Annonce
Ikast-Brande

Første internationale soroptimistafdeling på vej i Brande

Soroptimisternes ?past president? Ulla Madsen havde taget turen fra København til Brande for at fortælle de vordende soroptimister om organisationen. Foto: Mikael Lund

Udenlandske og danske kvinder fra det midtjyske deltog i møde om ny afdeling af Soroptimisterne.

Brande: Der blev skrevet historie mandag aften, hvor der på Smagshuset i Brande blev holdt informationsmøde om den første internationale afdeling af soroptimisterne i Danmark.

En snes kvinder bosat i det midtjyske område, men fra næsten ligeså mange forskellige lande, havde meldt deres ankomst til mødet. Blandt dem befandt der sig ovenikøbet kvinder fra flere lande, hvor soroptimisterne ikke er repræsenteret i dag.

Blandt initiativtagerne til mødet var Ulla Bundgaard, der udover selv at være soroptimist har et stort netværk blandt de såkaldte expats gennem DOF-kursusforløbet International Village Brande, som hun var med til at sætte i søen i sin tid som aftenskoleleder.

Annonce

Soroptimist International

Soroptimist International (SI) er en frivillig international organisation for arbejdsaktive kvinder.Organisationen blev grundlagt i 1921 i USA og arbejder for å bedre livsvilkår for kvinder og børn, både lokalt og over hele verden.

Navnet "soroptimist" er afledt af det latinske udtryk "Sorores ad Optimum", der er latin for: "Søstre, der vil det bedste".

75.000 medlemmer fordelt på 125 lande gør ifølge soroptimisterne selv organisationen til det største netværk for kvinder i hele verden.

I Ukraine er velgørenhed som oftest lig med korruption, fortalte Olga Yurchenko, der savner følelsen af, at der er brug for hende. Foto: Mikael Lund

Samarbejde på tværs

Rammerne for den kommende internationale soroptimistklub, hvor der udelukkende vil blive talt engelsk ved møderne, er lagt af en projektgruppe sammensat af medlemmer af soroptimistklubberne i Herning, Ikast og Brande, og de tre klubbers præsidenter, Susanne Elsøe Jensen, Karin Vestergård og Gitte Nielsen, var da også mødt op for at introducere sig selv og deres respektive klubber.

Det samme var landsorganisationens "past president" (fhv. præsident, red.) Ulla Madsen, der havde taget turen fra København til Brande for at fortælle om, hvordan Soroptimisterne er organiseret med fire "paraplyer", som dækker hver deres del af verden.

Inden de forskellige præsidenter tog ordet, nåede avisen at tale med to af deltagerne, som begge er bosat i Brande og i øvrigt begge er jobsøgende. Olga Yurchenko er fra Ukraine og dansk gift. Hun er desuden medlem af bestyrelsen for International Society, der dækker Herning-Ikast-Brande-området.

- Jeg har altid ønsket at hjælpe folk. Jeg vil gerne føle, der er brug for mig her og dele min viden - det er min måde at være "behøvet" på, forklarede Olga, der har arbejdet freelance med et hjælpeprojekt i hjemlandet i en årrække.

- I Ukraine er velgørenhed ofte lig med korruption, også selvom befolkningen virkelig har brug for hjælp, forklarede hun videre.

Og så var Olga også mødt op for at være en del af lokalsamfundet og måske gøre nye bekendtskaber.

Forventer du at blive soroptimist?

- Jeg vil gerne melde mig ind, men jeg er her også for at få mere information om soroptimisterne, forklarede ukraineren.

Karishma Rana er fra Indien, hvor hun har masser af erfaring med frivilligt, humanitært arbejde ? og så er hun langt fremme med at få lært dansk. Foto: Mikael Lund

Dansktalende inder

Karishma Rana er fra Indien og bor i Brande sammen med sin mand, der er ansat hos Siemens Gamesa. Og så er hun godt i gang med at lære dansk.

- Jeg har arbejdet med start-ups i Indien, hjulpet folk med spørgsmål i forhold til regeringen, nærmest som en form for NGO, forklarede Karishma, der har været med til at udvikle et IT-system til formålet.

Forventer du at blive soroptimist?

- Det regner jeg med - men jeg vil gerne lige se, hvordan det kan komme til at fungere for mig, lød det fra inderen.

Da informationsmødet var overstået, tegnede halvdelen af de 20, der på forhånd havde tilmeldt sig mødet, sig som medlemmer af soroptimisterne, og dermed er den første internationale afdeling i Danmark en realitet. Programmet for det første halvår er allerede på plads.

Første gang de nye soroptimister mødes, bliver mandag 4. marts i Hjertet i Ikast, hvor kunderådgiver Dorthe Palmelund fra Jyske Bank i Ejstrupholm har lovet at fortælle om "økonomi på den danske måde" - naturligvis på engelsk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Vejle

Folk er alt fra bange og vrede til lettede: Kommunen præsenterer podcast med coronaoplevelser

Annonce