Annonce
Erhverv

Fabrikanterne har i højsæson 60.000 bier på taget

Hos fabrikanterne kan man adoptere en bybi for 20 kroner. Projektet støtter Fabrikanternes biprojekt, som sætter flere små flyvere i verden, mens det sætter fokus på bier og deres betydning for naturen. Marit Paulina de Julienhort, til venstre og Asun Fernandez viser de bi-beviser, som man har lavet i forbindelse med projektet. Foto: Mette Mørk
Adoptér en bybi er et initiativ, som butikken og værkstedet Fabrikanterne har kørt med i tre år. Tusindvis af bier holder til på taget i midtbyen, og initiativet skal fremme insektliv og biodiversitet.

Vejle: Det summer på taget nær Fabrikanterne.

Siden 2016 har butikken og værkstedet Fabrikanterne i Vejle Midtpunkt nemlig haft bistader fyldt med honningbier på tagterrassen, som også kendes under navnet "Den hemmelige have". Når bierne har det rigtig godt, summer omkring 60.000 bier rundt i de tre kolonier.

- Vi vil gerne have mere natur ind i byen og inspirere folk til, hvad de selv kan gøre for at få flere insekter og generelt mere biodiversitet. Det kunne for eksempel være at plante flere blomster, som bier godt kan lide. Desuden vil vi som butik gerne gå foran og vise ansvar, siger Marit Paulina de Julienhort Rosenkilde, som er projektleder hos Fabrikanterne.

Projektet taler ind i FN's verdensmål. Der arbejdes især med mål nummer 15: Livet på land. Det drejer sig om at støtte, genoprette og beskytte økosystemer. Bier er en vigtig del af de danske økosystemer, da de bestøver mange af vores afgrøder. Ifølge miljøstyrelsen kan honningbiens bestøvning anslås til at have en værdi på én milliard kroner om året.

Både på verdensplan og herhjemme er mange bi-bestande truet, og det skyldes ifølge forskerne et uheldigt samspil af færre levesteder, færre blomster og øget brug af insektgifte. I Danmark er især de vilde bier truet.

Vi vil gerne inspirere folk til, hvad de selv kan gøre for at få flere insekter og generelt mere biodiversitet.

Marit Paulina de Julienhort Rosenkilde

Annonce

Ikke farlige

Ved at købe et symbolsk logo eller postkort hos Fabrikanterne, kan man "adoptere" en bybi for 20 kroner. Fabrikanterne opfører løbende nye bistader for pengene. Projektet er med til at sætte fokus på, hvor vigtige bier er, lyder det fra projektlederen.

- Det taler ind i en større agenda, og vores kunder har taget rigtig godt imod det, selvom det ikke på den måde en traditionel vare. De køber typisk gavekort til nogen, som de ved går op i naturen, siger Marit Paulina de Julienhort Rosenkilde.

Hun fortæller, at Fabrikanterne stort set ikke tager honning fra bierne. De giver bierne lov til at beholde det, så de kan overleve vinteren over, indtil blomsterne blomstrer igen.

Med forårets kommen planlægger Fabrikanterne også at holde et arrangement til ære for bierne i anledningen af FN's internationale bi-dag den 20. maj. Planen er også, at taghaven på Nørregade 61 genåbner for gæster omkring Vejles Folkemøde den 7. og 8. juni.

Verdensmål

Vejle Amts Folkeblad kigger i en ny søndags-serie på FN's 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, som alle verdens lande har forpligtet sig til at opfylde.

Vi besøger i lokale virksomheder, som enten har implementeret ét eller flere af verdensmålene, eller som har taget initiativer, der fremmer målene.

I dag besøger vi Fabrikanterne, som både er en butik og et værksted i Vejle, som holder bier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce