Annonce
Danmark

Fagforeninger: Lovgivningen mod seksuel chikane skal strammes

- Vi laver årligt en større mobbeundersøgelse på vores arbejdspladser, og vi kan godt genkende nogle af de ting, som nu er kommet frem i mediebranchen, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, blandt andet i en mail til avisen Danmark.  Pressefoto
I 2019 blev lovgivningen mod seksuel chikane strammet. Men det er langt fra nok, lyder det fra fagforeningerne HK og 3F, der vil have højere godtgørelse og omvendt bevisbyrde for virksomheder.

Sexchikane: Lovgivningen mod seksuel chikane er stadig ikke god nok. Det er budskabet fra fagforeningerne 3F og HK, på trods af, at lovgivningen blev strammet så sent som i 2019.

Lovændringen fra 2019 øgede godtgørelsen til dem, der blev udsat for de seksuelle krænkelser på arbejdspladsen. Men det var ikke den eneste ændring, forklarer Maria Rasmussen fra HK.

- Før 2019 kunne man ikke læse ud af ligebehandlingsloven, at sexchikane er forbudt. Der stod, at arbejdsgiveren skal behandle mænd og kvinder lige i forhold til deres arbejdsvilkår. Men nu er der indsat et stykke 2, hvor der står, at arbejdsvilkår omfatter også sexchikane. Før fortolkede man det ind i bestemmelsen om arbejdsvilkår, men nu er det eksplicit fremhævet, siger hun og fortsætter:

Annonce

- Før var der også en række domme fra domstolene, hvor der blev lagt vægt på omgangstone. Det betød, at hvis der i forvejen var en seksuel tone på arbejdspladsen, måtte man forvente, at det også gik udover en selv. I forarbejderne til loven er det nu taget ud. Der skal ikke lægges vægt på det længere, siger hun.

3F vil have omvendt bevisbyrde

HK mener, at lovændringen fra 2019 var tiltrængt. Det er bare ikke nok, lyder det.

- Vi har et ønske om, at godtgørelsen bliver højere. Den er ikke høj nok til, at den skræmmer arbejdsgiveren. Den er hævet fra 25.000 til 33.000. Men langt de fleste, der bliver udsat for seksuel chikane bliver fyret eller mister deres arbejde. For mange er det ikke engang en månedsløn, de får som erstatning. Men de mister jo deres arbejde, plus at de får store ar på sjælen, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.


Før var der også en række domme fra domstolene, hvor der blev lagt vægt på omgangstone. Det betød, at hvis der i forvejen var en seksuel tone på arbejdspladsen, måtte man forvente, at det også gik udover en selv.

Maria Rasmussen, HK


3F mener også, at der skal mere til, før sexisme på de danske arbejdspladser for alvor kan blive bekæmpet.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik vendt bevisbyrden om, så en virksomhed skal bevise, at den rent faktisk arbejder mod sexisme og for reel ligestilling mellem kønnene. Formålet med dette indirekte objektivt ansvar er at tvinge virksomhederne til at forholde sig til seksuel chikane, at virksomheden tvinges til at tage debatten med medarbejderne og også tvinges til at forebygge på en måde så de objektivt kan dokumentere, at de har gjort noget, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, i en mail til avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene er på himmelflugt efter stor julefrokostweekend: Flere end 400 nysmittede den seneste uge

VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Annonce