres

Skiltene er små, diskrete og kan flyttes rundt omkring højene. Men alternative gangstier op ad højenes sider vidner om, at det stadig langt fra er alle, der benytter trapperne.

- Folk har løbet op og ned ad gravhøjene altid. Så det er ikke et spørgsmål om, at nu vælger alle trapperne, men vi mener, at der trods alt er flere, der bruger trapperne end tidligere. Det kan jeg ikke sætte tal på, men vi kan aldrig forhindre det fuldstændig, siger menighedsrådsformanden og tilføjer:

- I så fald skal vi sætte hegn op, men det har vi ikke lyst til. Hele monumentområdet er et åbent område, så vores udfordring er at lave noget, der udbedrer eller hjælper på problemet, uden at vi går på kompromis med det åbne miljø.

Jens Maibom fortæller, at et andet tiltag har været at lægge 33 kvadratmeter grus ved Nordhøjen for blandt andet at lede folk hen til trappen.

- Men det forhindrer dem ikke i at vælge andre veje op, indskyder han.

Nej tak til skilteskov

En del af udfordringen består også i, at trapperne er for smalle. Det betyder, at to personer har svært ved at passere hinanden, hvorfor det kan være oplagt at træde et skridt ud på græsset. Og med over 200.000 gæster om året, er det en situation, der sker flere gange dagligt.

Alligevel regner Jens Maibom ikke med flere adfærdsregulerende tiltag i denne omgang.

- Hvis det kan fungere, som det er nu, er det godt nok. Jeg synes selv, at noget af det mest fantastiske ved monumentområdet er, at det er så åbent. Der er frit, og man kan gå, hvor man vil. Det oplever jeg som en stor kvalitet, så derfor skal vi passe på med at lave en skilteskov, hegn eller noget andet, der ødelægger oplevelsen af Jellingmonumenterne, siger han.

Jens Maibom har været formand for Jelling Menighedsråd siden december 2016.

Ved Nordhøjen skal dette skilt hjælpe til, at denne sti ikke bliver endnu mere etableret. Foto: Anders Kynde
Skiltet syner ikke af meget. Foto: Anders Kynde
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce