Annonce
Kultur

Fødselsdagsfest på kommunens nyeste og ældste bibliotek

Forrest en håndfuld af medarbejderne på Brande Bibliotek, i midten Venstres lokale medlem af Kultur- og fritidsudvalget, Lars Lyhne, og bagest fra højre kulturkonsulent Carsten Jensen, kultur- og biblioteksleder Martin Lundsgaard-Leth og de to skolebibliotekarer, Gitte Vammen og Jesper Ravn, som nu også er en del af biblioteket. Foto: Mikael Lund
Kommunens seks biblioteker fejres med 90-årsdag.

Ikast/Brande: Først på året var det 90 år siden, Ikast Biblioteksforening blev stiftet, og selvom kommunens i alt seks biblioteker har vidt forskellige aldre, har man i kommunesammenlægningens navn valgt at betragte 1931 som Ikast-Brande Biblioteks etableringsår.

I løbet af denne uge bliver 90-årsdagen fejret på fem af de seks biblioteker, mens fejringen på Nr. Snede Bibliotek først finder sted 7. oktober.

Mandag lagde man ud i Bording og Ejstrupholm, og tirsdag var turen så kommet til Engesvang og derefter Brande, hvor bibliotekar Lisbeth Bjørn Hansen bød velkommen til det, som kultur- og biblioteksleder Martin Lundsgaard-Leth for nylig kaldte ”kommunens flotteste bibliotek”. Det er naturligvis en smagssag, men det er uomtvisteligt, at Brande Bibliotek med indflytningen i Artium er det nyeste.

Annonce

Samtidig er det – endda med afstand – kommunens ældste, og hvordan hænger det så sammen?

Jo, allerede i 1801 blev det muligt at låne bøger i Brande, da byen fik en ny sognepræst, L. M. Lund. Han medbragte sit eget læsebibliotek bestående af 89 ”for almuen velvalgte skrifter”, som både blev udlånt og anvendt i konfirmationsforberedelsen.

Sognebibliotek

Fra 1865 og det følgende halve århundrede var Brande Bibliotek et ”sognebibliotek”, inden det fra 1916 og en snes år frem førte en temmelig omtumlet tilværelse med skiftende hjemsteder. Herefter fandt biblioteket mere blivende rammer på skolen på Herningvej, men i 1975 var det igen blevet tid til at flytte; denne gang til nybyggede lokaler i Centerparken, som for to år siden måtte lade livet til fordel for opførelsen af Artium.

Imens har biblioteket været genhuset i Pakhuset på Stationsvej, men med indflytningen i Artium er cirklen fuldendt, konstaterede Lisbeth Bjørn Hansen.

Venstres lokale medlem af kultur- og fritidsudvalget, Lars Lyhne, bliver som en af de betjente, der skal bemande den nye nærpolitistation, nærmeste nabo til biblioteket. Han har et helt særligt forhold til Brande Bibliotek, der som det første bibliotek i Danmark fik sin egen bestyrelse. Det skete i 1997, og blandt medlemmerne af det, der dermed blev Danmarks første biblioteksbestyrelse, fandt man såmænd - Lars Lyhne!

- Biblioteket er et sted, hvor man kan favne mange ting, konstaterede Lars Lyhne.

Kultur- og bibliotekschef Marin Lundsgaard-Leth påpegede, at det i 2021 overhovedet ikke er en selvfølge, at man har fået så fantastiske rammer som i Artium. At det er lykkedes, mener han skyldes, at der i Brande i årtier har været en høj grad af selvbevidsthed indenfor kultur, og at der har været politisk opbakning til det.

Annonce

På barrikaderne

– I har villet et godt bibliotek – det har været hjerteblod for jer; I har været på barrikaderne ved enhver tænkelig lejlighed, lød det fra bibliotekschefen møntet på borgerne i Brande, og der var også ros fra chefen til personalet.

Derefter dykkede Ikast-Brande Kommunes kulturkonsulent Carsten Jensen lidt ned i det jubilæumsskrift, der er blevet udgivet i anledning af 90-årsdagen, et jubilæumsskrift alle interesserede ganske gratis kan afhente på kommunens seks biblioteker – og rent undtagelsesvis behøver man ikke aflevere det igen!

Annonce
VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Vejle For abonnenter

Personalemangel får restauratør til at trække stikket og koncentrere sig om sin restaurant i Vejle: 'Vi er tvunget til at stjæle folk fra hinanden'

Alarm 112

Polske nummerplader sporløst forsvundet: 'Det er nok ikke den bedste idé, hvis man vil begå indbrud'

Alarm 112

Hvad sker der for cykelbjerget? Hvis du har mistet din cykel, er det nok en god idé at runde rasteplads

Vejle Boldklub

Inden VB's nøglekamp mod Viborg: Så tæt er anføreren på comeback

Vejle For abonnenter

VB'eren Kim Elgaard blev snydt, så vandet drev, og måtte flygte fra Maldiverne midt om natten: Nu er han efterskolelærer og vil udbrede nyt boldspil

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Så er det en kendsgerning: Skole har købt naboskolen af splittet Vejle Byråd - fremtrædende socialdemokrat blev sendt uden for døren

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Snavs i kølere og beskidt gulv: SuperBrugsen indkasserer sur smiley og bøde

Erhverv For abonnenter

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Erhverv

Give-familien vandt igen titlen som Årets Købmand: Nu hedder halvdelen af prismodtagerne Eskildsen til efternavn

Annonce