Annonce
Vejle

Før kampvalg: Socialdemokratiske borgmesterhåb er overladt til sig selv

Martin Sikær Kristensen og Alex Vejby Nielsen er begge klar til at udfordre den siddende borgmester Jens Ejner Christensen (V) ved valget i 2021. Foto: Mette Mørk
Når partifællerne mandag aften skal vælge mellem Martin Sikær og Alex Vejby, må ingen tale deres sag.

Vejle: Når Alex Vejby Nielsen og Martin Sikær sent mandag aften lægger sig under dynen, falder en af dem måske i søvn i bevidstheden om, at han skal kæmpe med Venstre-politikeren Jens Ejner Christensen om borgmesterstolen i Vejle Kommune til november næste år.

Tidligere samme aften har deres partifæller nemlig haft mulighed for at pege på deres personlige favorit til den ærefulde post.

Det sker ved en valghandling i Bygningens store sal mandag klokken 19.

Siden starten af januar har de lokale socialdemokrater vidst, at valget kom til at stå mellem Martin Sikær og Alex Vejby. Og på selve valgaftenen får de to byrådskolleger en sidste chance for at tale deres sag. Fem minutter får hver - det er alt:

- Der bliver ingen anbefalelses-taler. Det kommer til at minde om et almindeligt valg, hvor folk møder op og stemmer, forklarer formanden for den socialdemokratiske fællesledelse i Vejle Kommune, Anette Stenfeldt.

566 kan stemme

 • Hvis alle lokale socialdemokrater beslutter at møde op til mandagens valghandling, bliver der trængsel i Bygningens store sal fra klokken 19.
 • 566 partimedlemmer i Vejle Kommune er registreret som stemmeberettigede ifølge fællesledelses-formand Anette Stenfeldt.
 • Fristen for at melde sig ind udløb 27. februar. Samtidigt er det et krav, at man har betalt sit kontingent og har sit primære partimedlemskab i en af de fire partiforeninger i Vejle Kommune.
 • Der kan ikke stemmes ved fuldmagt ved borgmesterkandidat-generalforsamlingen.
 • Opnår ingen af de to kandidater opbakning fra mindst to tredjedele af de forsamlede, sendes valget til elektronisk urafstemning. Her udløber fristen for at stemme lørdag 28. marts klokken 23.59, og resultatet offentliggøres søndag 29. marts klokken 14 på Vejle Rådhus.

Udsigt til urafstemning

Valget kan være afgjort inden sengetid mandag. Men det kræver, at to tredjedele af forsamlingen stemmer på en af de to. Det er der ikke mange af avisens kilder, der tror, vil ske.

Derfor taler sandsynligheden for, at de to duellanter må vente endnu tre uger, før de ved, om de er Socialdemokratiets bud på en Vejle-borgmester ved valget 16. november 2021.

Får ingen af de to den nødvendige opbakning ved mandagens valghandling, er der dømt elektronisk urafstemning blandt alle 566 stemmeberettigede socialdemokrater i Vejle Kommune. De skal have afgivet deres stemme inden klokken 23.59 lørdag 28. marts. Resultatet offentliggøres næste dag klokken 14.

Annonce

Alle tjekkes

Senest på det tidspunkt ved vi, hvem der skal stå øverst på byråds-stemmesedlen om halvandet år. Med partibogstav A er det nemlig Socialdemokratiet, der har førstepladsen på den lange "smørrebrødsseddel" med håbefulde kandidater.

Og allerøverst står navnet på den socialdemokrat, som partifællerne mener, skal være Vejles næste borgmester.

Men mandag aften får vi under alle omstændigheder det første fingerpeg, når alle partimedlemmer har mulighed for at møde frem og afgive deres stemme - akkurat som ved et byrådsvalg.

I stedet for valglister sidder kontrollanter ved indgangen bevæbnet med medlemslister. Her tjekker de, at de fremmødte opfylder reglerne for at få lov at stemme - blandt andet, at de har betalt deres kontingent.

Inde i salen har partiorganisationen på forhånd sat 300 stole op. Dertil kommer omkring 40 stole på den balkon, der omgiver Bygningens største sal. Og det er nok, satser formanden for partiets fællesledelse i kommunen, Anette Stenfeldt, på.

Martin Sikær

 • Født 6. marts 1972.
 • Restauratør - ejer af cafeen Conrads og No 14 Vinbar.
 • Født og opvokset i Vejle - bor på Søndermarken. Gift med Tina - far til tre døtre.
 • I byrådet siden 1. januar 2010 - nummer seks på partiets liste ved valget i 2017 (957 personlige stemmer).
 • Medlem af økonomiudvalget, teknisk udvalg samt kultur- og idrætsudvalget.
Læs meget mere om Martin Sikær på vafo.dk og se partiets valgvideo her:

Annonce

Borgmester underholder

Når alle har afgivet deres stemme mandag, er det tid til stemmeoptælling. Den slags kan godt trække ud - især hvis mange af partifællerne vælger at møde frem. Men den lokale partiledelse har sørget for "pause-underholdning".

I dagens anledning har man inviteret en socialdemokrat, der har opnået det, dagens to hovedpersoner drømmer om - en borgmesterpost.

Valget er faldet på Fredericias førstemand, Jacob Bjerregaard, der siden 1. januar 2014 har været fæstningsbyens førstemand. Måske kan han give nogle tips til sine partifæller, som de kan bruge, når borgmesterkampen for alvor går i gang med enten Alex Vejby eller Martin Sikær som frontfigur.

Alex Vejby Nielsen

 • Født 11. marts 1976
 • Udviklingschef i en boligforening i Aarhus.
 • Født i Aalborg - bosiddende i Vejle efter uddannelse i Aarhus.
 • Gift med Helene og far til to døtre og en søn. I byrådet siden 1. januar 2014 - nummer tre på partiets liste ved valget i 2017 (539 personlige stemmer).
 • Medlem af teknisk udvalg og børne og familieudvalget.
Læs meget mere om Alex Vejby på vafo.dk og se partiets valgvideo her:

De lokale socialdemokrater har været igennem flere interne valg de seneste år. For to år siden gjaldt det valg af ny folketingskandidat - en valghandling, der også foregik i Bygningens store sal. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
JELLING

Stor forening giver flot løfte: Jellings sportsfolk er klar til at arbejde gratis for at løbe festivalen i gang igen

Annonce