Annonce
Vejle

FabLab sætter fokus på pigerne

Melanie Ibrahim Melan (til venstre) og Lærke Ravn kom med gode idéer til, hvordan man i Vejle kan gøre piger interesseret i teknologi. Foto: Benny F. Nielsen
Vejle - Der blev udvekslet tanker og idéer, da FabLab Spinderihallerne torsdag inviterede virksomheder, uddannelsesinstitutioner og politikere til dialogmøde om industriens vilkår i landets største industriområde.

Et spørgsmål stod øverst på dagsordenen på turen: Hvordan får man piger til at interessere sig for teknologi?

Delegationen begyndte dagen på Kirkebakkeskolen, som i nogle år har været en del af forskningsprojektet FabLab School. Her arbejder eleverne med forskellige designopgaver, hvor forskellige teknologiske værktøjer bliver brugt.

Efterfølgende gik turen til Spinderihallerne, hvor der blev holdt møde om emnet.
Melanie Ibrahim Melan (til venstre) og Lærke Ravn kom med gode idéer til, hvordan man i Vejle kan gøre piger interesseret i teknologi. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce

Motivation

Med på mødet var blandt andre Lærke Ravn og Melanie Ibrahim Malan. De er begge 14 år og går på ottende årgang på Kirkebakkeskolen.

- Det gælder om at motivere os og gøre os nysgerrige, mente Melanie Ibrahim Malan.

- Og så gælder det om at få alle med. At have fokus på hver enkelt, supplerer Lærke Ravn.

Som en del af forskningsprojektet er det ikke usædvanligt, at pigerne tager arbejdshandskerne på og griber de teknologiske værktøjer, men sådan er det ikke alle steder.

Industrien er traditionelt et område, som har tiltrukket mænd - og sådan er det stadig. Det kan for eksempel Michael Henningsen, administrerende direktør og medejer af maskinfabrikken Triplecut i Vejle ved selvsyn konstatere, når han kigger ud i sin produktionshal.
Annonce

Kvinder i industrien

- Der er kun mænd. Vi har to kvinder ansat, men de sidder begge på kontoret, siger han, som også var med til dialogmødet.

Men hvorfor er det så vigtigt, at piger og kvinder også interesserer sig for teknologi og tager uddannelsen som for eksempel industritekniker?

- Piger har en anden tilgang til tingene, nogle andre kvalifikationer, for eksempel er de nok mere fokuserede på, at tingene skal se ordentlige ud, mener han.

Han skynder sig dog at pointere, at man naturligvis ikke kan generalisere, men der vil være fordele ved at få kvinder ind i industrien.

Vejen hertil begynder altså allerede i folkeskolerne, og her vil FabLab Spinderihallerne gerne være med til at bygge bro, forsikrer chefkonsulent for udvikling og strategi i Spinderihallerne Katrine Holm Kanstrup.

- Vi har en enorm ressource i de unge kvinder, der er på vej ud på arbejdsmarkedet inden for de næste fem år. Det er bare et spørgsmål om at udnytte den. Personligt ligger det mig meget på sinde at motivere flere piger, og det gør FabLab ved at bringe design og æstetik ind i billedet, fortæller hun.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Frodig kulturfantasi midt i et corona-år

Annonce