Annonce
Indland

Falcks fremtid usikker i Region Midtjylland

Regionsrådsformand Anders Kühnau (nr. to fra højre) tager debatten om Falcks fremtid i Region Midtjylland op i regionsrådet. Arkivfoto Jørgen Kirk

Region Midtjylland skal næste år lave et nyt udbud af ambulancedriften, og det nuværende samarbejde med Falck kommer under overvejelse ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

1. Anders Kühnau, hvad tænker du om Falck-sagen og den måde, som ambulanceselskabet har arbejdet på at få Bios ud af Region Syddanmark?

- Det er alvorligt, at Falck som virksomhed har forsøgt at begrænse konkurrencen. Derfor er det også vigtigt for mig at drøfte den med regionsrådet, inden jeg melder ud, hvordan Region Midtjylland forholder sig til spørgsmålet.

2. Har sagen givet dig overvejelse om Falcks fremtid i Region Midtjylland, når det næste udbud kommer i 2020?

- Hvis du spørger til, om vi kan udelukke Falck som kommende udbyder, så er juraen på området klar: En tilbudsgiver kan ikke udelukkes i mere end to år fra at deltage i et udbud. Den toårige periode er udløbet og vil også være det, når Region Midtjylland skal i nyt udbud i 2020 - med virkning i 2021. Men det er klart, at hele sagen vil indgå i de overvejelser, vi har i forhold til, om vi vil hjemtage opgaven. Vi har allerede hjemtaget driften af fire akutlægebiler og etablerer i løbet af sommeren tre ambulanceberedskaber. Her har målet netop været at give nogle flere valgmuligheder på et marked, der savner konkurrence. Vi har også mulighed for at hjemtage yderligere ambulanceberedskaber inden næste udbud, og dette vil indgå i drøftelsen af sagen i regionsrådet i næste måned.

3. Tror du, at regionen kan løse den med samme kvalitet, som Falck har leveret?

- De menige reddere fra blandt andet Falck yder hver dag en god og kvalificeret indsats for patienterne. Jeg er sikker på, at regionalt ambulancepersonale også vil gøre det.

4. Region Midtjylland hjemtog nogle ambulancer sidste år, hvilke erfaringer har regionen fået ud af det?

- Beslutningen om hjemtagningen blev truffet sidste år, men driften af de regionale ambulancer påbegyndes først 1. september i år. Vi startede egen drift af akutlægebiler fra 1. december 2018, og erfaringerne herfra er gode. Det er en flok dedikerede medarbejdere, vi har fået, og det giver god værdi til regionen selv at have ambulancereddere ansat.

5. Vil der kunne være nogen økonomisk fordel ved at hjemtage hele ambulancedriften?

- Det er endnu for tidligt at sige, men det er noget af det, vi vil have fokus på, når vi har fået egentlige driftserfaringer med de første ambulancer.

6. I så fald Region Midtjylland siger nej til at fortsætte samarbejdet med Falck, hvad bliver de største udfordringer for regionen til at finde en afløser?

- Uanset hvad der sker med Falck, er det afgørende, at der er mulighed for at etablere sig som virksomhed på ambulanceområdet, og jeg vil arbejde for, at regionsrådet sikrer nogle gode rammevilkår for dette i forbindelse med et kommende udbud, så der opnås konkurrence. Regionerne har i fællesskab udarbejdet en rapport med anbefalinger til, hvad regionerne skal gøre for at sikre konkurrence på ambulancemarkedet. Region Midtjylland kommer til at følge mange af disse anbefalinger. Samtidig er det en mulighed i yderligere omfang at etablere regional ambulancedrift.

Ambulanceleverandører i Region Midtjylland

Region Midtjyllands nuværende kontrakter med ambulanceleverandørerne Falck, Responce (ejet af Falck) og Samsø Redningskorps udløber 30. november 2021.Regionen har mulighed for at hjemtage ambulanceberedskaber i løbet af de nuværende kontrakter, og regionsrådet besluttede i maj sidste år at hjemtage tre ambulanceberedskaber i henholdsvis Randers, Aarhus og Horsens. De begynder 1. september 2019.

Region Midtjylland har også en kontrakt med Falck om akutlægebiler, og i forbindelse med seneste udbud af disse, besluttede regionsrådet at hjemtage fire ud af ni akutlægebiler. De fire regionale akutlægebiler begyndte 1. december 2018 i Aarhus, Grenaa, Randers og Horsens.

Næste udbud af ambulancetjenesten gennemføres i 2020.

Kilde: Region Midtjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

VB

VB siger farvel til norsk offensiv-spiller

Annonce