Annonce
Egtved

Første spadestik taget: Nu kan en ny renæssance tage form på kendt slot

Forstander for Engelsholm Højskole, Jakob Bonderup og formanden for Engelsholm Højskoles bestyrelse, Søren Gram, kunne lørdag eftermiddag i fællesskab lade spaden glide i jorden. Nu kan et længe ventet og storstilet byggeprojekt gå i gang. Foto: Michael Svenningsen
Under en smuk blå himmel på en lun forårsdag kunne man på Engelsholm i dag sætte spaden i jorden og fejre påbegyndelsen af et længe ventet byggeprojekt.

Bredsten: Lørdag fandt en længe ventet begivenhed sted på Engelsholm; første spadestik på et storstilet og ambitiøst byggeprojekt blev taget i selskab med hundredvis af deltagere.

Vejret var perfekt og mildt og flaget vejrede i vinden, mens forstander for Engelsholm Højskole, Jakob Bonderup, og formanden for Engelsholm Højskoles bestyrelse, Søren Gram, i fællesskab lod spaden glide i jorden.

Nu er det symbolske forarbejde gjort. Om få uger vil gravemaskiner skabe endnu større huller og omgivelserne ved slottet vil de næste par år være under forvandling.

Målet er en genskabelse af det oprindelige slotsanlæg med nyt byggeri og renovering af det eksisterende, blandt andet til fordel for bedre værkstedsfaciliteter, en ny koncertsal og plads til flere elever.

Byggefaserne

Projektet er inddelt i fem faser og er tegnet af Jørgen Overbys Tegnestue.


De to første faser påbegyndes i foråret 2019 og består af:
Fase 1: Agerumslade med plads til koncerter og foredrag for 300-400 personer. Byggeriet ventes færdigt i februar 2020.
Fase 2: Renovering af og tilbygning til gammel avlslænge, så alle skolens visuelle linjer kan samles under ét tag. Byggeriet ventes færdigt ultimo 2020.
Der arbejdes fortsat på at rejse fondsmidler til byggeriets sidste tre faser:
Fase 3: Musiklokaler og tjenesteboliger.
Fase 4: Færdiggørelse af avlsgården med ny avlslænge, som skal fungere som værelsesfløj.
Fase 5: Renovering af slottet.


Der er rejst fondsmidler på i alt 36,5 millioner kroner til de første to faser.

Et byggeprojekt med respekt for historien

I første omgang er der rejst 36,5 millioner kroner i fondsmidler, heraf er 18 millioner kroner givet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og 18,5 millioner kroner er fra Ole Kirks Fond.

Beløbet er tilstrækkeligt til at igangsætte byggeriets første to faser; en agerumslade til koncerter og foredrag med plads til 300-400 personer plus renovering af og tilbygning til den gamle avlslænge. Med den nye version af avlslængen samles alle skolens visuelle linjer under ét tag. Den nye agerumslade ventes færdig i februar 2020, mens renovering af den nuværende avlslænge står færdig ultimo 2020.

Engelsholm Højskole arbejder fortsat på at rejse fondsmidler, så de sidste tre faser af byggeriet, som blandt andet omfatter en ny avlslænge med elev- og lærerboliger og en tiltrængt renovering af slottet med respekt for det historiske interiør, kan blive en realitet.

Man regner med, at alle byggeriets faser samlet løber op i over 100 millioner kroner.

Annonce

Markant stigning i besøgende

Med et kunstnerisk og kreativt miljø i historiske rammer har slottet manifesteret sig og givet højskolen et stærkt professionelt og kulturelt brand. Det er netop derfor, at ønsket om udvidelse og restaurering er opstået:

- Vi har i de senere år meget glædeligt oplevet en markant stigning i besøgende på korte og lange kurser såvel som til kulturelle arrangementer. Derfor har vi simpelthen brug for opdaterede bygninger, som kan give bedre plads til skolens aktiviteter, siger forstander Jakob Bonderup, der glæder sig til at kunne tilbyde bedre rammer for elever og ansatte, artister og publikum, der ofte besøger højskolen.

Forstander for Engelsholm Højskole, Jakob Bonderup og formanden for Engelsholm Højskoles bestyrelse, Søren Gram, kunne lørdag eftermiddag i fællesskab lade spaden glide i jorden. Nu kan et længe ventet og storstilet byggeprojekt gå i gang. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Længe planlagt, endelig i gang

For formanden for Engelsholm Højskoles bestyrelse, Søren Gram, har glæden ved at sætte spaden i jorden også været stor, og begivenheden har han set frem til i lang tid:

- De første spæde tanker om en udvidelse af højskolen skete allerede tilbage i 00’erne, så det er uomtvisteligt en stor dag i dag. Med byggeriet får vi nye muligheder for at udvikle højskolen med bedre rammer for de faglige linjer og plads til større projekter og arrangementer. Vi glæder os meget til at komme i gang og ikke mindst se det færdige byggeri, siger formanden.

Byggeriets igangsættelse blev fejret med liflige bobler, taler, højskolesang og koncert med sanger og højskolelærer Christian Hjelm.

Dagens flotte spade som forstander for Engelsholm Højskole, Jakob Bonderup og formanden for Engelsholm Højskoles bestyrelse, Søren Gram, kunne sætte i jorden, var skænket af projektets byggemester K.G. Hansen & Sønner a/s. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Alarm 112

43-årig bilist mistede herredømmet og endte på taget: Anholdt og sigtet for narkokørsel

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce