Annonce
Erhverv

FAKTA: Derfor kan du nu opleve negativ rente på opsparingen

Din rente i banken er bestemt af, hvad renten er i Nationalbanken. Forstå hvordan det hænger sammen her.
Annonce

Normalt har man fået en rente på sit indestående i banken, men de seneste år har renten været helt nede på nul eller negativ, hvis man har en opsparing af en vis størrelse.

Men hvad er forklaringen på, at det overhovedet er en mulighed at skulle betale for at have penge stående i banken? Læs mere her:

* Renten på bankkontoen er delvist styret af, hvad renten er hos Nationalbanken, der er bankernes bank. I sidste ende er det dog den enkelte bank, der bestemmer renten på bankkontoen.

* Renten er på minus 0,60 procent hos Nationalbanken - tæt på det laveste nogensinde - og det betyder, at det koster de almindelige banker at have deres penge - som stammer fra privatkunder og virksomheders opsparinger - stående hos Nationalbanken.

* Nationalbankens rente er igen delvist styret af renten hos Den Europæiske Centralbank (ECB), som er centralbank for lande i eurozonen.

* Danmark har fastkurspolitik for kronen i forhold til euroen, som skal ligge i et spænd mellem 729 og 763 kroner for 100 euro. For at leve op til politikken er Nationalbanken nødt til at lægge sig tæt på ECB's rente.

Hvis renten i Nationalbanken for eksempel er markant højere end i ECB, vil det vil være mere attraktivt at købe danske kroner i stedet for euro, og det vil betyde, at kronen vil stige i kurs og risikere at komme ud af det spænd.

* Renten har været på nul procent eller negativ hos ECB siden 2012, og billedet har været nogenlunde det samme hos Nationalbanken.

* Grunden til, at ECB overhovedet har indført negative renter, er, at banken har som mål at sikre en løbende inflation på to procent i eurozonen og understøtte økonomien.

Efter finanskrisen har ECB løbende sat renten ned for at sende inflationen op og sparke gang i væksten. De negative renter skal tilskynde banker til mere udlån, hvilket igen skal skabe vækst i økonomien.

* Siden 2016 har erhvervskunder i mange danske banker betalt negative renter på opsparinger, mens privatkunder har været friholdt.

* I 2019 indførte Jyske Bank som den første store bank negative renter på private kunders opsparing. Siden har det meste af banksektoren fulgt trop.

Kilder: Nationalbanken, Jyske Bank, Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Man skal være præcis i sin kritik

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce