Annonce
Kultur

Første bygning står klar: Jakob er en glad og stolt bygherre

Forstander på Engelsholm Højskole, Jakob Bonderup, er meget glad for den nybyggede Agerumslade. Indendørs er rummets storhed og de smukke materialer en stor del af udtrykket. I bygningens store vinduesfacede er der opsat kæmpe træbjælker, som skal illudere bindingsværk, ligesom der var på en forhenværende kæmpelade beliggende samme sted i 1700-tallet. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Nu er Agerumsladen, som er en del af et omfattende byggeprojekt på Engelsholm, færdigbygget og er allerede i funktion som midlertidig ramme for værksteder, indtil næste fase af byggeprojektet står klar om et år.
Annonce

Bredsten: - Jeg er virkelig glad, ja, faktisk mere glad end jeg havde turdet håbe på, jeg kunne blive, lyder det fra Jakob Bonderup, forstander på Engelsholm Højskole og bygherre på stedets både storstilede og historiske ombygning og nybyggeri, der i den store og langsigtede plan omfatter fem faser med omkostninger på omkring 100 millioner kroner.

Lige nu er man over halvvejs i den del af projektet, der omfatter første og anden fase, som højskolen har fået 36,5 millioner kroner i fondsmidler til at gennemføre.

De to faser indeholder Agerumsladen med plads til koncerter, udstillinger, fester og foredrag for 400-500 personer og renovering af og tilbygning til den gamle avlslænge, så alle skolens visuelle linjer kan samles under ét tag.

Jakob Bonderups udtrykte glæde handler om, hvordan fornemmelsen af at være i Agerumsladen både er en storslået oplevelse, og at det føles rart og rigtigt at være der. Det gode håndværk og materialerne, som byggeriet er skabt af, er også en del af glæden.

For ja, Agerumsladen er nu færdigbygget. Det eneste, der mangler, er enkelte finesser og trægulvene, men det får vente på sig et års tid endnu, når de midlertidige værksteder flytter tilbage til Avlsgården.

Byggefaserne

Projektet er inddelt i fem faser og er tegnet af Jørgen Overbys Tegnestue.

De to første faser blev påbegyndt i foråret 2019 og består af:

Fase 1: Agerumslade med plads til koncerter og foredrag for 300-400 personer. Fasen er nu gennemført, på nær pålægning af trægulve, hvilket først vil blive gjort om cirka et år.

Fase 2: Renovering af og tilbygning til gammel avlslænge, Avlsgården, så alle skolens visuelle linjer kan samles under ét tag. Fasen er påbegyndt og byggeriet ventes færdigt ultimo 2020/primo 2021.

Der arbejdes fortsat på at rejse fondsmidler til byggeriets sidste tre faser:

Fase 3: Musiklokaler og tjenesteboliger.

Fase 4: Færdiggørelse af avlsgården med ny avlslænge, som skal fungere som værelsesfløj.

Fase 5: Renovering af slottet.

Der er rejst fondsmidler på i alt 36,5 millioner kroner til de første to faser.

Annonce

Værksteder midlertidigt flyttet ind

At renovere og bygge nyt, samtidig med at der skal drives højskole med 88 elever og alt, hvad dertil hører, kan godt være noget af et kunststykke at gennemføre så hensigtsmæssigt som muligt. Men indtil nu er det ifølge Jakob Bonderup forløbet uden de helt store problemer, og samtidig har det skabt en samlende virkning på et højskoleliv, der ellers i forvejen er indbegrebet af fællesskab.

- Vi har netop skulle flytte keramikværkstedet og malerværkstedet ind i Agerumsladen, hvor de skal være i et års tid, mens der bliver renoveret og bygget til på de bygninger, hvor de egentligt hører til, forklarer Jakob Bonderup og han fortsætter:

- Stort set alle eleverne tog sammen med pedellerne og de øvrige medarbejder på højskolen virkelig godt fat og hjalp med at rydde de gamle bygninger og flytte sagerne over i Agerumsladen. De har virkelig gjort et flot stykke arbejde, og det er dejligt, at de engagerer sig.

Annonce

Næste fase er skudt i gang

Nu står Agerumsladen flot, stor og stærk i udtrykket med et levende varmt rum (opvarmet af et nyt jordvarmeanlæg og kreative mennesker, red.). Næste skridt i processen er allerede taget, nemlig Avlsgården, der skal rumme de visuelle fag.

- Egentligt er det store rum i malersalen et ret godt rum med højt til loftet, og vi har da også besluttet, at træværket indvendigt skal bevares, men det trænger nu alligevel til at blive sat i stand mange steder, og så skal der rykkes rundt på nogle vægge i både keramik- og malerværkstederne, så vi kan få gjort plads til, at undervisningen i både maleri, keramik, smykker, foto og glas kan være under samme tag, siger den indtil videre meget tilfredse forstander, der kan konstatere, at alt følger både tidsplan og budget med kun ganske få og mindre udsving.

Det forventes, at fase et og to kan stå klar ultimo 2020/primo 2021.

Lige nu rummer Agerumsladen midlertidige værksteder for højskolens linjer indenfor maleri og keramik. Mellem de to kunstlinjer er der blevet opbygget en nedtagelig mur af betonelementer. Denne tages ned, når værkstederne om et års tid rykker ind i de nyrenoverede og nybyggerede lokaler i Avlsgården. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Onsdag var et tømrerfirma ved at lægge sidste hånd på indsættelsen af store træbjælker i vinduerne. Disse skal illudere bindingsværk. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
På afstand får man et tydeligt indtryk af, hvor stor en bygning Agerumsladen egentlig er. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce